had blog roni kordis had blog roni kordis

Aretacije in dostojanstvo

Ko sem si ogledal posnetek na Dnevniku, ko so pripeljali Ivana Zidarja pred poslovne prostore SCT-ja, mi je v oči padel del, ko gre policist proti zadnjim vratom “posebnega vozila”, jih odpre in spusti ven predsednika uprave. Na tem posnetku se ne vidi točno ali je bil Zidar vklenjen ali ne. Ta dvom reši posnetek na 24ur, kjer se vidi, da ni bil vklenjen.
Vendar se mi tudi v tem primeru zastavlja vprašanje izgube dostojanstva, ki ga s takšno akcijo naredijo človeku.

Glede na to, da še ni bilo nič dokazano, da so omenjeni trije, Hilda Tovšak, Ivan Zidar in Dušan Črnigoj, krivi, mi je tudi čudno, da se o njihovih imenih piše in govori, oz. da so ti podatki dostopni javnosti. Pričakoval bi, da bo tako dobra akcija, preko 100 kriminalistov in preko 50 policistov, potekala bolj skrita očem. In da se bo vedelo, zakaj sploh poteka preiskava. Današnji zapis v DnevnikuLuknje v zgodbi o brniškem kontrolnem stolpu, celotno zgodbo, ki je bila včeraj predstavljena, postavi v povsem drugo luč!
Edino, če ni bil to namen akcije, da se pokaže celotni Sloveniji, kdo ima moč v rokah in kdo odloča tudi o “nedotakljivih”. Če je slednje, potem je to vseeno preveč prozorno!
In seveda je tudi pričakovan odziv na raznih forumih, kjer komentatorji pozdravljajo takšno dejanje in že praznujejo Janševo zmago na volitvah! Očitno je bila ta poteza dobro premišljena, ampak precej podobno hrvaški aferi Maestro, katera je med drugim Sanaderju prinesla zmago na volitvah.

Če ne bodo našli dokazov, oz. če bo odvetnik Stojan Zdolšek našel napake v sami preiskavi in postopku in bodo omenjeni trije tožili držvo, kdo bo plačal vse skupaj v tem primeru? Bomo to zopet mi, davkoplačevalci?

51. člen

Policisti smejo uporabiti le tisto prisilno sredstvo, s katerim opravijo nalogo z najmanjšimi škodljivimi posledicami za osebo, proti kateri ga uporabijo. Pri uporabi prisilnih sredstev morajo policisti spoštovati človekovo osebnost in njegovo dostojanstvo.
ZAKON O POLICIJI (ZPol)

 1. Had, o kakšnem dostojanstvu ti to govoriš? Zate je to sporno, če nekega osumljenca pripeljejo na sedež podjetja v policijski marici? Na spletu Financ pišejo, da naj bi osumljeni bili vpleteni celo v pranje denarja in utaje davkov, ki naj bi potekale prek fiktivnih podjetji v lasti “narkomanov in alkoholikov”. Kje je pa tu dostojanstvo, pri čemer domnevam večina teh gradbincev služi pretežno na račun javnih razpisov, gradnje avtocest, bolnišnic in podobno, torej davkoplačevalskega denarja in davkov, a na drugi strani takšni očitki.

  Poleg tega se mi zdi skrajno krivično do policije in tožilstva očitati, da gre za nek politični proces, predvolilno kampanijo in podobno. Policija se verjetno ni zlagala, da primer spremlja že od začetka leta 2007 in da so bile uporabljene tudi posebne metode in sredstva. To, da kot trenutno kaže v vsem tem času ni prišlo do odtekanja informacij, ni bilo krtov in da je preiskava osumljence presenetila je samo nekaj, kar bi morali pozdraviti in kar morda nakazuje, da bomo morda postali pravna držva, kjer bodo ljudje pred zakoni morda nekoč vendarle enaki.

  So me pa včeraj negativno presenetile spletne Finance in njihov način poročanja. V kakšni celici bodo spali domnevno priprti, kako je pregrajena, kakšen WC je notri in podobno pisanje v času, ko se sploh ne ve česa vse so osumljeni in poteka predkazenski postopek je meni pa neokusno. Da ne omenjam nasvetov za direktorje, kaj naj naredijo, če jih obiščejo kriminalisti in objave seznama podjetji, koga še niso obiskali kriminalisti. To vse nakazuje na tranzicijsko podhranjenost tovrstnih primerov in da novinarji sploh ne vedo kako naj bi o tem poročali.

