Engrotuš se je, tako kot Hrvatski Telekom, Oger Telecom, Providence Equity, Magyar Telekom, Macquarie Bank, CEP III/(Carlyle), Bain Capital & Axos Capital, Apax, Skipti, Babcock & Brown in SAC PCG LLP, prijavil na razpis za nakup 49,13% držvnega delež v Telekomu Slovenije.
Prvo vprašanje, ki se mi zastavlja je, zakaj hudiča se prodaja Telekom?
Pred več kot dvemi leti je pripojil nazaj k sebi družbi Mobitel in Siol, ki sta prinašali dobiček in posledično se je začelo ugibanje, da je vse to le zaradi prodaje celotne skupine Telekom. Par mesecev nazaj je kupil iskalnik Najdi.si, za precej lepo številko. Par dni nazaj pa je Telekom kupil 75% zasebnega albanskega operaterja AOL SP (Albanian Online Service Provider).
Kar pomeni, da mu je v interesu da se širi in da ima zadosti kapitala. In zakaj bi se potem prodajalo kuro, ki še vedno nosi precej velika jajca? Mogoče držva potrebuje denar? Ali pa je zadaj kakšna bolj huda teorija zarote. že vnaprej določen kupec??
Drugo vprašanje, ki se mi zdi precej zanimivo pa je pojavljanje Engrotuša v vlogi kupca Telekoma. Nekaj časa nazaj je namreč Tuš Telekom vložil tožbo za 20 mio Eurov proti Telekomu. S tem je dobil vso dokumentacijo podjetja in vse poslovne izide. Vendar je stvar bolj zanimiva ravno zaradi dejstva, da je Tuš skupina precej močna na področju interneta, da se počasi začenja dogajati Tušmobil in če bi Mirko Tuš dobil 49,13% v Telekomu, bi postala situacija precej precej zanimiva. Tuš bi tako obvladoval precej velik tržni delež mobilne telefonije in interneta v Sloveniji. Glede na to, da je Mirko Tuš pripravljen prodati svoje trgovine nemški verigi Rewe za 5,999 milijarde evrov, bi ta denar lahko direktno vložil v Telekom Slovenije. Je pripravljen zamenjati hrano s komunikacijami?
Prav tako pa je zanimiv pogled na konzorcije, ki nastopajo v tej zgodbi. Kdo stoji za njimi? T-2? Majzelj? ??