Pri medijskem watch dogu sem prebral zapis – O pismu Zgage in Šurca nič, o pismu novinarjev Maga nadstandardno, kjer piše o odzivu naših medijev na novo odprto pismo pobudnikov novinarske peticije.


Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji (vir, vir)

Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji je jeseni 2007 kot izraz protesta proti vmešavanju politike v medije podpisalo 571 novinark in novinarjev, vendar se medijska svoboda v Sloveniji še naprej omejuje.

Predsednik vlade Janez Janša je 19. novembra v parlamentarni razpravi ob glasovanju o nezaupnici vladi večino časa namenil ocenjevanju medijev. Peticijo je predstavil kot zaroto, podpisnikom pa očital, da „izvažmo laži“ in blatimo Slovenijo v svetu.

Na seji pristojnega odbora držvnega zbora o novinarski peticiji in medijih 11. decembra so poslanci vladajoče koalicije zavrnili zahtevo za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala omejevanje medijske svobode. Pobudnika peticije na sejo nisva bila niti povabljena.

Zakon o RTV Slovenija, ki je bil sprejet leta 2005, je medtem bistveno razvrednotil javni radio in televizijo. Vodilna mesta so zasedli vladi všečni in večinoma nekompetentni ljudje. Posledica so številni odhodi prepoznavnih novinarjev s televizije in vse pogostejše kršitve temeljnih pravil novinarskega dela.

Nekaj tednov po objavi peticije je izbruhnil spor med vlado in medijskim lastnikom, ki je vladi omogočil vpliv na dve časopisni hiši. Predstavnik lastnikov je javno priznal, da je predsednik vlade odločal o zasedbi nadzornega sveta in o tem, kdo bo direktor in odgovorni urednik največjega dnevnika v držvi.

Čeprav je od objave peticije minilo že tri mesece, slovenska vlada in parlament nista uresničila zahtev mednarodnih novinarskih organizacij – Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), Novinarjev brez meja (RSF) in Mednarodne zveza novinarjev (IFJ) – za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. Tudi najnovejši poskusi vplivanja na eno od revij kažejo, da je ustanovitev komisije potrebna.

Zato vas pozivava, da tudi vi po svojih močeh prispevate k uresničitvi te zahteve, kajti neodvisna komisija z mednarodnimi strokovnjaki lahko bistveno pripomore k pregledu dejanskega stanja in izboljšanju medijske svobode v Sloveniji.

Evropski uniji je začela predsedovati držva, v kateri 571 podpisnikov peticije opozarja na cenzuro in politične pritiske, njena vlada in parlament pa še naprej zavračata dialog z novinarji.

Pobudnika peticije
Blaž Zgaga
Matej Šurc
31 December, 2007

4 Responses to Blaž Zgaga in Matej Šurc – Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji

 1. kinky tone pravi:

  Jaz sem za naše.

 2. Milena pravi:

  tujini je naše zapletene odnose sila težko razlagati. Kajti oni imajo-ne glede na to, da predsedujemo EU-o nas še naprej svoje take in drugačne predsodke. Razvoj naše demokracije je zanje (preverjeno) itak pretežk zalogaj, in vsakič, ko se znajdejo v dilemi, kaj naj rečejo, izjavijo, da jim je “vse jasno, saj smo bili še včeraj v komunizmu”.
  In ko se ta dva novinarja- glede na to, da jima v domačih logih rožice ne cvetijo tako kot sta želela-mečeta na zobe v tujini, valda, da vsakega, ki njuno pismo prebere, popade strah v smislu, da so starti komunisti vstali od mrtvih, si pogrnili mizo in spet hočejo žreti nedolžne otroke.

  osebno nikoli ne padem na taka pisma in take finte- kar tako, na “lepe oči”.
  Pri nas je zmeraj tako, da je NAJPREJ potrebno pogledati v zakulisje in se vprašati:
  1. KDO ima od tovrstnega pisanja koristi
  2. s katerimi iz društva novinarjev dotična pisca redno hodita na pivo, na dopuste i9n s kom so že dolgoletni stari prijatelji
  3.KDO se s KOM POLITIČNO druži in KAKÅ NE koristi si od tega druženja obeta
  4. KAKÅ NO CENO ima posamezni novinar in KDO lahko to ceno pokrije (plača)
  5. KDO se je KOMU zameril, oziroma, KDO s kom ni hotel sexati :-)

  Tisti, ki bo našel odgovore na ta in še kakšno dodatno podpvašanje, bo na konju in bo tudi doživel katarzo ob razodetju vzvišenih ciljev določenih segmentov naše družbe

 3. ivan pravi:

  Kaj pa je to cenzura? mogoce cenzura reze cure? zgleda da so Zgaga+Surc+571 ze dolgo brez omenjenega in tudi brez levega desnega dodatka zato sklepam da jim je stvari izrezala cenzura- naj grejo k doktorjem, zakaj pa gnjavijo kolege po Evropi, kaj jim bodo oni mogoce odrezano nazaj zasivali? to itak niti kirurgi ne bi zmogli.Imamo pa v Sloveniji kar nekaj priznanih psihologov,psihiatrov in psihoterapevtov ki znajo odlicno pomagati po nesrecni izgubi zgoraj omenjenih organov.

  S tovariskimi pozdravi Ivan

 4. SMS pravi:

  Grozno!
  500 (i kusur) režimsko preganjanih novinarjev ne zmore obelodaniti kako so se od 25.6.1991 do danes kradle RTV frekvence in se ustoličili medijski tajkuni – varuhi nacionalnega mafijskega interesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.