Po srcu sem pripadnik Nikona. Dalj časa sem iskal nadomestilo za kompaktni fotoaparat Canon Ixus 400. In ugotovil, da je Canon PowerShot S5 IS najboljša izbira glede na price/performance.
Sicer priznam, da me je mikala Leica, ki si jo lasti Jonas, vendar za žure in pa športne aktivnosti, kamor se mi ne da več nositi par kilogramov opreme, je malce predraga :( (ampak nekoč, bom imel Leico!)
Precej časa sem bil v dilemi ali vzeti Canon Ixus 950 IS ali Nikon CoolPix P50. Ko sem šel v trgovino testirati ta dva fotoaparata in na podlagi mojih želja, ki so bile precej jasno definirane:
– ročno nastavljanje vsega
– velik optični zoom
– stabilizacija slike
– malo šuma tudi pri visokem ISO
– preprosto rokovanje
– dobro snemanje filma
– dobra svetlobna občutljivost objektiva
pa je bila odločitev zelo preprosta. Ixus je majhen, za vsak žep, vendar me moti, da ima premajhen optični zoom, pri Nikonu me je motila tež, kajti fotoaparat je tako lahek, da sem imel občutek, da držim “trotlzihr fotoaparat” v roki. In tako sem prijel v roke še Canon S5 IS in odločitev je padla.
Ta model fotoaparata je prišel na tržišče šele v začetku poletja, in dobre recenzije so me prepričale, da ne bom obžloval odločitve. In sem ga kupil v kompletu s polnilcem baterij, baterijami, torbico in 4G kartico.
Prve slike in navajanje na ročno nastavljanje pri Canonu mi je delalo malce problemov. Vendar je vse skupaj precej preprosto in resnično deluje. Moteč element, ki sem ga opazil pri tem fotoaparatu je šum pri visokih ISO vrednostih, ki ga moram naknadno popravljati z Neat Imageom. Vendar se tega navadiš. IS – stabilizacija deluje zelo dobro in tudi tresoče roke, pri daljših časih niso več problem.

Karakteristike Canon PowerShot S5 IS
:
Senzor: 1/2,5 inčni CCD
LCD zaslon: 2,5 inčni vrtljiv
Število slikovnih točk: 8.0M
Ločljivost: 3264 x 2448 (4:3), 3264 x 1832 (3:2)
Spominska kartica Secure Digital (SD, SDHC) ali Multi Media Card (MMC)
Goriščna razdalja objektiva: (mm) 6,0 – 72 (ekviv. 35mm) v mm 36 – 432
Svetlobna vrednost objektiva: (F) f/2.7 – f/3,5
Optični /digitalni zoom: 12x/4x
Stabilizator
Avtomatsko ostrenje (AF) točkovno, zaznava obrazov (9-točkovno), konstantno, Flexi Zone
Najmanjša razdalja ostrenja: 0 cm
Ročno ostrenje: da
Čas osvetlitve: 1/3200 – 15

To pa nastane, ko D200 fotka S5 :evil:

canon-powershot-s5-is-01.jpg canon-powershot-s5-is-02.jpg canon-powershot-s5-is-03.jpg canon-powershot-s5-is-07.jpg canon-powershot-s5-is-04.jpg canon-powershot-s5-is-06.jpg canon-powershot-s5-is-05.jpg

Če si želite ogledati odlične fotografije, narejene s Canonom (ampak ne S5 :)) pa priporočam TOLE