had blog roni kordis had blog roni kordis

Življenje brez mobilnega telefona

Ali pokličete nazaj, ko imate zgrešen klic? Ali lahko preživite dan brez mobilnega telefona?
Dejstvo je, da smo postali odvisniki od mobilnega telefona. Preko 3 milijarde ljudi po svetu uporablja mobilno komuniciranje in večina od nas se sploh ne zaveda, da obstaja na GSM telefonu OFF gumbek.
Pred leti je bilo to drugače. Dogovori so veljali, zamujanja ni bilo toliko, pogovarjali smo se po stacionarnih telefonih, najprej po tistih ki so bili na žicah, potem po brezžičnih, pa vendar smo živeli. Danes pa si je težko predstavljati življenje brez mobilca. MP3 player, fotoaparat, beležnica, SMS-anje in v končni fazi tudi telefoniranje, so nam spremenili pogled na življenje in tudi stil življenja. Zamujanje je postalo nekaj povsem normalnega, opravičila preko SMS-ov, plačevanje z mobilniki… Lahko bi našteval do nezavesti, pa vendar ne bi prišel do konca. Mobilnik je spremenil svet. Tako kot sta ga spremenila računalnik in internet.

In sedaj me zanima. Ali vedno vrnete zgrešen klic? Ali je bil kdaj vaš mobilnik primoran, da je noč preživel ugasnjen?
Sam sem se zadnje čase precej odvadil, da kličem veliko in pogosto. Nekako se poskušam odvaditi te odvisnosti. Poskušam živeti brez telefona in priznam, da v večini primerov ne vrnem zgrešenega klica, oz. da se niti ne oglašam na številke, ki jih nimam v imeniku. Glede na to, da imam v imeniku preko 800 številk, je verjetno res majhno naključje da bi me res kdo poskušal namenoma dobiti. Prav tako ne dam vsakomu telefonske številke. In zakaj? Preprosto. Ker ne želim biti odvisen od mobilnika in ko mi zazvoni, da skočim pokonci in da opravim “držvljansko dolžnost”. Marsikomu se zdi ta način čuden, vendar v končni fazi imam mobilnik zato, da sporočim, če je kaj narobe in ne za dolge večurne pogovore, tako, kot sem ga imel pred leti. Življenje se spreminja in jaz očitno z njim :evil:

 1. Ravnokar se ubadam s tem problemom. Sem brez mobilca, ker cakam na iPHONE. Tako lahko vsaj zatrdim, saj imam nadomestnega od mobitela, brez stevilk. Nemogoce. Izgubljeno. V onem sem imel vse (stevilke, mejle, notes). Tezko.

 2. moj mobilc vec ali manj sameva v kotu, ne prizgan in ne, ne odgovarjam na vse klice.

  se zavedam, da sem eden redkih, ampak gre

  -sv3

  p.s. zivim v tujini in ne v SLO, mogoce je kech v tem ;)

 3. Si lastim čist normalen mobilni telefon, ki pa ga imam vedno na vibro, saj sovražim zvonenje. V primeru da si blizu se oglasiš, drugače si pa brez skrbi in živcev, da moraš leteti na telefon… Če je tako nujno, me bodo že drugače dobili oz. se bom oglasil :)

 4. Pred petnajstimi leti je bil gospod tisti, ki je posedoval mobilnik. Danes je gospod tisti, ki mobilnika ne potrebuje.
  Ravno tako je z avtomobilom – bogataši hodijo peš, ali se vozijo s kolesi. Pa ne mi sedaj o nujnosti mobilnikov in avtomobilov, prosim…

 5. klice vracam selektivno, ponoci imam telefon izklopljen, sms pisem pol ure … skratka, dinozaver sem. pol dneva sploh ne vem, kje imam mobitel, potem pa zacne zvoniti na kaksni cudni lokaciji (kopalnica, omara za cevlje ipd.). se vedno precej vec uporabljam stacionarni telefon – ja, tudi taki smo :)

 6. bogatasi imajo najete soferje (lahko svoj avto ki ga vozi sofer lahko najet avto(limuzina))

 7. Imam ga vedno na vibro, ker mi gre na živce zvonenje in odvisnost, da se je potem trebno oglasiti. Če ga imam pri sebi se pač oglasim, drugače me bodo pa že kako drugače kontaktirali. :)

 8. Å e vedno sem na MOBI-ju. Vsake tri mesece kupim kartico za 5 EUR, ker mi poteče čas “naročnine”. Se moram prav potruditi, da porabim višek. :) Ugašam ga pa ne! Ponoči je “varno shranjen na pultu v kuhinji in ga niti slučajno ne slišim. “Zgrešene” klice ignoriram, razen klicev najožjih prijateljev in družine. Sem čuden? :mrgreen:

Komentarji so zaprti.