had blog roni kordis had blog roni kordis

Zobna ščetka in zobna pasta, da o zobni nitki niti ne pišem

Se še kdo spomni časov, ko so pred Dnevnikom, vrteli Cik Cak, s tremi zajčki, ki so si z zobnimi ščetkami in zobno pasto umivali zobke in potem skočili v posteljo. Takrat sem bil še otrok, no, veliko ljudi bi reklo, da sem po obnašanju še vedno in to je bil čas, da sem se odpravil v krtovo deželo, oz. kot bi rekel moj dedek, v “loger”. Poudarek je bil na umivanju zob pred spanjem.
Takrat so bili drugačni časi in spomnim se, da je bil “kalodont” okusa coca-cole, kar je bilo za tiste čase pravo razkošje in sem ga velikokrat samega jedel, okusa jagode in pomaranče. Zobne ščetke so bile povsem navadne, vendar so bile trpežne in so zdržle precej časa. In kljub temu, da si nisem preveč rad umival zob, so me doma navadili na to, da je zobna higiena zelo pomembna.
Časi so se spremenili. Spremenile so se paste, zobne ščetke in tudi zobe si zelo rad in zelo pogosto umivam. Počasi se zavedam, da so zobje pomembni in da so eni in edini, dokler so in da je treba skrbeti zanje.
Vendar v sedanjem času, ko imamo multi active 3+, nutri aktiv, pearl active, z dodatki kamilic,..vstavi po izbiri.., zobne paste, zadnje čase opažm, da so zobne ščetke čedalje slabše, ali pa so moji zobje postali že železni. Namreč zobno ščetko menjam na 14 dni, kljub temu da izbiram Signal Air in podobne, “kao” kvalitetne ščetke, ki niso tako poceni. Po parih umivanjih zob pa “ščetine” zobne ščetke že štrlijo naokrog in ščetka izgubi svojo moč, oz. kvaliteto. Že dalj časa se sprašujem, ali izbiram napačne ščetke, ali pa je kvaliteta takšna, da pokupimo čim več ščetk in tako podpiramo izdelovalce. Sem tudi primerjal med seboj različne proizvajalce in tudi različne trgovine, oz. drogerije, kjer kupujem ščetke, pa vendar nisem opazil, da bi bilo to ključno, oz. da bi proizvajalci delali slabše ščetke za naše tržišče. Preprosto vse ščetke takoj uničim. Razen električne ščetke, ki pa je hudičevo trpežna in ki traja in traja.
Je še kdo opazil podobne pojav?

Zakaj pišem o tem? Ker me je strah iti k zobozdravniku in priznam, da je to en izmed najhujših strahov, ki jih imam. Ko v čakalnici zaslišim sveder, bi najrajši pobegnil iz nje in se skril čim dlje. Verjetno je vsega tega kriva zobozdravnica, ki se je pisala Brus in mi je v otroštvu popravljala zobe, oz. polnila luknje, ki jih tudi ni bilo, s plombami in mi mesarila po njih. Ampak včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti in bom šel k zobozdravniku. Kmalu :evil:

 1. Jaz imam eno res dobro =). Ključ je pa to, da ni čakalnice, hehe. Se pa strinjam s tabo. To je najhujše.

 2. Brus je še OK… moja se je pisala Krušič :) Mislim, da ni treba posebej razlagat, da imam podobne more o zobarjih kot ti :)

 3. Jaz pa sem začela verjeti, da proizvajalci delajo vedno slabše ščetke (in še vse kaj drugega). Kupujem najbolj trde in jih razcefram v 3 tednih. In tudi jaz sem imela zobarco, ki je zelo rada vrtala tudi tam, kjer najbrž lukenj ni bilo. Kako sicer pojasniti to, da je prišlo 3/4 razreda iz ordinacije s plombo na istem zobu?

  So pa svedri in druga mašinerija dandanašnji veliko bolj prijazni do zob. Jaz se čudim, da me je včasih tako bolelo, zdaj pa nič več.

 4. Don’t be such a pussy.
  Predlagam, da si najdeš kako seksi zobozdravnico, da ti vsaj malo omili strah ;)

  Sama uporabljam oral-B zobne ščetke, ki zdržijo ful dolgo. Sploh če kupiš tiste hard in ne medium.

  I challenge u to “destroy one” in two weeks ;)

 5. Mislim da je to nekako rečeno marketinška poteza. Da kupuješ skos zobno ščetko in nim denar daješ. Brez njih pa ne moremo.

