had blog roni kordis had blog roni kordis

Odgovori za seminarske in diplomske naloge povezane s pisanjem bloga had.si in avtorjem

V zadnjem mesecu sem dobil več deset e-mailov, kjer me študentje in študentke prosijo za pomoč pri seminarskih in diplomskih nalogah, ki so povezane s pisanjem bloga.
Po eni strani me veseli, da se blog tretira drugače, po drugi strani pa me skrbi, da so profesorji in študentje šele sedaj odkrili bloge in njihove pisce. Prav tako bi bil mogoče zanimiv podatek, koliko diplomskih nalog bo imelo v naslovu besedo blog?
In ker se mi vsakemu posebej ne da odgovarjati, sem tukaj zbral odgovore, ki vam mogoče pridejo prav pri vaših nalogah.

Kdaj ste začeli blogati, kako pogosto blogate in prbližno koliko ur na teden je to?

Prvi ohranjen zapis na blogu ima datum 13. julij, 2005. Sicer sem pisal že pred tem, vendar to štejem, kot začetek. Blogam zelo odvisno od navdiha. En, dva, trije zapisi dnevno, kar je seveda odvisno od razpoloženja in dogodkov. Glede na to, da na blogu objavljam veliko fotografij, ki jih je potrebno pred objavo obdelati, mi to pobere največ dela. Dnevno blogu posvetim približno eno uro.

Zakaj ste se odločili, da boste začeli pisati blog in zakaj pri tem vztrajate?

Sem človek, ki ga zanimajo vse stvari, in ki ima mnenje skoraj o vseh stvareh. Čeprav se motim, bom vedno trdil do konca in na koncu dokazal, da imam prav. In ravno zato je blog idealen kraj, kjer lahko delim svoje misli, če jih seveda kdorkoli želi prebrati in nikogar ne posiljujem z njimi. Zakaj vztrajam? Zato, ker mi je pisanje bloga zlezlo pod kožo in mi predstavlja dneven ritual in predvsem zato, ker se še nisem »izpel«.

Kaj vam pomeni pisanje blogov?

Pomeni mi izražnje mnenja, obveščanje ostalih bralcev na nove stvari, projekte in pomeni mi mreženje, ki je največji benefit pisanja blogov.

Ali pogosto prebirate bloge ostalih blogarjev? Če da, ali bloge, ki jih prebirate izberete naključno?

Redno prebiram precej veliko število blogov. Sodobna tehnologija omogoča to na zelo preprosti način, preko RSS-ov. V Google Readerju jih je preko 80. Seveda zelo rad odkrivam nove, zanimive bloge, vendar jih je, v vsakodnevni poplavi novih, težko odkriti.

Kaj vam pomeni, ko vidite da veliko blogarjev komentira vaše zapise?

Komentarji mi ne pomenijo ničesar. Odličen zapis se pač ne da komentirati, provokacije pa vedno naletijo na komentarje. Tega se zavedam in ne izkoriščam. V končni fazi, če me ne bi bral nihče, bi še vedno pisal blog in isto je s komentarji.

Menite da so zapisi in komentarji blogarjev iskreni? Zakaj ja/zakaj ne?

Menim da so zapisi subjektivni pogled vsakega avtorja posebej. Iskrenost je pač odvisna od vsakega posameznika. Internet ima to čarobno možnost, da je vsak lahko vse, kar si želi biti. Ja, večina blogerjev je iskrenih, kar se tudi vidi iz njihovih zapisov.

So vaši zapisi na blogu vedno iskreni?

Moji zapisi so vedno moj pogled na stvari. In da, so iskreni. Nekateri se ne strinjajo z njimi, drugim so všeč. Stvar percepcije posameznika. Vedno poskušam podati relevantne informacije, s katerimi si bo lahko obiskovalec pomagal. In tudi če pišem o stvari negativno, dodam povezave, da si lahko bralec pogleda tudi druga mnenja, oz. drugo plat. To je razlika med blogerji in novinarji. Novinarji naj bi bili objektivni in vedno predstavili obe strani zgodbe, blogerji pa smo bolj subjektivni, ker nimam enakih možnosti.

Kaj menite, kako se bo blogarska skupnost razvijala v prihodnje?

Kot vsaka zgodba, se bo tudi ta zgodba enkrat končala. Evolucija prinaša spremembe in tako bo tudi z blogi. Kaj jih bo nadomestilo, pa je stvar ugibanja.

Kaj po vašem mnenju pomenijo blogi za razvoj družbe?

Blogi postajajo medij. In mediji so moč. Širjenje idej, projektov in vsega ostalega je precej bolj preprosto z blogi. Prav tako pa je kar naenkrat veliko več informacij, kajti blogi ustvarjajo vsebino na internetu.

Menite, da blogarji lahko vplivate na dogodke v družbi?

Seveda lahko. Medsebojno povezovanje-mreženje, ustvarjanje hypov in pa seveda skupne akcije, lahko spreminjajo ustroj in naredijo dogodke. Vendar je za to potrebna precej homogena združba.

