Nekoč smo živeli, kaj pa danes počnemo?

Vozili smo se s fički, brez varnostnih pasov, na morje in preživeli. Kadili smo v javnih prostorih, bolnicah, pisarnah, parlamentu, gostilnah in preživeli. Živeli smo v onesnaženem zraku, dihali škodljive pline in smog, ki ga je povzročalu kurjenje premoga in preživeli. Živeli smo v hišah z azbestnimi strehami in preživeli. Pili smo vodo, ki je pritekala po svinčenih ceveh in je bila kalna, nefiltrirana in preživeli. Živeli smo v času, ko so bile redukcije električne energije in točenje goriva na bone v avtomobile na parne in neparne številke in preživeli.

Živeli smo v času, ko nismo vedeli da AIDS obstaja in preživeli. Nismo uporabljali kondomov in preživeli. Dogajale so se vojne in preživeli. Živeli smo v času recesije in odrekanja in preživeli. Nosilo se je krzno in smo preživeli. Živeli smo v eni držvi, sestavljeni iz več narodov in verstev in preživeli. Gradili smo hiše na kredite in preživeli. Nismo imeli računalnikov in interneta in odgovora na vsako vprašanje oddaljenega en klik in preživeli. Nismo imeli mobilnih telefonov in smo preživeli. Nismo imeli 24 inčnih televizorjev in smo preživeli. Nismo imeli čistil, ki odstranijo vso umazanijo in bakterije in smo preživeli. Nismo imeli postelj brez pršic in smo preživeli. Nismo imeli oblačil iz vodoodpornih in dihajočih materialov in smo preživeli. Nismo hodili na počitnice na Kubo, Sejšele, ali Tajsko in smo preživeli.

Nekoč smo živeli… Kaj pa danes, ko imamo vse in še več? Ali imamo sploh kaj?

katschberg_ski_009

 1. evolucija naredi svoje :)
  sicer pa, kdo je znal prej živet, zna tudi danes. kdor zna iti k večjemu zadovoljstvu, se ga tvoje naštevanje ne dotakne.
  kaj imamo danes? če se zavedaš, da imaš s seboj sebe potem veš, da imaš vse kar potrebuješ.

 2. Hehe, zaradi neuporabe kondomov je marsikdo preživel. Zaživel, pravzaprav. ;)

 3. Ohdejno had… A ni zdej fino, ko imamo ljudi, ki so pametnejši od nas in nam narekujejo kako moramo živeti? In hvalabogu ti ljudje definitivno vedo kaj je najbolje za nas, da se lahko mi lažje posvečamo opravljanju udeležencev Big brotherja.

 4. danes prodajamo slovensko zemljo tujcem za dzabe ..
  si lastimo podjetja ..
  in seremo na vse mozne nacine ..

 5. Sicer pa potem lahko to delaš v nedogled. Nekoč smo jedli surovo meso in lovili mamute. In smo preživeli, da lahko sedaj greš v štacuno, kupiš svinjska rebra in jih doma spečeš na žru :D

 6. Ja, a ni zanimivo, da takšne spise pišejo samo tisti, ki so ta slavni nekoč tudi preživeli? :twisted:

 7. Oh, to me spominja na upokojenske ‘zlate dobre stare čase’.

  Ob tem vsakič pomislim na to, kdaj bodo današnji časi pridobili to isto patino, ki jo prinese pozaba in se bomo spet hvalili, kako nam je bilo pa v letu 2008 super. Recimo: imamo EUR, za prehod mej ne rabimo nobenih dokumentov, za dvig denarja v Celovcu plačamo na bankomatu provizijo manj kot 0.5 EUR, imamo torrente, ki nas zalagajo s filmi (apčih :-), število tekačev na lj. maratonu je vsako leto večje, punce izgledajo še vedno vsaj tako dobro kot vselej, če ne celo bolje.

  Na drugi strani se strinjam z AzzQimom, da marsikdo ni preživel. Had, v tvoje naštevanje bi kar tako na počez lahko dodal še kakšen dogodek, pri katerem je preživetje slaba tolažba za nekatere, recimo: izbrisani, azbestoza v Anhovem, šivilje v Muri, …

 8. eh roni, vidim da še vedno isto filozofski, tudi če je minilo 10+ let ;)

 9. Res je. Zadeva je bila nekoč drugačna in ljudje so vedno bolj nostalgični. Sicer pa nikoli ni idealno. To je kruta realnost.

 10. Danes delamo strokovne analize kako živeti. Zdaj živimo v moderni dobi napredka, pri tem imamo vse vrste pripomočkov…

Komentarji so zaprti.