had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali bo Engrotuš kupil Telekom Slovenije?

Engrotuš se je, tako kot Hrvatski Telekom, Oger Telecom, Providence Equity, Magyar Telekom, Macquarie Bank, CEP III/(Carlyle), Bain Capital & Axos Capital, Apax, Skipti, Babcock & Brown in SAC PCG LLP, prijavil na razpis za nakup 49,13% držvnega delež v Telekomu Slovenije.
Prvo vprašanje, ki se mi zastavlja je, zakaj hudiča se prodaja Telekom?
Pred več kot dvemi leti je pripojil nazaj k sebi družbi Mobitel in Siol, ki sta prinašali dobiček in posledično se je začelo ugibanje, da je vse to le zaradi prodaje celotne skupine Telekom. Par mesecev nazaj je kupil iskalnik Najdi.si, za precej lepo številko. Par dni nazaj pa je Telekom kupil 75% zasebnega albanskega operaterja AOL SP (Albanian Online Service Provider).
Kar pomeni, da mu je v interesu da se širi in da ima zadosti kapitala. In zakaj bi se potem prodajalo kuro, ki še vedno nosi precej velika jajca? Mogoče držva potrebuje denar? Ali pa je zadaj kakšna bolj huda teorija zarote. že vnaprej določen kupec??
Drugo vprašanje, ki se mi zdi precej zanimivo pa je pojavljanje Engrotuša v vlogi kupca Telekoma. Nekaj časa nazaj je namreč Tuš Telekom vložil tožbo za 20 mio Eurov proti Telekomu. S tem je dobil vso dokumentacijo podjetja in vse poslovne izide. Vendar je stvar bolj zanimiva ravno zaradi dejstva, da je Tuš skupina precej močna na področju interneta, da se počasi začenja dogajati Tušmobil in če bi Mirko Tuš dobil 49,13% v Telekomu, bi postala situacija precej precej zanimiva. Tuš bi tako obvladoval precej velik tržni delež mobilne telefonije in interneta v Sloveniji. Glede na to, da je Mirko Tuš pripravljen prodati svoje trgovine nemški verigi Rewe za 5,999 milijarde evrov, bi ta denar lahko direktno vložil v Telekom Slovenije. Je pripravljen zamenjati hrano s komunikacijami?
Prav tako pa je zanimiv pogled na konzorcije, ki nastopajo v tej zgodbi. Kdo stoji za njimi? T-2? Majzelj? ??

 1. “In zakaj bi se potem prodajalo kuro, ki še vedno nosi precej velika jajca?”

  Zakaj pa ne? Torej bi bilo za držvo najbolje, da se nazaj podržvi vsa uspešna podjetja? Ali še drugo vprašanje – naj počakamo, da bo šlo telekomu slabo in ga potem prodamo? Za male pare?

  Osebno bi sicer veliko bolj zaupal zasebnemu podjetju, kot podjetju, kjer ima kremplje vmes politika. Kaj je bolje za nas kot uporabnike telekomunikacijskih storitev?

  Sicer pa…a ni t.i. umik držve iz gospodarstva ena najbolj zaželenih stvari?

 2. Ja pa ne iz vseh podjetij in ne za vsako ceno. Kar seveda hoče narediti sedanja vlada. Najbolje, da še železniško infrastrukturo proda, ko se že ravno prodaja.

 3. Saj res, zakaj bi se prodajalo kuro, ki nese zlata jajca?

  Zato vendar, ker po pravilu potem ta kura nese nekoliko večja zlata jajca. <smallprint>POBIRAJO JIH PA __T_U_J_I__ LASTNIKI!!!</smallprint>

  Pravzaprav, zakaj ti norveško-švedski cepci ne dajo Nobelove nagrade za ekonomijo genialcem tipa Janez Janša, Mićo Mrkaić, Andrej Bajuk & Vizjak Whatshisname?

