Pri medijskem watch dogu sem prebral zapis – O pismu Zgage in Šurca nič, o pismu novinarjev Maga nadstandardno, kjer piše o odzivu naših medijev na novo odprto pismo pobudnikov novinarske peticije.

Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji (vir, vir)

Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji je jeseni 2007 kot izraz protesta proti vmešavanju politike v medije podpisalo 571 novinark in novinarjev, vendar se medijska svoboda v Sloveniji še naprej omejuje.

Predsednik vlade Janez Janša je 19. novembra v parlamentarni razpravi ob glasovanju o nezaupnici vladi večino časa namenil ocenjevanju medijev. Peticijo je predstavil kot zaroto, podpisnikom pa očital, da „izvažmo laži“ in blatimo Slovenijo v svetu.

Na seji pristojnega odbora držvnega zbora o novinarski peticiji in medijih 11. decembra so poslanci vladajoče koalicije zavrnili zahtevo za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala omejevanje medijske svobode. Pobudnika peticije na sejo nisva bila niti povabljena.

Zakon o RTV Slovenija, ki je bil sprejet leta 2005, je medtem bistveno razvrednotil javni radio in televizijo. Vodilna mesta so zasedli vladi všečni in večinoma nekompetentni ljudje. Posledica so številni odhodi prepoznavnih novinarjev s televizije in vse pogostejše kršitve temeljnih pravil novinarskega dela.

Nekaj tednov po objavi peticije je izbruhnil spor med vlado in medijskim lastnikom, ki je vladi omogočil vpliv na dve časopisni hiši. Predstavnik lastnikov je javno priznal, da je predsednik vlade odločal o zasedbi nadzornega sveta in o tem, kdo bo direktor in odgovorni urednik največjega dnevnika v držvi.

Čeprav je od objave peticije minilo že tri mesece, slovenska vlada in parlament nista uresničila zahtev mednarodnih novinarskih organizacij – Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), Novinarjev brez meja (RSF) in Mednarodne zveza novinarjev (IFJ) – za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. Tudi najnovejši poskusi vplivanja na eno od revij kažejo, da je ustanovitev komisije potrebna.

Zato vas pozivava, da tudi vi po svojih močeh prispevate k uresničitvi te zahteve, kajti neodvisna komisija z mednarodnimi strokovnjaki lahko bistveno pripomore k pregledu dejanskega stanja in izboljšanju medijske svobode v Sloveniji.

Evropski uniji je začela predsedovati držva, v kateri 571 podpisnikov peticije opozarja na cenzuro in politične pritiske, njena vlada in parlament pa še naprej zavračata dialog z novinarji.

Pobudnika peticije
Blaž Zgaga