Bodoči predsednik Slovenije Danilo Türk je kul 4 Bodoči predsednik Slovenije Danilo Türk je kul 4

Bodoči predsednik Slovenije Danilo Türk je kul

Zakaj bo Danilo Türk postal predsednik Slovenije? Nisem jasnovidec, niti insajder, ki bi imel informacije o volilnem izidu nedeljskih volitev. Ne vem za koga se bodo odločili volivci. Niti me ne zanimajo javnomnenjske ankete, ki so bile objavljene par dni nazaj. Odločitev je v naših rokah. Mi imamo škarje in platno. Mi odločamo o predsedniku, ki si ga zaslužimo.
Jaz sem od vsega začetka stavil na kandidata, Danila Türka, ki je pred parimi meseci imel zelo majhne možnosti. Njegov protikandidat Lojze Peterle je štartal z večinsko podporo. Vsaj tako je bilo na začetku. Vendar so se stvari spreminjale. Podpora slednjemu je začela padati in na njegov račun so se okrepili Jelinčič, Gaspari in Türk. Takšni so bili tudi rezultati prvega kroga volitev.
Do takrat prijazen mož z orglicami, ki je svojo kampanijo zaupal Boscarolu, Pogorevcu, agenciji Arih in skupini Atomik Harmonik je moral spremeniti svojo taktiko. Naredil je politični harakiri. Iz nestrankarskega kandidata, kakor se je predstavljal, je postal kandidat s podporo Janeza Janše, MZZ-ja in vseh ostalih, ki so povezani s trenutno ablastjo. Nič več skromen človek, kot je bil na začetku, ampak revanšist, ki se v boju za predsedniški stolček oklepa laži in podtikanj, ki govori o prihodnosti, vendar je ujet v preteklost, ki jo venomer ponavlja. Resnica o njegovem osamosvajanju je malce drugačna, kot nam jo predstavlja. Ampak cilj opravičuje sredstva in predsedniški stolček je vroča zadeva.
Sredstva, ki jih uporablja za diskreditacijo so primitivna: Proti Tuerku tudi s pomočjo nezaželene e-pošte, uničevanje oz. grafitiranje plakatov nasprotnika z vsebino, kje si bil leta 1991, na isti večer, ko je to zgodbo prvič na soočenju na RTV Slo povedal Lojze Peterle, podtikanja o dogodkih pri osamosvajanju…
Slovenci se ne moremo poistovetiti z njim. Vsaj ne s takšnim, kot je v zadnjih dneh!

Na drugi strani pa je Danilo Türk, ki je povsem drugačen človek. Njegovo vedenje obnašanje je diplomatsko, sposoben je odprtega dialoga, razmišlja zazrt v prihodnost, je nekonflikten, vedno z nenarejenim nasmeškom, sproščen, prijazen in predvsem nerevanšist. Če si sam sebe predstavljam v njegovi koži (kar si v bistvu NE), dvomim, da bi lahko odgovarjal na vsa ta podtikanja zadnjih dni s tako mirnim tonom in na takšen način.
Danilo ima točno tiste lastnosti, kot so se pokazale kot zmagovalne v oddaji Big Brother.
Všeč mi je, da sam piše svoj blog, kot ga je pisal tudi Darko Kranjc, za razliko od Gasparija in Peterleta, ki sta imela za to najete pisce. Všeč mi je njegova obljuba, da tudi če ne bo postal predsednik, bo še vedno nadaljeval s pisanjem bloga in da se bo še kdaj udeležil chata, ki mu je postal zelo všeč.
In kako sem si lahko ustvaril takšno sliko o njem? Po podobi, ki jo vidim na TV, ali pa ki jo preberem o njem v medijih, bi lahko verjel, da za njim stoji močna PR ekipa, ki točno analizira, kaj lahko Danilo pove, kako naj se obleče in kako naj se smeji. In ravno to sem par dni nazaj preko Facebooka spraševal Vuka Cosiča, ki je imel včeraj predavanje na temo Predsednik 2.0 v Kiberpipi. Odgovoru, da za Danilom ne stoji množica ljudi, ki ga usmerjajo, nekako nisem verjel. Zato me je včeraj, po spletnih uricah, povabil še s parimi blogerji, k njim v štab, da se na lastne oči prepričam, kako potekajo stvari.

