had blog roni kordis had blog roni kordis

Sovražim natolcevanja in nepreverjene informacije na internetu

Je Dr. Janez Drnovšek res umrl? (vir odstranjen), Smrt bivšega predsednika (vir), Kje je Drnovšek? (vir)
Samo par naslovov, ki sem jih zasledil v zadnjem dnevu. Vsi imajo odlične vire in preverjene informacije. Tokrat se strinjam z zapisom Milana Slane na Dnevnikovem blogu – Nagravžno: Pustite človeku vendarle mir.

Razumem, da se na internetu zapiše veliko različnih nepreverjenih informacij. Razumem, da se zapišejo lastna razmišljanja. Razumem, da ljudje delamo napake in grešimo.
Ampak ali res nimamo nobene meje? Nam je etika povsem neznana? Ali res lahko pokopljemo kogarkoli?
Domen je zapisal v komentarju:
“Drnovšek ni mrtev. Je bila pa zjutraj cela panika ja. Nekdo (tudi iz Kliničnega centra) širi lažne informacije.”

Precej podobna zgodba se je zgodila že pred dvemi leti, ko je upokojeni zdravnik Tine Velikonja za časopis Nova zaveza pisal o zdravstvenem stanju predsednika republike Janeza Drnovška, ki mu je napovedal še leto življenja in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki mu je napovedal življenje do leta 2010 – “Ne bosta več tlačila zemlje, če bosta vztrajala pri alternativnih metodah zdravljenja“.

Sovražim natolcevanja in nepreverjene informacije na internetu!

 1. Sam res kretenizmi prve klase. Ne predstavljam si, da bi bil recimo Drnovšek moj oče in da cel božji dan krožijo take novice in da me vsake 10min nekdo klicari po telefonu, mi izreka sožlje ali pa samo zgolj preverja informacije. Zakaj se ljudje, preden naredij kaj takega, ne postavijo v kožo le teh in malo pomislijo, kako bi bilo njim, če bi se njihove družinska člane kar tako “pokopavalo” ….. fuj

 2. Hja v našem okolišu se je zgodila podobna situacija. Med lovci se je razširila vest, da je njihov član umrl. Je prišel del lovske družine prinesti vence, pa je bil k sreči tisti z venci zadnji pri vratih, saj jim je namreč odprl “mrtvec”.

 3. Zanimivo, tisti prvi zapis, ki ga linkaš je zdaj umaknjen, vsaj jaz ga ne morem priklikati. Kaj pa če je res. Ne bi bilo prvič, da bi smrt držvnika ali papež nekaj časa prikrivali. Mogoče so včasi to bolj vešče počeli. Je pa hecno, če so po radiu poročali, da ni nikje drugje objave (sta, 24ur, delo, rtvslo, dnevnik, …). Če so to res definformacije, kdo je tak tepec, ki jih je sprožil. Če so res dezinformacije, zakaj se ne najde novinar, ki ji jih preveril in ovrgel.

  Kakorkoli že. Meni osebno ni prav, da bi on, kar tako “po francosko” odšel. Tako, kot je poniknil iz političnega udejstvovanja.

 4. @tejka: res je, zapis je ocitno odstranjen..
  v svetu so znani primeri, ko imajo “medijske hise” pripravljene celotne osmrtnice za znane ljudi, samo datum smrti se dodajo.. pri njih se gre seveda za publiciteto in prvi pobere najvec.. in tudi njim se je zgodilo, da so objavili napacno osmrtnico, za se zivo osebo..
  vendar je to vseeno drugace, kot pa da nekoga pokopljejo kar tako.. vseeno je boljse, ce se informacije dajo preveriti..

  po drugi strani pa povsem razumem drnovskov odhod iz politike.. boljse ga je imeti tako v spominu in njegova dejanja in besede…

 5. Ja Tejka, jaz sem umaknil ta svoj zapis, ker je povzročil preveč razburjenja. Vsaj med nekaterimi. Se še enkrat opravičujem. Je pa nekaj. Če se tolk na veliko o tem govori, mora pa že biti nekaj resnice na tem. Se pa tudi jaz sprašujem, zakaj tega novinarji, ki so povsod zraven, tega ne preverijo. Ne bi bilo pa nič čudno, da je do smrti res prišlo in da o tem držvljanov nočejo še obvestiti, glede na to, kako skrivnostno je v zadnjem času g. Drnovšek živel. In če je to res bila njegova želja, da se pogreb pripravi v družinskem krogu, je sicer OK, vseeno pa mislim, da ima javnost pravico biti o tem obveščena, če se je to res zgodilo, kot pravijo takšni in drugačni viri. Če pa se ni, pa upam, da bo oseba, ki je to spravila ven, ker nekdo je to moral biti, odgovarjala.

