had blog roni kordis had blog roni kordis

Slovenski kupci, uprimo se

Ideja ni moja! Ideja je last odpisanega. Jaz vam samo posredujem precej zanimivo teorijo zarote, takšno kot je! Upor kupcev!
1. Ob začetku vladavine sedanje koalicije je bilo govora o dvigu DDVja zaradi primankljaja v držvnem proračunu. To bi vrglo slabo luč na vlado. Zato so naredili načrt. Umazan. Zahrbten.
1. Prišel je čas, ko se moramo zavedati, da je držvni aparat, aparat prisile naš sovražnik in ne prijatelj. Prijatelj nam je držva toliko, kolikor je bogataš prijatelj brezdomcu. Ne glede na to katera opcija je na oblasti.

Vse ostale točke manifesta na odpisanem blogu.

Ali bi se s tem res kaj spremenilo? Ne.
Ali bi res takšna poteza prinesla nižje cene? Ne.
Zakaj bi se potem nekdo sploh ukvarjal z uporom? Preprosto zato, ker je včasih potrebno samo to, da se sliši glas ljudstva. Stavke bodo očitno odpadle, oz. jim je vlada obljubila vse, kar jim je bilo potrebno obljubiti, da se ne zgodi revolucija, ljudje pa še vedno ne bodo imeli za preživetje in bodo še vedno živeli v pomanjkanju. In v demokraciji ima vsak človek pravico izraziti svoje mnenje. Zakaj je ne bi izrazili na takšen način!

 1. SDS je super. Zmanjšali so davek na dobiček za podjetja in zmanjšali so dohodnino.

 2. @mikec: mogoce pa je bila samo populisticna poteza :) ceprav bo jansa trdil da to nima veze s tem :)

 3. Ne vem no, ampak meni se zdi to vsekakor 10x boljša poteza kot pa višanje plač. Če bi skoz nekaj stavkali in zahtevali višje plače -> posledično bi jih dvigovali trgovci, nakar bi prišli v spiralno obliko dvigovanja cen.

  Znižnje davkov je po mojem mnenju veliko boljši način za znižnje inflacije, več denarja ostane v žepu tistim z najnižjimi dohodki, a se cene kljub temu ne višajo. Če bi vsem dvignili plače, bi zagotovo tudi trgovci dvignili cene.

  Seveda to je moje osebno stališče, lahko da se motim.

 4. Kurac so znižl dohodnino. Ne sodim med neke hude zaslužkarje, po evropskih merilih sem bolj v nižjem srednjem plačilnem razredu, ampak so me ene parkrat hudo sfukal z davki. Najprej so zmanjšali normirane stroške s 40% na 10%, potem so pa ukinili 35- in 45-odstotni dohodnindki razred, tako zdaj za vse, kar je cez cca 10K EUR/leto obračunavajo 41-odstotno dohodnino. Za 2007 jim bom moral plačati cca 3-4 K EUR dohodnine. Kaj pa dobim v zameno? Kurčev protikadilski zakon. Jebejo naj se, pičke smrdljive… Parlament pa še vedno stoji… ts ts ts. Only in Slovenia…
  Alo…? 41% samo za dohodnino… potem 20% za DDV, o trošarinah da ne govorim. V zadnjih dveh letih se mi je standard dobesedno prepolovil.

 5. V osnovi se meni razmišljanje tega tipa ne zdi neumno. Bistvo tega sporočila je le širjenje zavedanja, da nekdo na perfiden način jebe vse te potrošniške množice, ki so v večini tudi člani sindikatov in protestirajo na ulicah, namesto, da bi vso to množičnost in silo usmerili proti trgovcem na enako zvit način… Realno je pa res, da taka akcija nebi nikoli uspela. Ker nas pač večino ljudi misli, da je neumnost.

 6. …Če samo še dodam k zgornjemu. Meni se zdi pa ravno protestiranje na ulici veliko bolj neumno in bedasto. Malo preživet način, ki pa je očitno zelo zasidran v naši naravi. Vsekakor revolucije še bodo. take ali drugačne.