Kako ste zadovoljni z blogosfero takšno kot je, bi kaj spremenili?

Če bi se blogerji zavedali svoje moči, bi lahko naredili veliko več, kot pa da se ukvarjajo sami s seboj. Na žlost je to Slovenija, kjer je »foušija« nacionalen šport. In to uničuje blogosfero. Sam osebno ne bi spreminjal ničesar, kajti nočem se vtikati v stvari drugih, lahko pa jim vedno dam dober primer.

Menite, da blogi lahko izpodrinejo vlogo, ki jo imajo pri širjenju informacij in oblikovanju mnenja velike medijske hiše? Zakaj ja/zakaj ne?

Seveda lahko. Ker bloger ne potrebuje urednika, ki potrebuje urednika, da se odloči da stvar objavi. Blog ima prednost, ker je lahko istočasno z dogodkom že vse skupaj tudi objavljeno. Tega se zaveda bolj malo blogerjev. In tega se počasi začenjajo zavedati tudi medijske hiše, ki imajo sedaj svoje pisce blogov in video vsebine. To je med drugim tudi posledica blogov.

Menite, da imajo blogarji kakšen vpliv na vas in obratno, vi na njih?

Name ga nimajo. Vsaj ne zavestno. Kajti vsak bloger ima svoj način in svoj slog, ki je prepoznaven. Kopiranje samo škodi, ker ni iskreno. Sam sicer poskušam z novostmi, intervjuji, fotopisi, itd.. vzpodbuditi tudi ostale, da se lotijo podobnih stvari, pa mi tudi kdaj uspe.

Menite, da blogerji razvijajo kakšne skupne norme in vrednote? Katere?

Vrednote ja. Predvsem mreženje je tukaj v prvi vlogi. Mreženje kot pojem povezovanja in podpiranja med seboj. Ko potrebuješ nekaj, ti pomaga drug bloger in vice versa. To je prednost bloganja, ker dobiš povezave v vseh sferah, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Menite, da blogarji lažje razkrivate “pravi jaz” na blogih, kot v osebni interakciji?

Ne. Glede na to, da ne pišem osebnih stvari, ker sem se tako odločil že od vsega začetka in glede na to, da nimam problemov z nobeno interakcijo, ta trditev zame ne drži.

Ali ob zapisovanju blogov kdaj pazite, da ne bi razkrili, povedali preveč? Zakaj ja/zakaj ne?

Seveda. Ker ločim osebno življenje od tega, kar pišem na blogu. Zakaj? Preprosto, ker so osebne stvari osebne in se ne tičejo drugih.

Kako pomembna se vam zdi prikrita identiteta na blogih za izražnje pravega jaza?

Meni osebno je vseeno. Glede na to, da sem odkar sem prišel v stik z internetom Had, sem to ime obdržl tudi na blogu. Sicer pa sem v realnosti Roni Kordiš in to nista dve različni identiteti, ampak ena, ki ima dve imeni, enega za virtualen svet in enega za realnost.

Kaj menite o cenzuri na blogih?

Vsak bloger se mora zavedati, da se njegova svoboda konča, kjer se začne svoboda drugega. In avtocenzura je velikokrat precej problematična stvar, kajti veliko lažje je zapisati laž, kot pa potem stati za njo in jo tudi braniti na sodišču, če pride do tega. Blogerji se moramo zavedati, da nimamo samo pravic, ampak imamo tudi omejitve in če se tega zavedamo, cenzura ni potrebna :evil:

 1. o jebela cesta.. vidva sta se res prebila cez odgovore za seminarske naloge :)

  hvala za popravek! dva imena v dve imeni :)

 2. “Čeprav se motim, bom vedno trdil do konca in na koncu dokazal, da imam prav.”

  To je popoln nesmisel. Tako kot ta blog v celoti.

 3. Kaj naj dokažem? Da ne prebiraš tistega, kar zapišeš, ali da ne razumeš tistega, kar zapišeš?

 4. ocitno ne razumes, kar napises, kajne? sicer ne bi imel problemov z dokazovanjem..

  uzivaj!

 5. Se pravi, če se sedaj motim, moram samo vztrajati/trditi dovolj dolgo in bom na koncu imel prav?

  Had, ti brez wikipedije še svojega domačega naslova ne bi vedel. Si pa multipraktik. O vsem pišeš. In veliko pišeš. Preveč!

  In še odgovor. Jasno, da ti na koncu vsi dajo prav. Ker pametnejši odneha. Zato se pa tudi poruši zid, če nanjo had naslovi glavo.

 6. Imaš pa neverjetno primitiven obrambni mehanizem. Ne trudi se odgovarjat. Sem pametnejši in sem že vnaprej odnehal.

  Nekje sem prebral en zapisl, kjer si lepo opisan: “wannabe opinion maker” in “attention whore”.

  Uživaj.

 7. @xy: a imas obcutek, da moram imeti obrambni mehanizem?

  jeap.. wannabe.. in kje je problem?

Komentarji so zaprti.