Zakaj bo Danilo Türk postal predsednik Slovenije? Nisem jasnovidec, niti insajder, ki bi imel informacije o volilnem izidu nedeljskih volitev. Ne vem za koga se bodo odločili volivci. Niti me ne zanimajo javnomnenjske ankete, ki so bile objavljene par dni nazaj. Odločitev je v naših rokah. Mi imamo škarje in platno. Mi odločamo o predsedniku, ki si ga zaslužimo.
Jaz sem od vsega začetka stavil na kandidata, Danila Türka, ki je pred parimi meseci imel zelo majhne možnosti. Njegov protikandidat Lojze Peterle je štartal z večinsko podporo. Vsaj tako je bilo na začetku. Vendar so se stvari spreminjale. Podpora slednjemu je začela padati in na njegov račun so se okrepili Jelinčič, Gaspari in Türk. Takšni so bili tudi rezultati prvega kroga volitev.
Do takrat prijazen mož z orglicami, ki je svojo kampanijo zaupal Boscarolu, Pogorevcu, agenciji Arih in skupini Atomik Harmonik je moral spremeniti svojo taktiko. Naredil je politični harakiri. Iz nestrankarskega kandidata, kakor se je predstavljal, je postal kandidat s podporo Janeza Janše, MZZ-ja in vseh ostalih, ki so povezani s trenutno ablastjo. Nič več skromen človek, kot je bil na začetku, ampak revanšist, ki se v boju za predsedniški stolček oklepa laži in podtikanj, ki govori o prihodnosti, vendar je ujet v preteklost, ki jo venomer ponavlja. Resnica o njegovem osamosvajanju je malce drugačna, kot nam jo predstavlja. Ampak cilj opravičuje sredstva in predsedniški stolček je vroča zadeva.
Sredstva, ki jih uporablja za diskreditacijo so primitivna: Proti Tuerku tudi s pomočjo nezaželene e-pošte, uničevanje oz. grafitiranje plakatov nasprotnika z vsebino, kje si bil leta 1991, na isti večer, ko je to zgodbo prvič na soočenju na RTV Slo povedal Lojze Peterle, podtikanja o dogodkih pri osamosvajanju…
Slovenci se ne moremo poistovetiti z njim. Vsaj ne s takšnim, kot je v zadnjih dneh!

Na drugi strani pa je Danilo Türk, ki je povsem drugačen človek. Njegovo vedenje obnašanje je diplomatsko, sposoben je odprtega dialoga, razmišlja zazrt v prihodnost, je nekonflikten, vedno z nenarejenim nasmeškom, sproščen, prijazen in predvsem nerevanšist. Če si sam sebe predstavljam v njegovi koži (kar si v bistvu NE), dvomim, da bi lahko odgovarjal na vsa ta podtikanja zadnjih dni s tako mirnim tonom in na takšen način.
Danilo ima točno tiste lastnosti, kot so se pokazale kot zmagovalne v oddaji Big Brother.
Všeč mi je, da sam piše svoj blog, kot ga je pisal tudi Darko Kranjc, za razliko od Gasparija in Peterleta, ki sta imela za to najete pisce. Všeč mi je njegova obljuba, da tudi če ne bo postal predsednik, bo še vedno nadaljeval s pisanjem bloga in da se bo še kdaj udeležil chata, ki mu je postal zelo všeč.
In kako sem si lahko ustvaril takšno sliko o njem? Po podobi, ki jo vidim na TV, ali pa ki jo preberem o njem v medijih, bi lahko verjel, da za njim stoji močna PR ekipa, ki točno analizira, kaj lahko Danilo pove, kako naj se obleče in kako naj se smeji. In ravno to sem par dni nazaj preko Facebooka spraševal Vuka Cosiča, ki je imel včeraj predavanje na temo Predsednik 2.0 v Kiberpipi. Odgovoru, da za Danilom ne stoji množica ljudi, ki ga usmerjajo, nekako nisem verjel. Zato me je včeraj, po spletnih uricah, povabil še s parimi blogerji, k njim v štab, da se na lastne oči prepričam, kako potekajo stvari.

Danilo je prišel, vidno utrujen, iz Cankarjevega doma, z rahlo zamudo v štab. Chat naj bi bil ob 22. uri, vendar se je začel s pet minutno zamudo. V enem dnevu sta imela s Peterletom štiri soočenja, kar se meni ne zdi humano! Priznam, da se mi oba dva kandidata smilita, kajti to že presega meje zdravega razuma.
Ko se je spravil pred računalnik, pa je kar naenkrat izginila utrujenost z njegovega obraza. Ko sem ga opazoval, njegovo hitro tipkanje in kako se mu ob zanimivih vprašanjih pojavlja nasmešek, sem moral vzeti fotoaparat in zabeležiti trenutke, ko bodoči predsednik IRCa – priceless :evil:
In ko je odkril nasmeške na chatu, je vsa stvar postala zabavna in ozračje je bilo sproščeno, kajti pred tem smo bili vseeno vsi, ki smo bili prvič v takšni poziciji, precej zadržni. Po eni uri chata, se je odločil, da še malce podaljša vse skupaj, ker se je ob tem vidno sprostil in zelo očitno užival v tem. In na lastne oči sem se prepričal, da resnično sam chata!

Jaz sem ZA Danila Türka!

Fotoholikov pogled na Chat