 7. Kaj ima vlada z dvigom cen? Kdor to govori nima pojma o ekonomiji. Ne da ga jaz imam, a toliko že razumem stvari. Trgovci so odgovorni svojim lastnikom, ne vladi. In dvigujejo cene, dokler jih lahko. Kar je tudi edino fer do lastnikov, da maksimizirajo dobiček. Saj niso dobrodelna ustanova. In cene lahko dvigujejo, dokler ljudje še kupujejo. Zato, drago ljudstvo, glasujte z nogami in kupujte, kjer je ceneje. Ali nehajte kupovati. Tu vlada nima nič. In tudi ne more nič. Kaj naj naredi? Naj predpiše zakonsko najvišjo ceno? A nismo tega že imeli v nekem drugem režimu? Kvečjemu na področju konkurence bi lahko naredila več reda. In hudo kaznovala dogovorno ekonomijo. Ne podpiram niti te vlade, še manj pa prejšnjo. Žal pa ima vsaka držva natanko take politike, kot si jih zasluži in si jih želi. In Slovenci želimo, da ima vlada vse niti v rokah in drži svoje prste v gospodarstvu. Želimo imeti sindikate, ki se borijo za upokojence in študente!? Kakšen cinizem… Kakšni so to sindikati, ki se borijo za populacijo, ki direktno bremeni delavce in jim s tem nažira dohodek? Zato bomo take vlade imeli tudi v prihodnje – ne glede na to, ali bodo leve ali desne, rdeče ali črne ali rumene. In posledice temu primerne prav tako. Zato tudi pod naslednjo vlado ne bo nič drugače. Če pa mene vprašate, so protesti zgolj priprava na volitve. Vendar je to samo moje mnenje.

 8. Tip pravi: “Za obveščanje in organizacijo izkoristimo internet…”, kjer da se stvari dajo početi “tiho in nevidno”.

  Nevidno prav zares. V deželi pravljic morda.

 9. v tistih zapisih je na koncu napisano…avtor neznan.

  Res je, da se vlada zelo trudi pri dodeljevanju socialne pomoči najšibkejšim. Kdorkoli dokaže s papirji slabo stanje bo deležen različnih oblik denarne pomoči.Otroci v kolikor izdelujejo razred bodo prav tako deležni otroških dodatkov, štipendije, enkratne občinske pomoči in izredne humanitarne pomoči,napotnice za oblačilo in paketa pri RK v kolikor pa so pri hiši vsaj 3 otroci pa še dodatek za veliko družino in sedaj k številkam stavkajoče matere, ki je trdila, da ne more preživeti svojih otrok z tako mizerno plačo, ker se mi je zasmilila, sem osebno stopila v akcijo, preverila podatke in bila nemalo presenečena, izvolite tudi, Vam v presojo:
  mati samohranilka zasluži 460€ na mesec plače
  1. otrok prejema 110€ štipendije in 96€ otroškega dodatka
  2. otrok prejema 145€ štipendije in 96€ otroškega dodatka
  3. otrok prejema 102€ štipendije in 96€ otroškega dodatka
  ta družina prejme vsako leto za veliko družino 350€ in redne socialne pomoči na mesec po 97€ in enkratno izredno denarno pomoč v znesku 270€.Pri Karitas so jim plačali dve položnici v znesku 320€.Poled teh dohodkov imajo še prihodek iz občasnega dela preko študentskega servisa, kar je zneslo v letu 2007 1.otr.670€, 2.otr.420€, 3.otr.860€.
  Ne smemo pozabiti na preživnino za vse tri otroke ki jo plačuje oče in znaša 280€ na mesec.K temu je potrebno prišteti tudi kakšen € od babic in dedkov….

  Toliko o stavkajoči iz leta 2007

 10. @ nada,

  verjetno si navedla primer iz oddaje Trenja -> mene je še najbolj zmotila izjava, ko je ena rekla, da hoče imeti sodniško plačo. Kar vsi sodniške plače, ta bi bla dobra, ja. Sicer kam pa pridemo brez domišljije? :)

 11. @nada: Plus ne pozabi še na brezplačen vrtec. In na to, da je njen kosmati bruto 684,50 €, kar pomeni, da plača zgolj 284,5€ davkov (vključeno zdravstveno zavarovanje in penzija). Poleg tega pa verjetno ta mama na veliko pljuva po mami, ki ima ravno tako 3 otroke in 2.000 evrov neto plače. Da bo lažje primerjati, naj bo tudi “bogata mama” samohranilka. Njen kosmati bruto znaša 3.537,80€. Glede vrtca pade ta mama v 6. plačilni razred in plača (če ima 3 otroke v njem, recimo, 2 v 2. starostni, enega v 1. starostni) nekako takole: najmljaši otrok, 6. razred (264€), za drugega, 5. razred (150 €) in za tretjega, 4. razred (120 €). Torej samo za vrtec 534€. Otroškega dodatka pa za vse tri otroke skupaj dobi 95 €. Dobi tudi dodatek za veliko druzino, letno 350€. Torej, bogati mami kapne v zep 1.590€.

