Spletne trgovine z računalniško opremo rastejo kot gobe po dežju, vsak dan jih je več. Vendar smo Slovenci vseeno precej nezaupljivi do nakupov preko interneta in se zato rajši poslužujemo nakupovanje v “resničnih” trgovinah, kjer za izdelek plačamo malce višjo ceno, kot bi jo, če bi kupili isto stvar v spletni trgovini.
Razlaga je povsem preprosta. Nakup v trgovini, ko lahko konkreten izdelek primeš v roko, ko se lahko s prodajalcem pogajaš za ceno in ko se lahko na štiri oči dogovoriš vse ostale podrobnosti, nam je precej bolj “normalen”, kot pa nakupovanje preko monitorja. Vendar se tudi to spreminja.
Spisek spletnih trgovin z računalniško opremo, rangiranih po Alexi.

http://www.mimovrste.com/ – Alexa 12,775
http://www.enaa.com/ – Alexa 22,941
http://www.nakupovanje.net/ – Alexa 61,333

http://www.comshop.si/ – Alexa 73,783
http://www.rolan.si/ – Alexa 83,191
http://www.agt.si/ – Alexa 144,836
http://www.superstore.si/ – Alexa 155,947
– Alexa 164.910
http://www.fmc.si/ – Alexa 168,955
http://www.pcplus.si/ – Alexa 237,967
http://www.comtron.si/ – Alexa 271,183

Moj namen je bil zbrati vse spletne trgovine, ki delujejo v Sloveniji, na enem mestu, vendar sem ugotovil, da jih je veliko preveč, da bi vse našel.
Problem, ki sem ga sam zasledil pri poslovanju z določenimi spletnimi trgovinami ni tako majhen. Namreč večina spletnih trgovcev nima na zalogi stvari, ki jih prodaja in jih sproti naroča direktno od uvoznika. Problem nastane, ko piše da je željena stvar na zalogi, ko pa jo želiš naročiti, ti sporočijo, da je dobavni rok 14 dni. Takšen, kot tudi pri uvozniku.

Ko sem zgoraj zapisal, da je lažje kupovati stvari, ko se lahko s prodajalcem pogajaš za ceno, sem imel v mislih preprosto idejo. Zakaj se ne bi tudi v spletnih trgovinah dalo pogajati za ceno. Kot v Turčiji. Ponudiš ceno katero si pripravljen plačati in “spletna trgovina” ti ponudi svojo, tako da na koncu prideta na skupno točko, ki je še sprejemljiva za oba. Ali pa ne prideta!

Zanimiv je podatek, da je tale blog https://www.had.si/blog/ po Alexi na 51,239. mestu :)

Kje pa TI opravljaš spletne nakupe? Zaupaš internetu?