Danilo je prišel, vidno utrujen, iz Cankarjevega doma, z rahlo zamudo v štab. Chat naj bi bil ob 22. uri, vendar se je začel s pet minutno zamudo. V enem dnevu sta imela s Peterletom štiri soočenja, kar se meni ne zdi humano! Priznam, da se mi oba dva kandidata smilita, kajti to že presega meje zdravega razuma.
Ko se je spravil pred računalnik, pa je kar naenkrat izginila utrujenost z njegovega obraza. Ko sem ga opazoval, njegovo hitro tipkanje in kako se mu ob zanimivih vprašanjih pojavlja nasmešek, sem moral vzeti fotoaparat in zabeležiti trenutke, ko bodoči predsednik IRCa – priceless :evil:
In ko je odkril nasmeške na chatu, je vsa stvar postala zabavna in ozračje je bilo sproščeno, kajti pred tem smo bili vseeno vsi, ki smo bili prvič v takšni poziciji, precej zadržni. Po eni uri chata, se je odločil, da še malce podaljša vse skupaj, ker se je ob tem vidno sprostil in zelo očitno užival v tem. In na lastne oči sem se prepričal, da resnično sam chata!

Jaz sem ZA Danila Türka!

Fotoholikov pogled na Chat

 1. Had, kolk ti je pa tale Danilo plačal, da mu delaš takšno reklamo:):)
  Sicer smo pa po svetu vajeni precej hujših bitk za predsednika, kot je naša. Å ele v zadnjem tednu prihaja do prave predsedniške bitke, kjer je Lojze napadalec, Danilo pa se brani. Zakaj se brani je možno več varjant. Ali se zaveda prednosti, ter gre po načelu čimmanj pipat, tem boljše? Ali pa nima pravega aduta v rokavu? Jasno je, da v takšnih bitkah poskušaš onesposobiti nasprotnika. Neumen bi bil, če bi se vdal brez boja. Kakšen predsednik bi bil nekdo, ki bi se sprijaznil s situacijo in se vdal brez boja?
  Za nameček je po mailboksih zaokrožil email z dokazi, da Danilo iz OZN ni odšel na čisto prijazen način. Vsak ima maslo na glavo. Vprašanje je kdo ga ima manj, ter kdo je bolj primeren.
  Ker pa ne vemo kaj naj bi naš predsednik bil, ter kakšna naj bi bila njegova vloga, je nemogoče govorit kdo je bolj primeren za predsednika.
  Neumni so mi namreč razlogi kot so: Lojzeta ne bom volil, ker se preveč sladko smehlja iz plakatov.
  Ali pa: Danila ne bom volil, ker je predstavljal Jugoslavijo.
  Težka je odločitev koga izbrati.

 2. ce bi dobival jaz te stvari placane, bi bil ze bogatas :)

  strinjam se s tvojim zapisom.. tudi sam sem razmisljal v tej smeri, da je napad najboljsa obramba, sploh v tem danem primeru.. glede na vse raziskave, so lahko pri peterletu ubrali tudi to pot in mogoce jim uspe..

  mi je pa malce nefer, da se v predvolilno bitko vpleta predsednik vlade in razlicna ministrstva.. ampak to je slovenija, to je treba vzeti v zakup :)

 3. Hehe..dobre slikce na koncu! Jaz bom volila tako kot v prvem krogu! :)

 4. @Had

  Hja, Slovenija je zelo specifična dežela. Pri nas nič ne gre po pravilih. Zanimovo, da nam s takim načinom dela uspeva. Kako bi bili šele uspešni, če bi delali tako kot je treba:):)

  Je pa tako, da povsod svoji vlečejo za svoje. To je normalno in če se nebi za svoje potegnili, lahko razpustimo vse politične stranke.
  Žalosti me samo dejstvo, da se za svoje vlečejo do konca, neglede na vse. TAko ena, kot druga politična opcija. Ponavadi v tujini človek, ki dela napake hitro uide v pozabo. Seveda njegova stranka pa vedno stoji za vsem, vendar zna kritično sprejeti stvari, čeprav je včasih težko.

  Velikokrat se je že govorilo o spravi, vendar sprave ne bo pri nas dokler vsi ne priznajo svojih grehov iz preteklosti, dokler se vsi ne sprijaznijo s časi, ki so bili precej drugačni kot so sedaj, pa seveda dokler se bodo ljudje, ki so med vojno in povojni pobijali, ter kakorkoli drugače terorizirali ljudi, svobodno sprehajali.
  Slovenija se je že med vojno začela deliti na farške in ostale. Ostali so bili komunisti. Vmes nisi mogel biti. In vsi so se bojevali za oblast, čeprav je res, da je bila cerkev poniževana in zaničevana, kar se vidi še danes. Vendar so tako eni kot drugi delali napake in vršili hudodelstva, kar je čisto razumljivo. Vsak se je boril na svoj način.
  Ampak čas bi že bil, da si to priznamo, da objavimo vse te stvari v učbenikih in brez sodbe kdo je kriv oz. kdo je bolj kriv.
  Potem bomo morda začeli drugače gledati na stvari, ter bomo lažje kot volilci sprejeli človeka, ki ni v politični opciji, ki nam je pri srcu, ter se bomo ob predsedniških volitvah lažje odločali kdo bo boljši predsednik.
  Kaj pa pomeni sploh to boljši predsednik?