 2. had, pa ti si neverjeten, res … recimo v primeru Simic nisem videl, da bi se tako razpisal o njegovem dostojanstvu, cemu?

  In strinjam se z onyxom, take akcije je potrebno pozdravit, ne pa brat potem, kot danes recimo v zurnalu, kjer en debilni novinar da naslov v stilu “Ali bi nas moralo biti strah” … kake medijske manipulacije, cisti smeh :)

  In ja, politiki so bili vsi po vrsti sokirani in so kar jeclali, da rabijo se par dni da bodo lahko kaj komentirali, ja zaboga, kaj nimajo nikakrsnega mnenja o tem, al samo cakajo kaj bodo njihovi poglavarji rekli … luleki^2!

  .::PiPi::.

 3. @dr.onyx: strinjam se, da so bile vcerajsnje objave v financah na meji dobrega okusa.. in strinjam se, da res ni vsaka stvar za objavit..
  jeap.. glede na to, da se poteka preiskava ima javnost ze vse podatke, kdo in zakaj je priprt.. a ne bi bilo v interesu preiskave in seveda tudi v interesu, zaradi moznosti napacnega postopka, vse to narediti bolj na tiho, oz. se poskusiti izogniti preuranjenim zakljuckom, ki so tako sedaj plasirani v javnost..

  strinjam se, ce je to, kar si napisal res.. da ni prislo do odtekanj informacij in da koncno postajamo pravna drzava, je pohvalno.. vendar se bojim, da bo tudi iz zgodbe dnevnika http://dnevnik.si/poslovni_dnevnik//298624/ drzala kaksna stvar.. potem pa je to nekaj povsem drugega..

 4. @pipi: ne bom enacil tega primera, s primerom simic.. ker se gre za dve posvem diametralni zadevi.. ce pogledas odgovor na vest.si, ki ga je zapisalo urednistvo in izjave simica, potem vidis, da se to dvoje precej razlikuje..

  da ne bo pomote! ce bo akcija obrodila sadove, ce imajo kriminalisti dokaze, potem pozdravljam to.. ce pa ne bo nic od tega in ce bodo “osumljeni” trije tozili drzavo, zaradi poslovne skode, potem pa je nekaj gnilega v dezeli tej.. glede na prejsnje primere, ki so se vsake toliko pojavljali, pricakujem, da je to slednje.. namrec samo dober manever pred volitvami..

 5. Had, priporocam, da naredis blogersko akcijo, pa da zacnemo z zbiranjem denarja za te ljudi, potem se pa se zberemo kot leta 1988 pred poslopjem preizkovalnega sodnika. Nenazadnje je to proces proti svetim trem kraljem, kajne?

  Mislim, da si samo ti videl Zidarja vklenjenega -> KLIK

 6. se mi je zdelo, da gledas zgolj z zaresnimi ocmi ;)

  to, da bi akcijo ( sklepno dejajnje priderzanja osumljencev in opravljanje hisnih in ostalih preiskav ) naredili potiho, ja bodi no resen, kako pa ces to naredit? In koker sem jaz gledal posnetke in vceraj odmeve, nihce ni omenil, da je kdor koli kriv, zbrati dokaze pa je del postopka, kaj naj jih kriminalisti dobijo preko neta al kako bi ti to potiho naredil, bodi malo zaresno prakticen. In recimo, kako bos dosegel da novinarji ne bodo izvohali da recimo Zidarja pa danes ni v sluzbo, ker ima hisno preiskavo … dej no, se hecas, ne?

  In ce se na koncu izkaze, da ne bodo imeli dovolj dokazov, tudi prav, vendar brez dela ni jela, to sam ves, ze samo dejstvo, da je vse skupaj bilo izvedeno, brez da bi novinarji za to zvedeli, je zame velik uspeh in kaze na to, da je neka prava volja pri nas, predvsem pa nek pravilni pristop, in ce se bo v postopku zgodila kaksna napaka, ki si jo ti in tvoji somisljeniki verjetno celo zelite, nimamo prav nic vpliva na to …. vendar apriori zavracat take akcije, kar tvoj post v celoti gledano je, je smesno in zgolj kaze na zaresno politiko ki se jo gres, pa se jo grej, meni dol visi, sej bodo tvoji mulci brali to ;)

  .::PiPi::.