 4. @jebiveter: strinjam se, da se drzava umakne iz gospodarstva! zelo se strinjam! vendar zakaj se potem v zadnjem trenutku, pred prodajo, kupuje stvari, ki bodo nosile zlata jajca novim lastnikom? to je srz problema..

  na zalost se nihce od politikov ocitno ne zaveda, da je vecina dobro stojecih slovenskih firm nastalo na ostankih socializma.. namrec ce se pogleda firme lek, krka, sava, name it, potem se ugotovi, da so na danasnjem mestu zaradi dobre “politike podjetja” v preteklosti.. seveda so se morale firme prilagoditi razmeram na trgu, kar je bilo za kaksno tezje, za drugo lazje.. vendar v tem primeru ne smemo pozabiti zapuscine, ki so jo dobile.. koliko je firm, ki so uspele po osamosvojitvi in da niso to firme, ki se ukvarjajo z nepremicninami ali pa vrednostnimi papirji?

  poglejmo primer slovenskih zeleznic.. koliko ljudi se zivi na racun nas davkoplacevalcev.. veliko.. ce bi se to ukinilo, bi se zgodil puc.. ce pa pustimo stvar taksno kot je, pa vidimo, da je vsak mesec vedno vecji manjko.. kar pa seveda ne drzi za telekom..

 5. jebiveter: zato ker tudi v razviti zahodni Evropi ne prodajajo Telekomov. Å e več, nekatere držve imajo celo zaščitena podobna podjetja pred prodajami (v Franciji celo 20 najpomembnejših podjetij za držvo). Nenazadnje, tudi ekonomska teorija predlaga, da se takšna podjetja ne prodajajo (elektrika, pošta, telekom itd.). In si kdaj pomislil, da vsi v Sloveniji ne živijo v mestu? Da eni živijo mogoče 20 km vstran od najbližnjega mesta? Privatega lastnika briga samo dobiček in se s temi ljudmi nikoli ne bo ukvarjal, da bi imeli hitri internet, IP TV itd. Nimamo vsi prebivalci pravice do tega? Prodati Telekom je skoraj tako neumno kot prodati pošto (le kateri privatnik bo nosil pošto zaradi 2 kmetij na vrhu hriba?).

  had: prodajajo pa zato, ker v volilnem letu nujno potrebujejo denar, da se lahko izkaže kaj vse so/bodo naredili. S temi milijardami se da do volitev začeti celi kup projektov…

  In ne vem, zakaj so se prijavli samo defektni ponudniki. Niti enega ni, ki bi se v preteklosti izkazal z ne vem kakšnim razvojem na področju interneta. Deustche Telekom, ki je pokupil pol Evrope, jih je v kupljenih držvah dobesedno zablokiral v razvoju. Najlepša hvala za takšnega ponudnika…

 6. @crap: se strinjam ja.. verjetno je to posledica, da je dars dobil kredit in ga bo nekako treba poplacati.. in zato prodaja kure ki nese zlata jajca..

 7. Hmmm… kaj se samo meni zdi, da je ITAK jasno kdo bo kupec?

  Deutsche Telekom tako ali drugače. Debata ni zakaj ampak kdo, ker prodali bomo, pa če se nam “malim ljudem” zdi to pametno ali ne. Tisti, ki sti zdaj lahko odreže kos pogače bo to nardil, čimprej, da on pokasira, ne pa kdo drug.
  Po moje si nemci ne bodo dovolili geografske “luknje”. Hrvaško so že pokasirali pred leti. Tako lahko po moje tisti, ki ste na Mobitelovem omrežju v kratkem pričakujete, da vam bo na mobilniku pisalu T-mobile :)

  Seveda obstaja tudi možnost, da se hudo motim, ampak že vsaj tri leta imam tak občutek. Ni nobenih dokazov, nobenih dejstev, samo intuicijia.

  Seveda pa so mnogi, ki so oddali prijave na razpis že vnaprej v igri za enega velikega brata. Če ne bo uspelo velikemu direktno poskuša seveda še prek drugih “podizvajalcev/podkupcev”. Morda pa Marko kupuje SI-Telekom za D-Telekom, če praviš, da ima “veze” v Nemčiji :)

Komentarji so zaprti.