had blog roni kordis had blog roni kordis

Kako do potnega lista, ko računalniški sistem ne deluje?

“Potni list je javna listina, ki slovenskemu držvljanu služi za prehod držvne meje ter dokazovanje njegove istovetnosti in držvljanstva. Republika Slovenija je 28. 8. 2006 pričela z izdajo novih, biometričnih potnih listov (biometrični bodo tudi diplomatski potni listi, službeni potni listi in potni listi za tujce). Biometrični potni listi vsebujejo nove zaščitne elemente, med katerimi je tudi brezkontakten čip, na katerem je shranjena fotografija imetnika potnega lista in podatki, ki so tudi sicer vidno zapisani v potnem listu.” (vir)

Zgodba je resnična!
Kolega, fotograf, je dobil ponudbo za fotografiranje v Rusiji. Ker je imel pri vračanju iz Kitajske, pred mesecem dni, probleme s potnim listom, ker je bil na eni strani malce obdrgnjen in ker je precej poln, se je včeraj odločil, da si da narediti nov potni list.
Ker je za to pristojna Upravna enota, se je oglasil pri njih. Po 20 minutnem čakanju, mu je uslužbenka razložila, da ne bo mogel oddati vloge za izdajo potnega lista, ker jim ne deluje računalniški sistem?? Naročila mu je, naj se oglasi danes.
V upanju, da bo danes oddal vlogo in čim prej dobil potni list, se je kolega danes ponovno odpravil na Upravno enoto. In dobil povsem enak odgovor. Računalniški sistem ne deluje!
Na spletni strani E-uprave je zapisano: “Izdelovalec ima čas za izdelavo potnega lista 7 delovnih dni, od prejema vloge.” Vendar v tem primeru še ni bila narejena vloga, ker sistem ne deluje!
Glede na to, da je včeraj na Brdu potekala konferenca Dnevi e-uprave in glede na to, da bo E-uprava sodelovala z Microsoftom, so ti izpadi računalniškega sistema precej zanimiva zadeva.

  1. Mislim, da si v zadnjem stavku že sam izpostavil, zakaj se to dogaja…Microsfot :D

Komentarji so zaprti.