had blog roni kordis had blog roni kordis

Blogerji se pogovarjajo sami s seboj

Charles Brown, ki nima veze s Snoopyem, ampak je vodja podiplomskega študija na univerzi Westminster, je v intervjuju za Mladino izjavil: “Za zdaj novi mediji povzročajo prej nekakšno lažno komunikacijo ali lažen dialog: blogerji se pogovarjajo sami s seboj.

Na svoje začudenje, kljub dejstvu, da vedno zagovarjam bloge in blogerje, se tokrat strinjam z njim. Zadel je žebljico na glavico. Sam sem o precej podobni stvari pisal že lansko leto:

Bila je nekoč blogosfera

“Čas, ko se blogerji nismo ukvarjali drug z drugim, ampak smo pisali. Pisali o stvareh, katere so bile zanimive, o katerih smo razmišljali, imeli svoje mnenje, ali pa so se nam samo dogajale. Bilo je mirno in bilo je prijetno sobivanje z ostalimi blogerji. Komentarjev je bilo malo, pa vendar ni bilo podtikovanj, brisanj in spreminjan vsebine. Ni bilo posebnežev, ki bi radi na vsak način spremenili svet, ampak so bile ideje, kako spremeniti mnenje Slovencev o blogih in njihovi verodostojnosti. Bile so ideje povezovanja vrtičkov in sodelovanja.”

Kako pa ti bereš bloge?

“Sam se že precej časa ne ukvarjam več z mnenjem ostalih, pišem, če me kdo bere, me bere, če me kdo sovraži, ker zagovarjam svoja stališča, ki so mogoče tudi kdaj napačna, me sovraži in če se komu zdijo moji zapisi neumni, ima vedno možnost zapreti okno in najti kaj bolj primernega.
Razumem fenomen pisanja bloga, ki človeku kar naenkrat odpre svet in ga vrže v medijski prostor, kjer začne delati prve korake, se išče, preizkuša in seveda tudi dela napake. Pa vendar smo vsi to občutili, to kvazi “pomembnost”, ki nam je bila dana z možnostjo pisanja bloga. Nekateri prej, nekateri pozneje ugotovimo, da je to vse samo zabava, ki mogoče nekoč preraste v nekaj drugačnega, večjega, boljšega. Ampak dokler je to zabava je pisanje bloga v užitek. Blog ni tekmovanje kdo bo boljši, blog ni resnično življenje, kjer mora vsak od piscev bloga živeti in se boriti za jutrišnji dan. Blog je uživanje, ko deliš sebe z ostalimi.

Slave ni, je le blog

“Ker se mi vsako tekmovanje med blogerji zdi povsem NESMISELNO! Ker se mi zdi ocenjevanje zapisov NESMISELNO! Ker se mi zdi primerjava med blogerji NESMISELNA!
Vsak naj piše, kar najbolj ve in najbolj zna. Če ima bralce, jih ima, če jih nima, jih pač nima.
Odlični zapisi ne prinašajo komentarjev, ker ni kaj za dodati. Hujskanja pa prinašajo odzive in polemike komentatorjev. Glede na to, da lahko vsak sam s seboj komentira v nedogled in prihaja v nasprotja s samim seboj, je ocenjevanje blogov glede na število komentarjev povsem nesmiselno. Tudi statistika obiska je nepomembna, če od nje ne živiš!

In če se ozrem na prvi citat, priznam, da se je v tem letu precej spremenilo v blogosferi. Prišli so novi pisci, prišli so novi bralci. Bralci so postali tudi komentatorji in jih stvari, ki so zapisane na blogih, zanimajo. Še vedno pa je dejstvo, da večino komentarjev napišejo sami pisci blogov. In še vedno se pogovarjajo sami s seboj.

In prav zanimivo se mi zdi, ko preberem svoja razmišljanja, ki sem jih zapisal leto nazaj, da so se bolj ali manj uresničila, oz. da se stvari še vedno niso nič spremenile. Evolucija mora biti. In ljudje se moramo spreminjati, odraščati, odkrivati nove razsežnosti in presegati. Sicer vedno ostanemo na isti točki, čeprav potujemo skozi čas.

Kje vidim bloge čez 5 let? V bistvu jih več ne vidim :evil:

Blog ni tekmovanje kdo bo boljši, blog ni resnično življenje, kjer mora vsak od piscev bloga živeti in se boriti za jutrišnji dan. Blog je uživanje, ko deliš sebe z ostalimi. Vsak naj piše, kar najbolj ve in najbolj zna. Če ima bralce, jih ima, če jih nima, jih pač nima. Odlični zapisi ne prinašajo komentarjev, ker ni kaj za dodati.

