had blog roni kordis had blog roni kordis

Stroški ogrevanja hiše

Pogled na skoraj prazno cisterno v kurilnici včeraj popoldan, me je opozoril, da bo potrebno še v tem mesecu naročiti kurilno olje. Od zadnjega naročila je minilo enajst mesecev in najin strošek ogrevanja hiše je približno 1400 litrov kurilnega olja, oz. 1000€ v enem letu.

Pod ogrevanje hiše vključujem tako toplo vodo čez celo poletje, ki je ne porabiva ravno najmanj, kot tudi ogrevanje hiše vsak dan. Sicer je ogrevanje regulirano z avtomatskim vklopom in izklopom in sem nekako ugotovil kaj je najboljšega za maksimalen izkoristek tega načina ogrevanja.
Zjutraj, ob 5. uri se vklopi ogrevanje in se hiša ogreva do 7. ure, ko se odpraviva proti Ljubljani. Potem se izklopi in se spet vklopi okrog 15:30 in tako, ko prideva iz službe, če greva direktno domov, okrog 17. ure, je hiška segreta na 23 stopinj in se ogreva do 22. ure. Ponoči se ugasne ogrevanje in temperature pade, vendar je veliko lažje, vsaj zame, spanje v hladnejšem prostoru. Čez vikende je režim ogrevanja drugačen in se ogreva čez cel dan.
Zavedam se, da je strošek ogrevanja, ki ga imava na Prhovcu zelo nizek v primerjavi s stroški, ki jih imajo nekateri v blokih in v starejših hišah (o tem je pisal Dr.Onyx). Prav tako se zavedam, da bi lahko z določenimi ukrepi še zmanjšala porabo kurilnega olja in bila s tem še bolj ekološko osveščena. Prav tako bi lahko večkrat zakuril kamin in užival v njegovi toploti, vendar to zahteva čas in tudi vonj dima mi ni ravno prijeten.

Kakšni so vaši stroški letnega ogrevanja? Kako varčujete pri ogrevanju?

 1. Vau 23 stopinj je pa veliko. Jaz imam hišo segreto na 20 stopinj. Čez poletje se mi voda segreva preko kolektorjev. Do sedaj smo pokurili nekje 1500 litrov olja na leto. Letos pa smo zamenjali okna ter obnovili fasado, kar prinese 10cm več izolacije po celi hiši in pričakujem, da se bo poraba olja zmanjšala.

 2. Pri nas imamo “super” sistem: toplarno za celo naselje in plačilo stroška glede na kvadraturo stanovanja. In je čisto vseeno, koliko ti sam dejansko ogrevaš stanovanje … Po drugi strani pa so v bližnjem naselju uvedli števce za posamezna stanovanja in bodo za (baje) obvezno vgradnjo števcev zaračunali 300 € …

 3. Hm, pri nas imamo podoben režim kurjenja, le da se zvečer hiša segreva do 23h, temperatura pa se giblje okoli 22°C.

  Za ogrevanje 200 kvadratnih metrov (samo pozimi), pa gre letno okrog 1500 litrov olja.

  Glede tople vode poleti pa je zadeva takšna, da se ponavadi ne izplača kuriti na olje, ker se nafta draži veliko (in tu mislim res veliko) hitreje kot električna energija.

  Pri varčevanju je pa tako: največ lahko po mojem prihraniš s pravilno nastavitvijo časa kurjenja. Dosti se lahko prihrani tudi z okni iz poliestra, vendar se tu pojavi problem vlage, ki zahteva redno zračenje (vsaj enkrat na dan). In zakaj bi pri zunanji temperaturi -10°C zračil segreto hišo, ko pa lahko odmisliš tistih 5% toplote, ki se izgubi skozi dobro izolirana lesena okna? :)

 4. Ste pa vsi nekam na komod :)
  Pri nas se zakuri parkrat na dan v centralno peč na drva, temperatura pa se giblje od 20 do 24°C.
  Kadar pa je sonce se voda lepo segrejo preko sončnih kolektorjev. Kurilnega olja sploh ne vem kdaj smo nazadnje dolili, kar nekaj let nazaj. Tako da nas kurjava pride zelooo malo, kar je so drva, butarce (če kdo ve kaj je to (nekakšne palice narejene v gozdu)) pa delamo zase, zastonj. Tako da smo ekološki :P. Lp

 5. Hm, sam imam kurjavo na plin…Sedaj v zimi pride mesečna položnica približno 80€…
  Je pa res, da veliko kurim kamin in se to kar precej pozna..Bi rekel, da kakšnih 20-30€ na mesec kar…

  Had, a ti pri kaminu vohaš dim? Pol nekaj ne dela najboljše..Pri meni se dim čisto nič ne voha….Jest bi dal to mal pregledat:)

 6. Najboljši recept za varčevanje in doldoročno naložbo je dodatna toplotna izolacija na fasadi, izolacija strehe oz. hladnega podstrešja in seveda boljša izolativna okna.

