had blog roni kordis had blog roni kordis

A mate kaj za pusta hrusta – kam za pusta?

Vedno me je fasciniral pust in pustne maske. Sicer je minilo precej let, odkar sem se zadnjič sam našemil in šel “zganjat pustne norčije“. Rajši sem opazoval ljudi, ki so si nadeli maske in potem v zavetju anonimnosti počeli stvari, ki jih brez maske ne bi nikoli. Seveda je dodaten pogum dodal alkohol, ki je ponavadi za pusta tekel v potokih.
Lansko leto sem bil na karnevalu v Reki, letos pa razmišljam ali bi šel jutri v Benetke ali pa v soboto na Ptuj, na kurentovanje. Mogoče mi uspe oboje.

In se vračam nazaj k prvotni temi. Zakaj si ljudje pod masko upajo veliko več, kot brez maske. Zakaj je lažje biti nekdo drug, kot pa to, kar si v resnici.
Če se spomnimo Big Brotherja in vodila oddaje Sm kr sm (sn kr sn), kjer so vsi v en glas zatrjevali, da nihče od njih ne igra in da so res takšni kot so.
Ali je sploh potrebno to poudarjati? Ali ni smisel vsakega posameznika ravno to, da je izoblikovana osebnost, ki je unikatna. Ali pa je lažje biti nekdo drug in biti tisto, kar se zavedaš, da ne boš nikoli sicer? Ali je lažje kopirati nekoga, kot pa graditi svojo osebnost?
Verjetno je odgovorov več in vse skupaj ni tako preprosto, kot si jaz predstavljam. Vedno me je fasciniralo, kako si nekateri ljudje iz trenutka v trenutek menjajo maske in poskušajo ugajati vsem.
Sam sem vedno zagovarjal stališče, da sem enkratna in neponovljiva napaka narave, da sem unikat (kjer sem zapisal tole):

“In ce se vrnemo v tiste case, ki se jih bolj slabo spominjamo, oz. se mogoce kdo spominja, da je sel na ples z ocetom, iz plesa pa z mamo, potem nam bodo stvari malce bolj jasne. Ker nas je vecina odraslih, ce ne stejemo, da nosimo otroka v sebi, tako ali drugace in da vec ne verjamemo v storklje, ki prinasajo otroke, potem je stvar lazja. Seveda ne bom razlagal o seksu in kaj je potrebno, da pride do spocetja otroka, ampak se bom osredotocil na drugo pomembno stvar pri vsem tem.
Milijon jih je, ki vsi samo cakajo, da bodo poleteli, da bodo prvi in zmagovalci, ampak ta cast doleti samo en spermij. Si predstavljas kako naporna je ta pot, koliko je zaprek in koliko ovir je treba preskociti, da prides prvi do jajceca in ga oplodis?
Ti je ze kaj bolj jasno na kaj namigujem?
Se zavedas, da si ti, ja TI, bil prvi in edini med celim milijonom in se malce vec spermijev in da si se ti prebil na tej poti in zmagal? Si se kdaj spraseval o tem?
In ko pridejo crni dnevi, ko ni sonca v tvojem zivljenju, ko obupujes in ko imas obcutek, da nisi vreden nic in da si nesposoben za vse stvari, takrat pomisli na to, da si ti zmagovalec. Da si bil najboljsi, da si edini, ki mu je uspelo, takrat se nasmej in zivljenje bo v trenutku postalo polno smeha in sonca.
No, si kdaj razmisljal o vsem tem na taksen nacin?”

In svet je lepši, ker se ne skrivam za masko, ampak me ljudje sprejemajo z vsemi mojimi napakami, ki jih je hudičevo veliko. Ampak to sem jaz! Take it, or leave it! :evil:

  1. Benetke, za pofotografirat maske super destinacija, čeprav samo mesto kot mesto pa drago kot vsa turistična.

  2. Pa saj sem že povedal…

    Cjrknca je lejpu mejstu, ma kakuši več ku dvejstu.

    Če nas ne zamjete, bo pust v nedeljo. Oglaste se na placu, kjer bomo pražili naš pražen k’mpir.

    http://www.pust.si

Komentarji so zaprti.