 1. Prav ima…čeprav jaz se s tem ne obremenjujem in berem le še tiste, ki pišejo zaradi užitka, ne pa brezvezne provokacije in nabiranje komentarjev. Pa tudi blogi, ki so najbolj komentirani, so mi malce smešni, saj gre ali za zelo provokativne, ali pa le njegovi/njeni znanci malce pozdravijo…

  Prijeten dan, ALjaž

 2. lepo razmišljanje, čeprav ne vem zakaj ocenjuješ zaton blogov v petih letih.

 3. Blogi najbrž ne bodo izginili, se bodo pa lepo porazgubili med vse ostale stvari. Njihov čar novosti in nečesa naprednega bo izginil, ostala pa bo uporabna vrednost. Le še ena storitev v ponudbi. Kar sploh ni tako slabo. ;)

 4. citiram: ” Odlični zapisi ne prinašajo komentarjev, ker ni kaj dodat”.
  (Tudi odličnosti imajo sovražnike).

  Kaj pa kakšna pohvala, bi šlo.

 5. @piskec: to je se boljse :)

  @nada: seveda.. pohvala vedno godi, vendar je rariteta :)

 6. Blogi omogočajo, da vsak piše kakor mu paše in dela z njim kar mu paše. In prav je tako, saj zato so blogi. In kaj je blog? Zame je to nekakšen novodobni IRC, čeprav blog ni veliko mlajši kot internet. Včasih je bilo potrebno za blog več znanja, danes je pa “template”.

  Samo bistvo je pa drugje. Izvira iz družbe in vedno je bilo in vedno bo tako. Danes so ljudje okupirani z delodajalci in naročniki. Za druženje s soljudji enostavno ne ostaja več časa. Slovenci imamo pri tem še en problem, ker smo že po naravi bolj zaprti vase. Če na cesti ogovoriš neznanca, si skoraj čudak. Če ga ogovoriš na blogu, je vse OK. Če v tretjem svetu na cesti spregovoriš z neznancem je OK. Nič nenavadnega ni, če skupaj spijeta čaj. Ma kam sem zašel s komentarjem… bom nehal…

 7. @jajebiga: v bistvu nisi zasel.. res je.. veliko piscev blogov pise ravno zaradi tega, kar si zapisal.. po eni strani strasljivo, po drugi strani povsem razumljivo.. hitrost zivljenja in vse ostalo so nas pripeljali do tega..

  in ja.. blog je lahko cisto vse.. ravno zato je tekmovanje, ocenjevanje in ostalo pametovanje na temo kvalitete “jako” vprasljivo.. vsak po svoje izkoristi svoje moznosti in znanja, ki jih imas..

 8. Ko sem začela pisat blog, sem bila v trenutku šokirana nad vrtičkarstvom (mogoče zato, ker je moj blog na siolu zaživel enkrat okrog bložiča in njegovih posledic). Jezno sem spisala en post, da jaz pa o blogih in bloganju in vsem tem enostavno ne bom pisala. Seveda sem potem tudi kdaj kaj zinila o blogih – ne moreš mimo, preveč te okupirajo že s tem, da si pisec in del blogosfere.

  Sicer pa mislim, da se bo vse skupaj samo zreguliralo. IRC blogi so nujno omejeni na kratek rok trajanja in kot takih jih čez 5 let sigurno ne bo več. Bodo novi, z novim omejenim rokom. Po drugi strani pa obstajajo kvalitetni blogi, ki imajo po moje možnost obstanka vse do takrat, ko jih bo izpodrinila nova tehnologija.

  Komentarji pa niso moerilo bloga. Obstajajo super blogi brez komentarjev, ker se avtorju enostavno ne da žicati okrog nabijanja gledalstva in ga pač pere 5 zvestih bralcev, ki ne čutijo potrebe, da bi se “pofočkali”. Obstajajo super blogi, kjer komentraji prinesejo zanimive nadgradnje. In obstajajo blogi, kjer se s komentarji stopnjuje patetika povedanega. In obstajajo blogi, ki jih ne bere nihče in ne komentira nihče.

 9. Blog ni tekmovanje kdo bo boljši, blog ni resnično življenje, kjer mora vsak od piscev bloga živeti in se boriti za jutrišnji dan. Blog je uživanje, ko deliš sebe z ostalimi. Vsak naj piše, kar najbolj ve in najbolj zna. Če ima bralce, jih ima, če jih nima, jih pač nima. Odlični zapisi ne prinašajo komentarjev, ker ni kaj za dodati.”

  Zadel žebljico na glavico!

Komentarji so zaprti.