had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakaj se slovenska glasba na radijskih postajah vrti večinoma ponoči

Par dni zaporedoma, se vračam iz Ljubljane ob precej poznih, oz. že zgodnjih jutranjih urah. In vožnjo mi vedno krajša Val202, oz. radijski program. In nekaj časa že razmišljam, zakaj hudiča se v poznih nočnih urah vrti odlična slovenska glasba, ki je nikoli ne slišim čez dan!
In odgovor je zelo preprost. Zakon o medijih, ki ga je sprejel kdo?, namreč predpisuje v svojem 86. členu:
(1) Najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa mora biti slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.
(2) Delež vse dnevno predvajane glasbe iz prejšnjega odstavka znaša najmanj 40 odstotkov, ko gre za vsak posamezni program Radiotelevizije Slovenija
In tako so dobili izvajalci kot so Siddharta, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Magnifico, Dan D,…. čas v nočnem programu, ko samo redke nočne ptice, par ljudi v službah in tisti, ki se vozimo z avtom v nočnem času, uživamo v njihovi glasbi. Čez dan je takšne glasbe precej manj.
Razumem kritike, ki pravijo da slovenska glasba ni kvalitetna, vendar to pospoševanje ne more zajemati celotne slovenske glasbene scene, na kateri si lahko vsak najde nekaj, kar mu je pri srcu. Razumem izvajalce, ki tarnajo, da ni prihodkov od prodaje CD-jev in da je preveč piratstva. Tudi založbe razumem, ki imajo čedalje manj zaslužka.
Vendar smo v Sloveniji in Slovenci smo pri teh stvareh zelo specifični in precej “zajebani”. Glasbeni okus Slovencev je hudo sofisticiran, vsaj tako bi predpostavil po kritikah vsakega izvajalca in vsakega komada, ki so jih sposobni sproducirati “določeni kvazi strokovnjaki”. In če vse to pogledam na primeru slavčka Damjana Murka, potem jim lahko pritrdim! Sicer pa se ne strinjam s posploševanjem. Že to, da se on dnevno pojavlja v vseh trač revijah s članki, ki jih več ali manj sproducira sam, pove dovolj o kvaliteti teh medijev. Ampak to je že druga zgodba.
Zakaj nihče od naših izvajalcev ne posnema ideje Radiohead in albuma In Rainbows? Dati možnost ljudstvu, da ti plača toliko, kot se jim zdi vredno?!

Pa še nazaj k uvodni temi. Prav prijetno se je voziti ponoči in poslušati slovensko glasbo, brez tuc-tuc komadov, brez “kao popa”, “brez goveje”. Vendar se mi zastavi vprašanje, kdaj hudiča pa potem vrtijo to glasbo? Ali pa je spravljena v bunkerju? :evil:

 1. mislim, da si pri nas res ne upajo ponoviti akcije od RAdioheadov… ker bi mogoče potem dejansko bilo vidno, kako nekateri niso cenjeni…

 2. Heh očitno se nas veliko ukvarja z glasbo zadnje čase :D

  Nihče v Sloveniji ne more narediti tega, kar so Radiohead, ker noben nima tako močne baze fanov in ker smo, roko na srce, v povprečju slovenci škrti in foušljivi in nobenemu ne privoščimo uspeha.

  Kar se tiče piratstva, je pa z raziskavami dokazano, da tisti, ki vlečejo veliko glasbe z interneta kupujejo za 40% več glasbe, kot tisti, ki ne. Zanimiv je pa tudi tale članek, kjer si je avtor zamislil, da piratstvo deluje kot nekakšen filter. Dobra muska se širi, posluša,…, slaba pa ne in tako v bistvu prispeva k razvoju glasbe.

 3. Podoben poslovni model so že lani aprila uporabili Mi2 za njihovo plato Dobrodošli na dvor. Prve vtise so zbrali v sporočilu za javnost:
  Pravijo, da so zadovoljni.

 4. ja… tko sm tud jst kupila ta album… po koncertu so ga prodajali za tam nekje okrog 3€… in mislim, da so prodali vse…

 5. Se popolnoma strinjam s politiko Mi2 in sem ponosen lastnik njihovih plošč. Na njihovi spletni strani ponujajo veliko brezplačnih video in mp3 posnetkov.
  Pri nas se je v zadnjem času za možnost brezplačnega prenosa plošče odločila skupina Dežurni krivci. Zadeva se najde na:

 6. Had, o kvaliteti in Damjanu Murku se popolnoma strinjam, ker ti je vse jasno že če pogledaš tisto izvedbo Zdravljice na nekdanjem nacionalnem stadionu (Lačni Franz kitice ‘Žive naj vsi narodi’ niso zapeli, on pa wannabe frajer jo je). Ampak to o slovenski glasbi na Valu 202 enostavno ni res, ker to radijsko postajo poslušam tudi sam, tako podnevi kot ponoči in v obeh terminih (govorim seveda SAMO za Val 202) slovenska glasba prevladuje, medtem ko tuctucanja in govejih na tej postaji ni. In če smo že pri tem, kaj vraga je pa narobe z narodnozabavnimi melodijami, oz. “govejo” glasbo?

 7. odgovor je enostaven. vzrok je v tem, da je velika večina slovenske glazbe zanič in ni vredna predvajanja v dnevnem času. kar pa ne velja za redke izjeme, ki pa se dokaj redno pojavljajo tudi v dnevnem času.

 8. Vsak narod ima kvalitetno in manj kvalitetno glasbo, Slovenci tukaj ne izstopamo. Imamo veliko lepih skladb. Vendar, kaj pomeni “kvalitetna glasba”? To je stvar vsakega posameznika, nekomu je všeč nekaj, nekomu drugemu čisto nekaj drugega. Če bi na slovenskih radijskih postajah vrteli več domače glasbe, bi bila folku bolj všeč, ker bi jo večkrat slišali. Ne pa da nas stalno bombardirajo s tujimi in srbohrvaškimi komadi, med katerimi je tudi veliko slabih, vendar če jih večkrat slišiš, ti avtomatsko pride v uho.
  In na koncu je tu absurd, ki je značilen predvsem za Slovenijo: ljudem je bolj všeč tuja glasba kot domača, slovenska. Redek primer v svetu.

Komentarji so zaprti.