Pogled na skoraj prazno cisterno v kurilnici včeraj popoldan, me je opozoril, da bo potrebno še v tem mesecu naročiti kurilno olje. Od zadnjega naročila je minilo enajst mesecev in najin strošek ogrevanja hiše je približno 1400 litrov kurilnega olja, oz. 1000€ v enem letu.

Pod ogrevanje hiše vključujem tako toplo vodo čez celo poletje, ki je ne porabiva ravno najmanj, kot tudi ogrevanje hiše vsak dan. Sicer je ogrevanje regulirano z avtomatskim vklopom in izklopom in sem nekako ugotovil kaj je najboljšega za maksimalen izkoristek tega načina ogrevanja.
Zjutraj, ob 5. uri se vklopi ogrevanje in se hiša ogreva do 7. ure, ko se odpraviva proti Ljubljani. Potem se izklopi in se spet vklopi okrog 15:30 in tako, ko prideva iz službe, če greva direktno domov, okrog 17. ure, je hiška segreta na 23 stopinj in se ogreva do 22. ure. Ponoči se ugasne ogrevanje in temperature pade, vendar je veliko lažje, vsaj zame, spanje v hladnejšem prostoru. Čez vikende je režim ogrevanja drugačen in se ogreva čez cel dan.
Zavedam se, da je strošek ogrevanja, ki ga imava na Prhovcu zelo nizek v primerjavi s stroški, ki jih imajo nekateri v blokih in v starejših hišah (o tem je pisal Dr.Onyx). Prav tako se zavedam, da bi lahko z določenimi ukrepi še zmanjšala porabo kurilnega olja in bila s tem še bolj ekološko osveščena. Prav tako bi lahko večkrat zakuril kamin in užival v njegovi toploti, vendar to zahteva čas in tudi vonj dima mi ni ravno prijeten.

Kakšni so vaši stroški letnega ogrevanja? Kako varčujete pri ogrevanju?