Včeraj je bil Dan brez nakupov, ali Buy nothing day, 24.november, dan, ki ga že 15 let “praznujejo v preko 65ih držvah, v Sloveniji pa smo Dan brez nakupov prvič “praznovali leta 2004”.
V prejšnjem tednu sem dobil cel kup mailov, ki so me pozivali da naj upoštevam ta dan in naj ne grem v nakupovanje, naj ne kupujem ta dan ničesar.
In res sem to naredil. Cel dan sem bil zaprt v hiši in delal druge stvari, da mi ni bilo potrebno iti v trgovini, ali trgovsko središče, po nakupih. Da nisem po nepotrebnem trošil in užival v nakupih, kar je čedalje bolj pogost pojav, ki ga opažm v Sloveniji. Ob nedeljah, kljub temu, da je bila referendumska odločitev precej drugačna, ampak kdo bi se še spomnil tistih prijemov in tistih časov, so nakupovalna središča polna. Srečni starši, ki jim ni potrebno skrbeti za otroke, jih peljati v naravo, živalski vrt, ali kaj podobnega, v končni fazi, se staršem ni potrebno ukvarjati z otroci, jih peljejo v nakupovalno središče. City park, Euro Park, BTC, so zelo priljubljene destinacije za družine. In otroci imajo potem možnost skakati med policami in uživati v potrošniškem načinu življenja, ko kupuješ stvari samo zato, da jih kupuješ.
Pa vendar grem nazaj na dan brez nakupov. Očitno sem osveščen potrošnik in se držim takšnih “zapovedi” in jih tudi poskušam analizirati, zakaj sploh pride do tega. Ali se mora res nekdo odločiti in izbrati en dan, ko se ne bo nakupovalo? Ali mora res ablast preprovedati kajenje s protikadilskim zakonom, da bodo ljudje prenehali kaditi? Ali je res treba dvigniti kazni za prometne prekrške v nebo, da se bo kdo držl prometnih omejitev? NE, NE in NE. Ne verjamem v te stvari. Ampak verjamem, da mora vsak posameznik sam to ugotoviti. Da ima vsak posameznik možnost odločitve, ki ne bo povezana z represijo, ampak bo njegova svobodna odločitev in šele v takšnem primeru se bo takšnih stvari držl in se jih zavedal.
In zatorej nisem nikogar pozival včeraj, da naj ne gre v nakupovanje, ampak danes pa razmišljam o tem na malce drugačen način. Koliko vas ni šlo v nakupovanje, glede na to, da je bila sobota, precej lep dan in da je bilo mogoče dan izkoristiti kako drugače? Pa ste imeli hrano za cel vikend že doma, ali boste šli danes v nakupe?
Sam verjamem v dejstvo, da mora denar krožiti. Da je najslabše, če ga imam v svojem žepu. Teza, ki bi mi jo oporekal čisto vsak, meni odlično uspeva.
Sem brez denarja v žepu, nisem pripadnik potrošniške mrzlice, sovražim nakupovalna središča, ker nikoli ne najdem avtomobila, ki sem ga pustil na parkirišču in še vedno pogrešam “oldskul trgovine”, kjer si imel na listku napisano vse in ti je prodajalka vse pripravila. Dan brez nakupov pa je zame minil brez nakupov, kajti namesto tega, sem si rajši pogledal 7 filmov :)