  Pri revnejsi mami z enako situacijo (3 otroci v vrtcu) in neto place 460€ (ali 685€ kosmati bruto). Je pa situacija sledeca: otroskih dodatkov 312€ na mesec, brezplacen vrtec, 350€ dodatka na veliko druzino, socialna pomoc 100€ na mesec, enkratna pomoc 270€. Torej, ji kapne v zep: 925 € na mesec.

  Razlika v neto dohodku torej 1.7:1, v bruto-bruto, torej tisto, kar stanes delodajalca… in ker smo v kapitalizmu, moras to delodajalcu tudi prinesti z nekim faktorjem (recimo 2 gledano na dobicek ali 4 gledano na promet) pa 5.2:1. Zeleli ste socializem. Imejte ga.

  P.s.: Da ne bi slucajno se o tem, zakaj toliko mamic postane samohranilka ravno takrat, ko gredo otroci v srednjo solo. Mnogi izkoristijo priliko zaradi gornje racunice. Oce, ki ima recimo boljse prihodke, ne kvari vec slike pri otroskem in na socialni, otroci pa takoj dobijo stipendijo. Se enkrat: Zeleli ste socializem. Imejte ga.

 12. @nika: ne bom pametoval o inflaciji, vendar ti priporocam, da si preberes tale clanek http://dnevnik.si/kolumne_komentarji/komentarji/293607/

  in da, odgovor je preprost.. drzava, oz. njena oblast je odgovorna za inflacijo.. lahko pa se seveda pretvarjamo, da to ni res in smo spet krivi mi, drzavljani, davkoplacevalci slovenije, ki smo tako neumni, da placujemo davke drzavi, ki nam nicesar vec ne dovoljuje, ampak nam stvari prepoveduje.. oz. tako kot je napisal mr.mojo..

 13. @had: Kaksno zvezo ima citirani clanek z mojim pisanjem? Ne govori o boju proti inflaciji, temvec o boju proti POSLEDICAM inflacije, ki so prizadele nizji sloj. Nič pa ne govori o VZROKIH inflacije. Jaz pa sem govorila o dvigu cen v trgovinah. Da pa imamo v sloveniji nenormalno visoke davke pa se strinjam. Po Forbesovi lestvici smo najbolj obdavcena dezela na svetu: http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes-misery-index-oped-cx_ja_0503misery_slide_2.html?thisSpeed=25000 Ker ekonomija ni moja stroka, se iz te debate umikam.

 14. @nika: ravno ta clanek iz dnevnika zaokrozi naslovno zgodbo.. vsi kazalci, na katere so opozarjali strokovnjaki, vendar jih ni oblast upostevala, inflacije so bili znani.. in so bili predvidljivi.. ampak pri nas je pac bolj pomembno, da imamo gospodarsko rast, kot pa da imamo zadovoljne drzavljane slovenije, ki zivijo!

  in ja, smo zelo obdavceni, imamo velik dolg, jemljemo nove kredite in prodajamo podjetja pod ceno..

  clanek iz forbsa mi je znan.. to je nasa realnost.. :)

 15. Cak mal, a denarja je:

  – za 25 Touaregov, ki niso sposobni nic drugega kot voznje po asfaltu (nimam nic proti temu da policija dobi nove terence, samo naj jim vsaj dajo PRAVE terence terence)

  – za Private Jet, ki kot mi je znano se danes ni na nasi zemlji,

  – za vsaj ducat (kolikor sem jih sam videl) Mercedes-Benz-ov E-serije, za predsedovanje Slovenije v EU,

  – za neke nove oklepnike (baje preko 33 miljonov evrov), katerih uporaba je vprasljiva, glede na to da smo v mirnem obdobju in da nas nobena drzava ne ogroza,