 7. Citat: “Pričakoval bi, da bo tako dobra akcija, preko 100 kriminalistov in preko 50 policistov, potekala bolj skrita očem”

  Verjetno razumeš, da danes tako obsežne akcije ne moreš prikriti pred mediji in javnostjo. Tudi imena osumljencev, ki so jih objavili mediji, so samo javnosti poznani direktorji, za ostale pridržne nisem slišal ali bral imen kdo so.

  Glede citiranega 51. člena ZPol: mislim da so tu mišljena prisilna sredstav kot je uporaba fizične sile, elektrošokerji in podobno, če se osumljeni upira aretaciji. To nima zveze s tem primeru. Osumljene so pridržli verjetno zato, da so lahko zavarovali dokaze in opravili preiskave. Drugače pa po moje takšne psotopke peljejo v skladu z ZKP.

 8. @pigac: ocitno ti branje dela velike probleme..

  “Na tem posnetku se ne vidi točno ali je bil Zidar vklenjen ali ne. Ta dvom reši posnetek na 24ur, kjer se vidi, da ni bil vklenjen.”

  zate sicer nic nenavadnega.. lahko pa nam poves kaksno zgodbe z roske, mar ne?

 9. Pred zakonom naj bi bili vsi enaki, ali pač? Če je osumljen vseh teh kaznivih dejanj, zakaj ga ne bi smeli pripeljati v marici.
  Glede policijske racije. Kako bi lahko potekala bolj skrito pred očmi javnosti, ko se je pa toliko kriminalistvo/policistov šetalo po Slovenski cesti? :) Razen če bi vse s helikopterjem pripepljali kako na streho.

  se pa strinjam s tabo v zadnjem odstavku, da upaš, da ne bo Zdolšek našel kake napake v postopku. Ta bi bila resnično bedna :S

 10. @pipi: tole nima nicesar z zaresno politiko.. dalec od tega.. poglej.. zidar je naklonjen cerkvi, tovsakova je nsi-jeva, vsi trije pa so tudi podpirali peterleta na volitvah.. torej je zgornji zapis samo razmisljanje o tem, kaj se lahko zgodi.. seveda upam, da se motim in da imas ti prav in da mene, kot davkoplacevalca to ne bo stalo nic!
  ampak ce pogledam po drugi strani.. zadnje case je veliko razburjanja nad avtocestami.. drzava, ups, dars bo moral vzeti nove kredite, predor pod trojanami je v riti.. nekdo mora biti kriv.. in ce je krivec zidar, smo vsi srecni in veseli.. in jansa zmaga na volitvah, ker se je zoperstavil tajkunom!
  zadnje volitve je dobil na racun korupcije, sedaj pa gre po podobnih poteh..

 11. To pot se ne morem strinjati s tvojim pogledom, kajti vsi ljudje smo enaki pred zakonom in policija ravna v skladu s pooblastili z vsemi držvljani enako, ko gre za privedbo.

  Lahko pa sedmerici dostaviš kakšno tortico, ker jim je ziher cukr padu.

 12. @dr.onyx: zavedam se, da je nemogoce narediti taksno akcijo na skrivaj.. in tudi to, da smo pred zakonom vsi enaki.. ampak zakaj ze pred zakljuckom preiskave razstaviti trupla na krize?

  me res zanima kako se bo vse skupaj odpletlo..

 13. @pipi: se dalec od tega :) v bistvu mi je prav vsec, da me nekdo s svojim pogledom postavi bolj na realna tla, kot si jih sam sezidam.. sam vidim vso stvar precej bolj v populizmu.. in ce sem se motil, bom to tudi zapisal.. in priznal, da je ablast ravnala pravilno.. ampak vseeno je v meni prevec teh “teorij zarote”, ki mi pravijo, da nekaj ni ok :)

  @nada: res je.. vsi ljudje smo enako pred roko pravice.. vsaj upam, da to drzi.. tole je dokaz, da je nekaj resnice v tem.. ampak bojim se vseeno, da ne bomo na koncu mi placevali za napake, ki so se zgodile v samem postopku..

  p.s.: predvidevam, da so vceraj vsa tri podjetja, sct, vegrad in primorje, brzinsko prenavljala pripore, kjer so prenocevali njihovi sefi..

