Par dni zaporedoma, se vračam iz Ljubljane ob precej poznih, oz. že zgodnjih jutranjih urah. In vožnjo mi vedno krajša Val202, oz. radijski program. In nekaj časa že razmišljam, zakaj hudiča se v poznih nočnih urah vrti odlična slovenska glasba, ki je nikoli ne slišim čez dan!
In odgovor je zelo preprost. Zakon o medijih, ki ga je sprejel kdo?, namreč predpisuje v svojem 86. členu:
(1) Najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa mora biti slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.
(2) Delež vse dnevno predvajane glasbe iz prejšnjega odstavka znaša najmanj 40 odstotkov, ko gre za vsak posamezni program Radiotelevizije Slovenija
In tako so dobili izvajalci kot so Siddharta, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Magnifico, Dan D,…. čas v nočnem programu, ko samo redke nočne ptice, par ljudi v službah in tisti, ki se vozimo z avtom v nočnem času, uživamo v njihovi glasbi. Čez dan je takšne glasbe precej manj.
Razumem kritike, ki pravijo da slovenska glasba ni kvalitetna, vendar to pospoševanje ne more zajemati celotne slovenske glasbene scene, na kateri si lahko vsak najde nekaj, kar mu je pri srcu. Razumem izvajalce, ki tarnajo, da ni prihodkov od prodaje CD-jev in da je preveč piratstva. Tudi založbe razumem, ki imajo čedalje manj zaslužka.
Vendar smo v Sloveniji in Slovenci smo pri teh stvareh zelo specifični in precej “zajebani”. Glasbeni okus Slovencev je hudo sofisticiran, vsaj tako bi predpostavil po kritikah vsakega izvajalca in vsakega komada, ki so jih sposobni sproducirati “določeni kvazi strokovnjaki”. In če vse to pogledam na primeru slavčka Damjana Murka, potem jim lahko pritrdim! Sicer pa se ne strinjam s posploševanjem. Že to, da se on dnevno pojavlja v vseh trač revijah s članki, ki jih več ali manj sproducira sam, pove dovolj o kvaliteti teh medijev. Ampak to je že druga zgodba.
Zakaj nihče od naših izvajalcev ne posnema ideje Radiohead in albuma In Rainbows? Dati možnost ljudstvu, da ti plača toliko, kot se jim zdi vredno?!

Pa še nazaj k uvodni temi. Prav prijetno se je voziti ponoči in poslušati slovensko glasbo, brez tuc-tuc komadov, brez “kao popa”, “brez goveje”. Vendar se mi zastavi vprašanje, kdaj hudiča pa potem vrtijo to glasbo? Ali pa je spravljena v bunkerju? :evil: