had blog roni kordis had blog roni kordis

Dan brez nakupov

Včeraj je bil Dan brez nakupov, ali Buy nothing day, 24.november, dan, ki ga že 15 let “praznujejo v preko 65ih držvah, v Sloveniji pa smo Dan brez nakupov prvič “praznovali leta 2004”.
V prejšnjem tednu sem dobil cel kup mailov, ki so me pozivali da naj upoštevam ta dan in naj ne grem v nakupovanje, naj ne kupujem ta dan ničesar.
In res sem to naredil. Cel dan sem bil zaprt v hiši in delal druge stvari, da mi ni bilo potrebno iti v trgovini, ali trgovsko središče, po nakupih. Da nisem po nepotrebnem trošil in užival v nakupih, kar je čedalje bolj pogost pojav, ki ga opažm v Sloveniji. Ob nedeljah, kljub temu, da je bila referendumska odločitev precej drugačna, ampak kdo bi se še spomnil tistih prijemov in tistih časov, so nakupovalna središča polna. Srečni starši, ki jim ni potrebno skrbeti za otroke, jih peljati v naravo, živalski vrt, ali kaj podobnega, v končni fazi, se staršem ni potrebno ukvarjati z otroci, jih peljejo v nakupovalno središče. City park, Euro Park, BTC, so zelo priljubljene destinacije za družine. In otroci imajo potem možnost skakati med policami in uživati v potrošniškem načinu življenja, ko kupuješ stvari samo zato, da jih kupuješ.
Pa vendar grem nazaj na dan brez nakupov. Očitno sem osveščen potrošnik in se držim takšnih “zapovedi” in jih tudi poskušam analizirati, zakaj sploh pride do tega. Ali se mora res nekdo odločiti in izbrati en dan, ko se ne bo nakupovalo? Ali mora res ablast preprovedati kajenje s protikadilskim zakonom, da bodo ljudje prenehali kaditi? Ali je res treba dvigniti kazni za prometne prekrške v nebo, da se bo kdo držl prometnih omejitev? NE, NE in NE. Ne verjamem v te stvari. Ampak verjamem, da mora vsak posameznik sam to ugotoviti. Da ima vsak posameznik možnost odločitve, ki ne bo povezana z represijo, ampak bo njegova svobodna odločitev in šele v takšnem primeru se bo takšnih stvari držl in se jih zavedal.
In zatorej nisem nikogar pozival včeraj, da naj ne gre v nakupovanje, ampak danes pa razmišljam o tem na malce drugačen način. Koliko vas ni šlo v nakupovanje, glede na to, da je bila sobota, precej lep dan in da je bilo mogoče dan izkoristiti kako drugače? Pa ste imeli hrano za cel vikend že doma, ali boste šli danes v nakupe?
Sam verjamem v dejstvo, da mora denar krožiti. Da je najslabše, če ga imam v svojem žepu. Teza, ki bi mi jo oporekal čisto vsak, meni odlično uspeva.
Sem brez denarja v žepu, nisem pripadnik potrošniške mrzlice, sovražim nakupovalna središča, ker nikoli ne najdem avtomobila, ki sem ga pustil na parkirišču in še vedno pogrešam “oldskul trgovine”, kjer si imel na listku napisano vse in ti je prodajalka vse pripravila. Dan brez nakupov pa je zame minil brez nakupov, kajti namesto tega, sem si rajši pogledal 7 filmov :)

 1. Žal sem nakupoval tudi na ta dan, ker med tednom ne utegnem. Je pa to zanimiva zadeva, bi jo bilo potrebno večkrat ponovit, samo takole ljudje ne bodo seznanjeni, če se pošilja samo po mailih, tudi sam sem jih dobil cel kup. Take stvari bi morale bit bolj javno obveščene, tu se pomoje vse konča, če samo pogledam časopise, te že tam bombardirajo z oglasi raznih trgovskih verig.

  7 filmov si pogledal :) , to pa je nekaj hehe ;)

 2. Dan brez necesa, kar je v koncni fazi odvisnost je neumnost, kot da bi se odlocil, da prenehas kadit za en dan v letu …

  Ne podpiram taksnih akcij, ker ni nobenega resnega ucinka. V primeru nakupovanja, ljudi resi zgolj list papirja in svincnik, dokler tega ne bomo uporabljali za vsakodnevne nacrtovane nakupe, nam ni pomoci.