 5. Pa če Lojze pravi, da nobenemu drugemu ne bo pustu, da bo predsednik če on ne bo (nekaj tu ne štima, nekam čudno deluje s temi besedami, bolj bolano kot zdravo…) in da mi ljudje, slovensko ljudstvo ne zastopimo kaj pomenijo njegove izjave iz njegovih malo čudnih možgančkov zadnje čase, potem bi bilo potrebno ga dati na kakšen pregled.
  Človek ki ni odporen in stabilen in ne zdrži tempa, tudi kadar ne leta po zraku, potem ja mora iti na posvet k zdravniku. Kot vem pravi, da redno hodi, mogoče pa je tokrat izpustil, pa bi bilo potrebno spomnat, da je to treba redno, da potem ni takšnih bedastih problemov.
  Sicer naš kandidat bo zmagal, imeti pa nasprotnika s takimi bedastimi izjavami je pa res noro…

  Saj slovenci imamo ogromno psihosomatskih bolezni, J.J. pred leti, zdaj se je prijelo še Peterleta, pa Podobnik…

  Kadar pa psiha odpoveduje in dela škodo drugemu, potem ne gre drugače kot da “ga strezneš” in “streseš”.

  Pozdrav
  Irena

 6. Tale blog je v zadnjem času na žlost postal brezvezen! Od dobrih postov ki so bili včasih je postalo reklamiranje komunistično usmerjene politike…

 7. @anej: imas prav.. popolnoma.. ce mene stvar moti, jo zapisem.. lepo, da tudi ti..
  ampak ce mene moti en blog, ga ne komentiram, ga ne obiskujem, ampak ga preprosto preskocim..
  poskusi, sploh ni tako tezko..

 8. Mimogrede Mladina bo objavila fotko Turka in Rupla iz leta 1992, ko sta veselo in vneto sodelovala. Avtor fotografije je Bortu Krajnc

  Fotografija pove več kot tisoč besed.

  B5

 9. s kom pa dimsi rupsi še ni sodeloval da bi si zagotovil čim lagodnejšo prihodnost!?

 10. Tvoj blog sem včasih smatral kot vir koristnih informacij in novic.
  Sedaj je vse samo še ena sama reklama, od propagiranja politikov, do propagiranja izdelkov ter storitev.

  Kot blogerji, ki se postavljate ob rob novinarjem, bi morali biti malo bolj nepristranski, kajti obiskovalci smo blog dojemali kot medij, in ne kot tvojo osebno stran, zato pričakujemo tudi malo bolj objektivne prispevke..
  Ampak kot pravijo, denar je sveta vladar…

 11. @bbb: strinjam se s teboj, da je vse ena sama reklama.. ampak moras mi povedati za koga, da mu izstavim racun..
  kot si verjetno opazil, v tem casu, ko pisem blog, dve leti in pol, nisem veliko pisal o osebnih stvareh.. vedno sem jih pustil ob strani, ampak sem pisal tiste stvari, ki so bile trenutno zanimive in aktualne.. ce nic drugega imam zase arhiv, kako sem razmisljal v danem trenutku in situaciji..

  jaz se na zalost ne postavljam ob rob novinarjem, ker se zavedam, da je razlika med subjektivnim in objektivnim zapisom zelo velika.. ampak ko sva ze pri novinarjih.. mi lahko nastejes par objektivnih novinarjev? :)

  in vem, da mi ne bos verjel.. denarja ni.. noben post, ki je bil zapisan na blogu, ni bil kakorkoli honorariran, oz. nisem dobil NIC zanj.. niti zadnji primer, knjiga o Titu, ali pa prejsnji primer Kolosej.. jaz nisem dobil nicesar! tako da je moja vest cista!

  bom pa vsekakor poskusal se malce distancirati od politike, kajti priznam, da me je to precej potegnilo.. ker je prevec stvari, ki se dogajajo in ki jih ljudje niti ne opazijo..

  hvala za kritiko..

 12. meni sta türkova spletna stran in blog kar všeč. Sploh ena stvar – povezave na vse bloge sokandidatov. daje občutek fairplaya in “gentlemanskosti”.