 14. Had: Glede razstave trupel na križu si lepo napisal. Ampak kot pisec bloga lahko razumeš medije, ki se jim gre za naklado, gledanost in posledično finančni uspeh. Jaz sem nekoč wannabe kriminlaistki dejal, da so včasih rimljani ljudi pribijali na križ, danes to sicer ne počnemo več, te pa zato na križ pribijejo mediji. Tako pač to je. Mediji nam servirajo tisto, kar želimo gledati in brati.

  Verjetno Slak že vrti vse mogoče številke in išče goste za jutrišnja Trenja. Gledanost bo sigurno 99.9%. :)

 15. @dr.onyx: jeap.. verjetno vceraj rupla v vrocem stolu sploh ni nihce opazil :)

  ce dobi v trenja zdolska, mateja in enega od teh treh, ma rejtinge v nebesih :)

 16. p.s.: a se slucajno sedaj sprejema kaksen nov zakon, da se moramo vsi ukvarjati z aretacijami :evil:

 17. no, Had….upam si reči, da se je vsakemu Slovencu, ki si MORA zaslužiti tisto, kar ima, zdelo PRAV, da so stopili na prste tudi tistim, ki smrdijo pri glavi.
  Žal pa se bojim- tako kot se boji večina-da bo spet zafrknilo sodstvo- kot po navadi….
  In potem se bo plačevalo visoke odškodnine…..
  In ljudje kot je Zidar ima zveze celo do samega Rima…
  Ti pa veš, kaj to pomeni, ane?

 18. Hm, Had, si presenetil! Da nimaš kaj z njimi, hehe. Jaz vsekakor podpiram take akcije in še več jih naj bo! Konec vseh koncev smo vsi ljudje in je na svetu itak vsega dost in bi lahko vsi živeli spodobno in strpno; in zakaj se ne da tega? Ker imamo lakomne ljud, ki niso zadovoljni z nekaj miljončki € na svojih računih. No, le naj jih imajo, jim privoščim, če brez tega ne gre, a naj jih pošteno zaslužijo in ne kar tako malo pod mizo!

 19. Kakšno dostojanstvo neki? Če je gospod Zidar osumljen kaznivih dejanj, je pač osumljen in se ravna z njim kot z vsemi ostalimi osumljenci. Ne vidim razloga zakaj bi bil Zidar izjema. Kdo je kriv, da so se takrat novinarji znašli tam, je pa težko reči. Očitno imajo dobre vire. Verjamem pa, da se policisti in tožilci tega ne bi šli, če ne bi imeli trdnih dokazov. Nekaj že mora biti na tem. Upam samo, da ne bodo na koncu vsi oproščeni zaradi napak v postopku kar se je v preteklosti že dogajalo.

 20. @mica: vidis, to je stvar, ki me skrbi.. ali bo slo do konca ali se bo ustavilo na pol poti.. in tocno te povezave z vatikanom so mi tukaj malce sumljive.. nekako mi ne gre vsa ta zgodba skupaj..

  @črt: nic nimam z njimi.. bi bilo pa kr fajn, ce bi imel :) seveda ne v tem, zadnjem primeru..

 21. @popotnik: ves.. v polpretekli zgodovini so se ze dogajale taksne akcije, kot je bila tale.. in bilo je precej podobnih stvari.. kamere, reporterji in vse ostalo in samo cakali so, da pridejo doticne osebe in so jih pred kamerami vklenili v lisice.. posledice smo placevali mi..

  evo.. to, kar si napisal nazadnje, tega je mene strah.. :(

 22. Novinarji so tisti, ki napihujejo celo zadevo, nasploh so pa tečni npr. pred sodiščem, ko še nekaj sto metrov tečejo za vsakim, ki pride iz sodišča, in mu tiščijo mikrofon pod nos, čeprav je že trikrat implicitno rekel, naj spizdijo. Ne vem pa, zakaj si se obregnil ob nevklenjenost Zidarja, saj si sam nalimal 51. člen.