  .::PiPi::.

 3. PiPi se strinjam s tabo; taka ‘praznovanja’ so neumnost. Če ljudje niso že včeraj odšli po nakupih, bodo šli pa danes. In danes toliko več zapravili.

 4. Dan brez nakupov,
  v smislu ekonomskih učinkov dolgoročno seveda nima nobene teže. Je pa mobilizacijsko lahko le vzvod, povod k razmišljanju o naši ujetosti v potrošništvo.
  Tu je “point”. Predvsem zaradi tega si želim še takšnih akcij.

 5. @Rado, ravno zato se mi zdi vsaka taka pompozna akcija neumnost, odvisnosti se ne resuje na tak nacin, ljudje preveckrat bezimo pred pravo resnico in slepo prikimavanju taksnim vzvodom, je po eni strani kvecjemu laz samemu sebi. Ko je clovek zares pripravljen si priznati napake in narediti korak v drugo smer, ponavadi to stori ravno mimo taksnih zunanjih vzvodov.

  .::PiPi::.

 6. Pipi,
  prav imaš v tistem delu, kjer praviš, da mora človek imeti že nekaj notranje pripravljenosti za takšno razumevanje.

  Motiš pa se, ko meniš da ne potrebujejo vzvodov. Å e kako jih potrebujemo! Ljudje prav hlepijo po vzvodih in pobudah.

  To vem jaz še posebej, ker (npr.) kar naprej organiziram razne obletnice za “klaso”, od osnovne šole, do fakultete, še udeleženci raznih seminarjev radi pridejo na obletnico, le da jo kdo organizira. In potem so vsi veseli.

 7. @Rado, seveda nisem proti vzvodom, ki imajo vsaj nekaj moznosti za prakticno realizacijo. Konkretno ta je po mojem mnenju nima, ker kot si ze sam omeni, prakticnega $ ucinka nima, z izvajanjem en sam dan na leto nek posiljen princip pa nas zgolj vrne v zacaran krogi in pesek v oci.

  Da sem bolj konkreten. Ce ze, bi si zelel, da se na tak dan pojavijo konkretni clanki, ne pa one-lajnerji, ki nas zelijo odvrniti od nakupovanja na dolocen dan.

  Torej, z veseljem bi recimo prebral kaksen clanek ala “Uspel sem najti mojo prvo sibko tocko v mrzlicnem nakupovanju”, ki bi bili seveda podkrepljeni z analizo doticnega potrosnik. Recimo, na kak nacin je prisel do teh podatkov, kdaj in zakaj se je tako odlocil, je uporabljal kaksno pomoc pri tem (mogoce bi nekdo lahko v ta namen dal se drugim kaksno prirocno pomagalo,ki ga je uporabljal ala excel tabelo, ipd.). Ali pa se korak naprej … “Odvadil sem se grde razvade pri nakupovanju” … seveda tukaj se ne pogovarjamo o stvareh, kot so kruh in mleko ( ce ga le ne mecemo stran ) … tukaj je govora o rezervi, ki jo ima potrosnik nad osnovnim prezivetjem. Torej, ljudjem bi bilo potrebno dati prakticne nasvete ob taksnih deklariranih dnevih, kako se resiti morebitne odvisnosti … zanimiv naslov –> “Ali sem odvisen od nakupovanja”. To se bi lahko vsak sam vprasal skozi kak preprosti test, kjer bi si recimo en mesec belezil vse izdatke in vsakega izmed njih ustrezno kategoriziral in na koncu bi vsak hitro ugotovil, kje so njegove potencialno sibke tocke.

  Da pa vsi samo pisejo in govorijo zgolj da je danes dan brez nakupovanja in pri tem aktivno spodbujajo ljudi, da se odrecejo samemu nakupovanju je pa zame se vedno zgolj neumnost za telebane.

  In mogoce se na tvojo primerjavo z raznimi organizacijami, vse lepo in prav, samo je bistvena razlika, ce organiziras stvar, ki ima za koncni produkt uzitek ali pa zadevo, ki uzitek prepoveduje … nekako mi to ne gre skupaj v tem kontekstu.

  .::PiPi::.

Komentarji so zaprti.