Ali H. Žerdin z vsebino in Renderspace s produkcijo predstavljata zanimiv projekt – portal Slovenska pomlad.
In čemu naj bi služil ta portal?

Ambicija spletnega portala www.slovenskapomlad.si je, da bi evidentirali ključne dogodke in iniciative, ki so se odvijali v osemdesetih letih 20. stoletja, ter da bi te iniciative povezali z osebami, ki so pri dogodkih sodelovale. (vir)

Vsa stvar je precej podobna wikipediji, kjer lahko registrirani uporabniki popravljajo, dodajajo in brišejo vsebino. In prav zanimiv je že nabor vnešenih informacij – osebe Slovenska pomladi in dogodki Slovenske pomladi. En primer: JBTZ
Edino kar me moti je, da ni iskanja po dogodkih, ali osebah. Upam, da to še uredijo.

5 Responses to Portal Slovenska pomlad – slovenskapomlad.si

 1. Lance pravi:

  Kolikor vem, na Wikipedii ne rabiš biti registriran za urejanje (razen če ni objava označena)

 2. Antigona pravi:

  Lance, odličen point, s katerim si razkril bizarnost celotnega projekta. Pa ne, da je vzgib nastanka projekta slab – prav je, da se odvzame primat interpretacije slovenske pomladi samooklicanim o(samo)svojiteljem in se s tem poskusi pokazati kompleksnost celotnega dogajanja. Vendar pa je ta kvazivikipedičnost po mojem mnenju popolnoma zgrešen pristop, dokler a.) ne utihne politikantska polemika okoli tega obdobja ali b.) ne dobij(m)o vsi možnosti komentiranja zapisanih “dejstev”. Demokratizacija zgodovine se s tem portalom (še) ni zgodila.

 3. nada pravi:

  No ja, če bo vsak lahko popravljal v prepričanju da ima pravico do svoje resnice, se bojim da bo to samo skropucalo.Kot vemo, se še za časa po drugi svetovni vojni nismo na jasnem kako in kaj je kdo počel, videl, doživel, preživel…je pa vse več novih, ki so glasni brez oprijemljivih argumentov…no bomo videli,zagotovo je projekt zasnovan dobronamerno, kako ga bodo ljudje izoblikovali je pa drugo.

 4. disident pravi:

  JBTZ-slovenska pomlad.
  Takrat, golobradci so izmaknili dokument,misleč,da so boga zgrabili tam spodaj, ne zavedajoč se,da Slovenijo in njene prebivalce jemljejo za svoje talce.Å e danes jim ni jasno,da je listina bila podtaknjena in ponarejena.Srečo so imeli,da jih niso “potegnili” v Beograd;takrat bi jim drugačna “muzika špilala”.Naredili so samo zgago,nič kaj pomembnega.
  Slovenci in Slovenke bi se ravno tako osamosvojili in tudi vstopili v EU in NATO a brez teh štirih “zgag”.
  Danes ne bi bilo problemov s trgovino z orožjem,Depalo vasjo;tajkuni bi nosili druga imena,skratka bilo bi nam lepše kot sedaj v JANÅ IZMU.

 5. naianaia pravi:

  disident,si pa slika.Takrat ko je vsa Slovenija podpirala četverico,menda ja nisi sam vpil:nimajo prav!če smo pa vsi vedeli,da kakršen koli povod je dober povod za vstajo.To je bila zelo elegantna vstaja.Na račun tega dogodka sem si lahko takrat štiriindvajetletna zaljubljena punca privoščila protestirati pred vojaškim zaporom v Nišu.Sama brez podpore sonarodnjakov in čist dol na jugu Jugovine.Moj mož (takrat še nisva bila poročena)je bil aretiran v bloku kjer smo stanovali zaradi”primjera” in je odsedel deset mesecev,kopico njegovih kolegov pa so poslali v službo v Makedonijo.Pa nobenga orožja niso švercali, samo zaradi dežurstev so se pobunili in rest je fasal edini Slovenec med njimi.Da ne naštevam kaj vse smo potem prestali,ko smo kot mlada družina z dojenčkom v novembru mesecu dobili mojstre v stanovanje, ki so kar se da počasi barvali okna…Razumljivo,kaznovati so morali tudi mene, ker me pač niso pospravili takrat, ko so imeli priliko…gnilost .
  Komunistična falanga pa se ni ustavila niti po osamosvojitvi ,saj smo pretrpeli vse vrste šikaniranj,ki jih tako zelo težko dokažeš,občutiš pa jih do kosti.
  Point vsega tega pa je :Kakorkoli sem uničena, duha mi niso zlomili in kljub Janšizmu, kot ga imenuješ je to stanje še znosno,Bog ne daj še kakšnega komunizma,saj je starih komunistov s pomladkom vred še vedno preveč in ta jugonostalgija me včasih kar malo iritira,čeprav sem potomec
  Slovenke in Hrvata, saj je bilo takoj po drugi vojni tako večina mešanih parov, ko so veselo gradili Novo Jugoslavijo.
  toliko k Slovenski pomladi,meni pa manjka še nekaj let do upokojitve,LPnaia

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.