 6. Jest mam uno Signalovo na aaa baterijo že pol leta pomoje, pa je še skos skor taka k nova, edin baterijo sem zamenju. Ostale razcafram prej kot v enem mesecu. Ne vem kva je fora. Fotr stalno uporablja une Dr. neki ki mu pa ful zdržijo, sam so res une čist klasične.

 7. Kaj, na 14 dni menjaš ščetko? OMG! Koliko denarja pol zmečeš za to?! Jaz svojo menjam na ene štiri mesece, nitkam vsak dan, k zobarju hodim enkrat na leto očistit zobni kamen in imam menda OK zobe.

 8. Se strinjam z Alenko, na 14 dni :O Kot kaže imaš res železne zobe :D Imam dobrega zobarja in nimam nikakršnega strahu. Ravno čez par dni sem naročen za odstranjevanje zobnega kamna.

  Drugače pa je človek ravno pisal o slabi kvaliteti današnjih izdelkov.

 9. sam res!
  to je itak posledica potrošniške družbe in podjetij, ki proizvajajo artikle, ki se namensko hitro izrabijo/porabijo/pokvarijo…

  še iz časa ko sem skejtal se spominjam da sem šuze (sori za izraz ne znam drugač:P) menjal na dva meseca, ker so zaradi drsenja po šmergl papirju podlegli zaradi lukenj.
  ko sem dobil navadne adidaske (tiste iz vojske..) sem jih imel naslednje celo leto…
  go figure..

 10. Å četko menjam na približno 3 mesece (včasih več), zobe si ščetkam redno (vsak dan vsaj dvakrat), nitke ne uporabljam, ker je nimam kam zatlačit, pasta je pa kot pasta … vsakič mal drgačna, da ni dolgčas.
  K zobarci skorda ne hodim, še vedno je samo pogledala in rekla: “Nimam kaj za delat…”. Vseh 32 zob je zdravih in normalno zraslih brez plomb, kaj še čem lepšega. Aja, edini poseg je bil dolgo nazaj, ko so mi zalili fisure na 5. in 6..

 11. Na 14 dni? Ti pa maš denar :D Osebno že dolgo uporabljam braunovo električno plus še tista ‘prha’ zraven.

 12. zobar brrrrr… samo, da slišim ali preberem to, me začne vse boleti. jaz menjam ščetko 4x na leto. zobe si perem oz. ščetkam bolj poredko. aja, žvečim Orbit ;)

  -sv3

 13. Tudi sam sem imel v socializmu podobne izkušnje z “mesarji”, ki so naredili šnelkurs za zobarje. Vsaj po posegih na meni se mi je njihovo znanje zdelo temu primerno.
  Dejansko so se takrat le redki starši ubadali z otroci in njihovimi problematičnimi zobmi. Kaj pa naj bi storili? Å li na samoplačniško v tujino? Imeli smo šolskega zobarja in to je bilo to.
  Sam sem s pomočjo svoje zobozdravnice premagal večni moški strah pred vrtanjem po zobeh. Mislim, da ženske veliko bolje prenašajo bolečino kot mi moški. Mogoče je stvar v vzgoji, mogoče so z drugega planeta, ne vem…
  V glavnem, dandanašnji grem z veseljem k svoji zobozdravnici. Pogleda me v prestrašene oči in reče: “Ne bomo igrali heroja, kajneda.”Potem vbode lokalno injekcijo in dela, kar se ji zdi potrebno.
  Alenka, hvala.

 14. Heh, ne vem, kaj se vsi tako bojite zobarja. Jaz se ga nikoli nisem, sploh ne vem zakaj bi se. Edino kar je, me skominja tist bzzz, ko vrta po zobeh. :)

 15. Invenstiraj v “elektricno” zobno krtacko. Tam ne smes tako pritiskati, zobje pa so veliko bolj “spolirani” kot pri navadni krtackah. Menjas potem samo nastavke :)
  Pa na zobno nitko ne pozabi…

  Lp! S. – se ena ki se spomni kako okusne so bile tiste jagodne zobne paste in ki je komaj prerasla travme mesarskih solskih zobarjev… Tudi sama se ne grem vec heroja, ampak milostno zaprosim za injekcijo… sicer pa na sreco ze dolgo nismo popravljal.. samo kontrole na polleta.
  Srecno!

 16. Jaz jih tudi cefram, ampak vseeno vztrajam kake 3 mesce z njo. Meni se najbolj obnesejo aquafresh. Nikoli pa ne kupuj trde ščetke, temveč mehko. Trda ti uničuje sklenino, razcefra se pa ravno tako kot mehka…

Komentarji so zaprti.