  To trdim kot uporabnik, ki se poklicno ukvarja s tem.

 7. Te moram pohvalit, si zelo varčen v primerjavi z nami. Ko smo živeli še v stari ljubljanski vili smo porabili cca 4500 litrov olja v zimi.Sedaj smo v manjši hiši je ogrevana z plinom, ponoči na 16 čez dan na 23 C vse dni enako tudi poleti (klima).Je pa res, med vojno smo zmrzovali za vse večne čase dovolj.

 8. @matej: imam bolj zmrzljivo boljso polovico.. in mi ne preostane nic drugega.. jeap.. izolacija je zlata vredna.. to sem opazil pri starsih v hisi, kjer so lani ornk izolirali hiso.. skoraj polovica manjsa poraba

  @nina: nikoli nisem razumel zakaj so imeli prijatelji v blokih celo zimo odprta okna.. odgovor je bil preprost.. zakaj bi zapiral radiatorje, ce placas vedno isto..
  bo treba zaceti malce drugace zaceti razmisljati..

  @sffreak: se strinjam glede elektrike.. tudi razmisljam v tem nacinu za cez poletje.. ker je za toplo vodo slo preko 400 litrov olja, kot sem preracunaval prejle.. kar je pa veliko prevec..

  @miha: ce je nekdo doma, potem je to preprosto.. verjemi mi, da ko pridem ob 21. uri zvecer domov, da ne razmisljam o tem, da bi moral se zaukurit pec za toplo vodo.. drugace pa smo tako kurili doma zelo dolga leta.. in bilo je vroce.. no, mi smo uporabljali se kuolm :)

  @matjaz: tudi to sem ze reseval, pa so mi povedali, da je mogoce problem samo v mojem vonju :) ker dimnik ornk potegne.. preizkusil sem tudi brikete, pa mi ni vsec..
  sicer pa ja, kamin je zakon!

  @lazy: kaj pa talno ogrevanje? a je racionalno, ali ne?

  @nada: v bistvu skoraj nic nisva doma :) zato je tudi manjsa poraba.. pa precej dobra izolirano vse skupaj..

  4500 litrov? potem bi samo za ogrevanje delal.. je pa tudi razlika, ker si ti verjetno “doma” cel dan in cel dan kurite.. kar se precej pozna.. in edino prav je, da je sedaj toplo!

 9. Kaka toplotna črpalka je racionalna. Držva subvencionira mislim da okoli 2000 € nepovratnih sredstev.

 10. Gradimo novogradnjo v katero se selimo naslednji teden. Za ogrevanje smo se odločili izključno zgolj za talno gretje po vseh bivalnih površinah (196 m2), klet in garaž se ne ogrevata. Kopalnice dodatno grejejo elektro radiatorji (lojtra). Do hiše imamo pripeljan plin, vendar smo se na koncu kljub temu odločili za toplotno črpalko (zrak-voda). Če smo se pravilno odločili, pa sporočimo v nekaj mesecih, ko se bo v praksi pokazalo, kakšna bo poraba.
  Subvencije za črpalke so izčrpane za naslednje dve leti, tako da tisti denar, ki bi ti ga držva prispevala, si lahko le narišeš:)
  Če koga zanima sama gradnja hiše od temeljev pa do zaključnih detajlov, sem v ta namen postavil spletno stran, na kateri imamo dokumentirano čisto vsako podrobnost – preko 350 albumov s skupno preko 5000 slikami! http://www.hisa-benedicic.com

 11. če bi zmanjšal temperaturo za 2° bi porabu ~ 10% manj energije… no vrjetno 100€ je že nekaj :)

  kurimo na plin (ista peč je tudi za boiler) in pozimi porabimo povprečno 90€ na mesec… so pa peči res stare in neekonomične , hiša je stara & neizolirana, okna lesena & spuščajo toploto…

 12. ^^@lazy: kaj pa talno ogrevanje? a je racionalno, ali ne?^^

  Racionalno?

  Gre predvsem za drugačno obliko ogreval, ki pa jih je potrebno načrtovati v fazi izgradnje objekta.

  Å e vedno potrebujete kurilno napravo (kotel oz. po domače peč), kjer proizvajate toplo vodo.

  Drugačen je tudi temperaturni režim:

  pri klacičnem radiatorskem 90/70°C
  pri niztkotemperaturnem radiatorskem okoli 65/50°C
  talno gretje 28/25°C

  Spet kar se ekonomike tiče je odvisno od izolacija tako na fasadi, tlaku, strehi…

 13. Zdravo,

  od žene oče nama je predelal peč na olje, da sedaj na deluje na pelete. Prihranila naj bi vsaj 1000 €. Ali je kdo od vas razmišljal o tem ?
  Dejansko je strošek samo gorilec in polž ki potem ”meče” pelete v peč in je to to…

Komentarji so zaprti.