  – za to da se D.Rupel naokol prevaza v najboljsih avtih in prenocuje v najboljsih hotelih (ker v nasprotnem primeru so njegovi namestniki najebal)…(o tem kako je lahko SE zmeraj na oblasti sploh raje ne bom rekel nic)

  – za place vseh nasih vrlih politikov, ki so do danes naredili bolj malo…razen tega da so pokradli se vec, kot tisti pred njimi. Poleg tega pa hocejo obdavciti studente in se uvesti solnino na univerzah (seveda se ob tem noben ne vprasa ali bo Lojze iz Spodnjega Dupleka lahko obiskoval univerzo, ki naj bi mu prinesla boljse zivljenje, vazn je to da imajo politi dovolj denarja da bodo cez sole spravili svoje potomce)…etc.

  – pa verjetno bi se lahko nastevali v nedogled…

  Demokracija ja…samo za koga?

  P.S.: dobra ideja glede upora. Upam da rata. Bi bil ze cas. 2miljona nas je pa se ne mormo spravt 1x skp da bi neki naredil v svojo korist, korist nas in nasih potomcev.

 16. Bur…..mož za mojim hrbtom je pripomnil da bi morali tistih 20% držvljanov, ki so tako srčno podprli g.Plemenitega,plačevat vsak mesec iz lastne denarnice za njegovo udobje in prodajo megle.
  Toda, ker smo držvljani gensko cepljeni z žlehtnobo imamo to kar je in lahko štrajkamo samo še sami proti sebi.

 17. Visoko gospodarsko rast imamo predvsem na račun gradnje nepremičnin, kjer pa se bo zgodilo sledeče:
  1. Nepremičninski balon bo počil, ostali bodo dragi krediti, ki bodo neplačani (tako med prebivalstvom kot tudi držvi)
  2. Delavci ne ustvarjajo praktično nobenega znanja (razvoja), ampak gre za delovno intenzivne panoge (kjer so madžri in romuni pripravljeni delat za 500€ na mesec, 6 dni na teden, 10 ali 12 ur na dan).

  In problem je, da se ves čas ukvarjamo z ljudmi, ki svojega dela (ne znanja) ne znajo prodati za več kot 400€ mesečno, vse bolj pa se pozablja na srednji sloj, ki resnično skrbi za razvoj družbe, znanja, podjetij…
  Če je prihodnost Slovenije v tovrstnem 400€ biznisu, potem sem srečen da bomo počasi EU, in se bom lahko odselil :-)

 18. Ljudi, ki zaslužijo €400 na mesec ne bo ob kruh spravila inflacija, pa tudi stavka jih ne bo potegnila iz revščine (razlika med €400 in €416, kolikor želijo iztistniti sindikati pač ni razlika med preživetjem in propadom). Problem takšnih ljudi leži v sociali, napovedane stavke pa so ….

 19. Ja JJ je nategnu cel narod, po sirini in dolzini, u bistvu pa je se najbolj zajebal samega sebe. Mel je enkratno priloznost spremeniti zadeve v Sloveniji.

  Ni vazno zdaj kdo je volil za SDS in kdo ne (lahko bi bila zmagala tudi cisto en xy stranka, koncni rezultat bi verjetno bil enak), vecina ljudi si je zelela spremembe.

  Ampak ker smo Slovenci taksni kakrsni smo (kot pravi neki rek: ce crkne moja koza, naj crkne se sosedova), je JJ videl sanso da nakrade se vec kot je LDS in se postavi v vlogo demokraticnega diktatorja.

  Ce bi bil JJ malo pametnejsi, bi lahko uvidel, da bi imel veliko vecjo korist in moznost veliko vecjega zasluzka, ce bi, VSAJ probal popraviti, kar je storil LDS med svojo vladavino, ter predvsem se drzal cesar je obljubljal pred volitvami. Narod bi mu ploskal, nosili bi ga po rokah in verjetno bi bil izvoljen se za en mandat. In ce sem se malo dramaticen, bi se s takim aktom vpisal v slovensko zgodovino kot reformator. Ampak ker se je (in se zmeraj se) JJ drzi zgoraj omenjenega rek-a…

  …je pac tako kot je. Zal.

  Jutri pa je spet nov dan in novo upanje. Upanje po boljsih spremembah in po boljsem sosedu. Let’s see. ;)

Komentarji so zaprti.