 23. had….jaz mislim da je že skrajni čas in nehamo cincat in dvomit v našo PravnoDržvo, presneto a smo al nismo pošten narod?! Jaz sem…..pa vi ?

 24. @nada: velikokrat obzalujem, da sem posten drzavljan RS.. ampak ponoci vsaj mirno in doma spim..

 25. “51. člen
  Policisti smejo uporabiti le tisto prisilno sredstvo, s katerim opravijo nalogo z najmanjšimi škodljivimi posledicami za osebo, proti kateri ga uporabijo. Pri uporabi prisilnih sredstev morajo policisti spoštovati človekovo osebnost in njegovo dostojanstvo.”
  Sam si člen takole razlagam:
  – če je nekdo nasilen, lahko uporabiš sredstva, da mu to onemogočiš (ga vkleneš, voziš v kibli ločenega od drugih …)
  – če je nekdo star 70 let, če sodeluje v postopku, če je srčni bolnik, če ne gre za krvni delikt …., ga nevkljenjenega pelješ na zadnjem sedežu vozila, mu pomagaš izstopiti iz vozila, če vidiš, da sam to težko naredi …
  Ali je potrebno, da kiblo v kateri peljejo Zidarja, spremlja še 5 (pet) policijskih vozil? Ali RES mislite, da bo nekdo izvedel reševalno akcijo in napadel vozilo z Zidarjem in pobil vse policaje in rešil Zidarja?
  Veliko komentarjev pravi približno tole: ČE so krivi, je prav, da se z njimi tako postopa. V naslednjem stavku pa vsi pozabijo na besedo ČE! Å e vedno je stvar v preiskavi, še noben sodnik si ni zadeve niti ogledal, kaj šele presodil.
  To, da so javni razpisi “problematični”, je javna tajna. Ampak tako je že dolgo in tako je tudi v drugih držvah EU. Zakaj se nekdo odloči izvesti akcijo in proti komu se odloči izvesti akcijo pa je verjetno politično vprašanje.
  Glede na politično poreklo večine vpletenih, gre lahko za obračun na strani vladajoče koalicije. Kdo je tarča: SLS, Peterle, odpadniki v vrstah SDS, cerkniška naveza …? Kdo bi imel korist od tega, če se poračuna s ciljem: Janša, Bajuk …?
  Kdo bo nosil posledice, če zbrani dokazi, ne bodo zadostovali za obsodbo vseh, ki so jih zdaj tako teatralno preiskovali?

 26. @azzqim: davor je razumel kaj sem zelel povedati z 51.clenom.. tista vklenjenost je ostala notri, ker sem na dnevnikovem posnetku bil preprican, da je zidar bil vklenjen..

  in po podatkih, ki so danes dostopni, se bo moja zgodba precej dobro uresnicila..

  to kar je zapisal davod – HVALA – bo verjetno povsem drzalo.. ampak bomo videli v naslednjih dneh

 27. Mene pa bolj skrbi odnos delodajalca, ko je človek z bolnim srcem star 70 let in ima 55 delovne dobe, še vedno na tako zahtevnem delovnem mestu, to je kruto brez primere, kje je varuh človekovih pravic, kje je sindikat?? Zakaj ne dovolijo človeku da gre v penzijo?

 28. Aha, razumem…..a hočeš s tem povedati, ker sem jaz predano in marljivo delala “recimo v šoli” 40 let….je sedaj ta šola moja?…no tudi prav.

 29. Mislim, da hoče reči v primeru ko si 75% lastnik podjetja v katerem delaš ;) Kot naprimer Zidar.

 30. hvala Cristian, sedaj mi je še bolj nejasno, po izjavi g.Zidarja da dela že 110 let…. me spominja na čase iz Jugoslovanske držve,ko so bili vojaški častniki upokojeni pri starosti 48 let z 52 letno pokojninsko dobo ??!!

  Kje so tisti slavni psihjatri ki trdijo, da mora človek vsakih 5 let zamenjati službo, da ostane v mentalni kondiciji?

Komentarji so zaprti.