 6. Ne bom sploh šla v je res/ ni res, idiotizem, da se s tem ukvarjamo sploh. Me pa je do konca zrevoltiralo to:
  “Meni osebno ni prav, da bi on, kar tako “po francosko” odšel. Tako, kot je poniknil iz političnega udejstvovanja.”

  Halo – pa kdo mislite da ste, ki to pišete. Kaj vam je pa dolžn gospod? Kdorkoli je ima pravico biti najprej človek, zvest sebi. In če on nečesa ne želi, ni tu noben upravičen prav nič zahtevati od njega. Å e namanj pa publicitete neke smrti, če sploh je. Že za časa predsedovanja si je marsikdo lastil pravice, da je dr. Drnovšek nekaj dolžn, da bi moral, …

  Dajte se no malo zamisliti. Ko izvolimo poslance ti v parlamentu delajo po lastni vesti in začnejo marsikdaj delati vse drtugo, kot so pred izvolitvijo govorili – NJIM stopite pred obraz pa kaj zahtevajte. Ne pa žlit človeka, ki želi svojo zasebnost ohranit sebi.

  Sigh ….

 7. sem tudi jaz umaknil povezavo do tvojega bloga, da ne bi bilo slucajno kaj vroce krvi..
  domen, ki ti je komentiral je precej verodostojen.. jaz mu zaupam.. in tudi zapis urednika internetnega dela dnevnika je precej jezne narave..

 8. Had: sodelavke imajo vpisarni radio in so danes v novicah ob 11.00 pač to povedali. Jaz ti lahko napišem samo to kar sem tam slišala, če so si izmislili, pa ne bi vedela.

 9. Pa če se prav spomnim so o Titovi smrti javnost obvestili šele takrat, ko je bil že nekaj dni mrtev.

 10. @rebeka: kater radio? VAL202? ali kater drug..

  o titu se pa motis.. namrec tistega dne se spominjam zelo dobro..

 11. @had: ne vem katera postaja. Itak pa se ne mislim prerekat, sem sam napisala, kaj je bilo rečeno. Včeraj je bil v komi, če je zdaj že mrtev, ne vem. Če je, bomo slej kot prej izvedeli.

 12. se dalec od tega, da bi bilo to prerekanje.. samo zanima me, katera postaja ve vec od vseh ostalih.. itak bi se vse med seboj “potolkle” za verodostojno informacijo..

 13. @dr. Onyx…Ne bi bilo pa nič čudno, da je do smrti res prišlo in da o tem držvljanov nočejo še obvestiti.

  Moraš prebrati cel stavk, čeprav sem ga mogoče napisal malo čudno in nerazumljivo. “Da ne bi bilo čudno” sem mislil glede obveščanja držvljanov in ne glede smrti.

 14. @had: sem ti poslala mail, določene stvari niso primerne kot javni komentar.

 15. Sem prepričan da je tam kjer je dim tudi ogenj.

  Novinarji so včeraj šli preverjati kje v Velikih laščah živi dobitnik Lota, niso pa šli preverjati kaj počne javni uslužbenec, ki ga do nadalnjega plačujemo davkoplačevalci.

  Glede na to iz koliko različnih virov sem že predvčerajšnjim ponoči/včeraj zgodaj dobil informacijo da je preminil bi bilo res nenavadno če bi bila to laž. In to ljudi, ki sploh nimajo interneta, nekateri bi tudi prisegli v verodostojnost svojih virov.

 16. Jest nisem nič zasledil glede smrti … Najbrš ma en preveč časa

 17. Hadster, ti pa lahk potrdim iz prve roke, da imajo eni cajtngi zarad teh govoric že pripravljene nekrologe, priloge in razne take prodajne uspešnice na račun teh bedastih insinuacij…Samo čakajo, da se potrdi.

 18. :)

  “sovražim nepreverjene informacije na netu!”

  omadona :) :) :) :)

 19. Madona, so eni občutljivi? pa kaj, če se po netu ugiba a je umrl ali ne … Bil je javna osebnost in konec. Če to komu ni všeč, je to njegov problem. Svojci pa … Če jih je toliko motilo, bi stopili pred novinarje in jasno in glasno povedali, kako stojijo stvari.
  Saj je preprosto: če nočeš, da se ti take stvari dogajajo, pač ne greš med javne osebnosti (politika, estrada ipd …). Ko si enkrat tam, te stvari pač sodijo zraven … In o tem je treba prej razmišljat.
  Sicer pa: 100% sem, da ni umrl šele danes …

Komentarji so zaprti.