 13. Mogoče ti bo Türk ponudil, da mu pišeš blog po tem ko bo izvoljen in bo razpustil trenutni PR štab. :)

 14. @mcfly: ne, ne :evil: danilo sam pise svoj blog.. sem vrtal, da bi zvedel, kdo je njegov copy, pa je sam danilo priznal, da to pocne zjutraj, ko vstane.. okrog 6 ure.. no, jaz ponavadi to naredim ze kaksni dve uri prej :)

 15. Če me kaj bolj ne razkuri, kot da me nekdo usmerja za kaj naj moja vest glasuje. V tej koalicijski brošuri (pa je sploh nisem naročila in za mene si bi blo treba stroškov delat s pranjem možganov) pa piše, da naj volim ZA in zakaj bom (NE BOM!!!) volila jaz.
  Naravnost se vidi, da me nekdo jemlje kot eno jagnje od velike črede in rabim pastirja. No, verjetno bom mogla napisat Uradu Vlade RS za komuniciranje da moja sposobnost dojemanja in odločanja v mojem imenu ni na taki nuli, da bi bilo treba me usmerjat…

  O blogu Danila T. pa, saj bo še naprej ga pisal, tudi potem ko bo predsednik, nam je obljubil.

  Pozdrav (kaj boste pa vi obkrožli, boste ubogali?)

 16. Jaz se Janšatu ne bom nikoli prodal! Pa če je zadnja stvar na svetu.

  Sem bil pa čisto navdušen nad današnjim dvobojem na poptv. Peterle je že tako na koncu z močmi, da na trenutke sploh ne more več obvladovati tona svojega glasu. Njegovovi podporniki tam na tribuni pa so se vedli, kot da so na tekmi Union Olimpija – Crvena Zvezda…

 17. Ja, irena, za tale referendum je pa sploh treba imet vest, da ti svetuje, kako glasovat. Meni svetuje samo, naj ne grem na referendum. Ker sem pred treni leti izvolila tistega, ki naj se še eno leto odloča o takih stvareh namesto mene. Jaz nimam časa ukvarjat se z njihovimi problemi.
  S tem, da tisti proti nimajo nobene alternative. Samo naj se nič ne spremeni in nič ne naredi. Nič čudnega, da prejšnja vlada ničesar ni naredila.

 18. in america you make dust, or you ear dust… tale blog je en tak Jeep, you make dust, Just do it.. totalno skrpocalo..

 19. Politiko in sploh tiste, ki je na njih odgovornost, da našo barko peljejo v miru in pridemo na lepo proti kraju, sem vedno jemala trezn. Nism verjela obljubam ki niso možne, pa zato tudi Kučan (pa je bil odličen predsednik), pa dr. Janez Drnovšek (pa je bil odličen predsednik, pa se ne čudim, da noče nič več govorit…), se razume da sem šla na občino tudi zdaj za Danilo T..
  A če je kdo volu Janša in mislil, da je nemogoče mogoče, je pozabil, da je stavil na napačnega.
  Pri Jugoslovanskem držvljanstvu pa, saj smo ga takrat še vsi imeli. V eni uri pa ja ne more cel narod zamenjat potnega lista, če ga pa še niso naredli, kako bo izgledal, pa varnost, itd..
  Glede osvoboditve pa, potem je pa ja vsak posameznik lahko predsednik (po Peterletovi narcisoidni teoriji…) Slovenije, ker smo vsi bili tukaj in nam še zdaleč ni blo vseeno kaj bo z nami. Glede delnic Triglava, kdo pa jim še verjame, ko pa zmanjkuje denarja kdo ve kam, zdaj pa bodo držli oz. bi jo držli besedo?
  Kroničnemu lažnivcu ki sprot laže pa res ne da verjet!!!
  Pozdrav Irena

 20. zanimivo je gledati kako se naš bodoči predsednik obnaša za računalnikom :D :D

 21. Ok, samo tista da ima Danilo Türk “vedno nenarejen nasmešek” je pa bosa. Že tako je to praktično nemogoče (če se moraš pojavljati v javnosti in biti všeč čimveč ljudem), ampak on se mi zdi, da še posebej izstopa kvečjemu po NAREJENEM nasmešku.
  No, vsake oči imajo svojega malarja oz. oba imava pravico do svojega mnenja. Pa sorry da komentiram tako star post, ampak sem videl link v dokaj novi objavi: https://www.had.si/blog//2012/07/26/predsedniske-volitve-2012-11-11/

Komentarji so zaprti.