Podobnost ali naključje: Cockta.si VS Stripgenerator.com 3 Podobnost ali naključje: Cockta.si VS Stripgenerator.com 3

Podobnost ali naključje: Cockta.si VS Stripgenerator.com

Pred dobrim letom sem na kdoteje.be pisal o projektu Stripgenerator, ki je plod domačega znanja in zelo web 2.0 projekt. Omogoča online izdelavo stripov in omogoča p/r/isanje bloga.
Zadnje dni sem na TV opazil oglas za Cockto, kjer prav tako ponujajo možnost izdelave stripa.
Ideja se mi je zdela znana.

In ker sem po naravi radovedna oseba, sem šel preveriti obe možnosti. Precej podobni zadevi. Cockta.si VS Stripgenerator.com

Pri obeh lahko sam, iz že predefiniranih “figur”, narediš strip. Pri Stripgeneratorju poljubnega, pri Cockti povezanega z njihovim brandom.
Seveda sem poskušal tudi sam nekaj ustvariti (moje dizajnerske sposobnosti so precej v k…). In iskal sem podobnosti.

cockta-stripgenerator.JPGstripgenerator.JPG

In zaključek? Glede na to, da je ideja zelo zelo podobna, narediti strip s pomočjo stripgeneratorja in da so si tudi določeni elementi precej podobni. Je to samo naključje?

Ali pa velja tukaj pravilo, ki ga povedal na svojem predavanju Aleš Lisac:
“Okej, saj poznate božje zapovedi, ne? No, ena izmed njih nam nalaga NE KRADI!, ampak veste, danes se v marketinškem svetu preprosto prečrta besedica NE: “Kraja je danes dovoljena in zaželena!” Najboljši način, da kradeš, je, da bereš knjige! Oziroma da se oziraš nazaj v zgodovino!” (vir)

 1. Saj teh strip kreatorjev je na spletu še kar nekaj, tudi jaz planiram narediti enega s svojimi liki.
  V tem (slovenskem) primeru pa morda gre celo za iste avtorje – vem da so Žiga&co (Stripgenerator) recimo izdelali tudi stripovski kreator za slovenski Big Brother.

 2. @domovoj: vidis, na to pa nisem niti pomislil :( se mi je zdelo prelepo, da bi bilo resnicno :)

 3. mja, tukaj gre kopijo in ne prodajo stripgeneratorja…

  mladina pa je bila prva s tovrstno idejo, to je treba priznat.

 4. Fora je, da bi inovafit lahko očitno kupil stripgenerator- POP TV ga je kupil recimo, pa so raje naredilisvojega. Stoposto dražje pa še slaba kopija je.

 5. Had, ne kompliciraj. V oblikovalskih vodah bi že zdavnaj eksplodiralo, če bi bilo kaj na tej “kraji” dizajna in idej. Innovatif (cockta.si) in ZEK (stripgenerator) se poznajo in imajo iste sodelavce (npr. Miha hočevar).

  lp T

 6. @tihec: na zalost jaz ne poznam ozadja teh zgodb, kdo s kom sodeluje.. samo laicen pogled na to stvar je bil tole..

 7. Saj jaz tudi ne… Osebno ne poznam nikogar. Sem pa dolgo spremljal portal http://www.3delavnica.com, kjer so “so ga skup pili” Zekovci in ostala meni ljuba oblikovalska mularija. Za pogledat. Na njihovih forumih šele izveš, kje in kaj so kraje dizajnov in idej. Si kar šokiran včasih.

  lp T

 8. @tihec: :) zmagovalna izjava.. res je, tudi jaz sem nekaj casa spremljal 3delavnico, sodelovati nisem mogel, kajti na tem podrocju sem “zelo sibek”..

  jutri bo ena bolj zanimiva objava na to temo :) jih bom pa kontaktiral, ce mi bodo kaj pomagali pri taksnih odkritjih :)

  p.s.: jaz pa sem bil preprican, da sem odkril kaksno “teorijo zarote” :evil:

 9. kolikor vem, miha hribar dela v 3fs in 3fs je soavtor stripgeneratorja. Ne glede na to, powered by stripgenerator ni nikjer vidno in se izvedba je bolj svoh, tko da zelo dvomimdag re za sodelovanje.

 10. Ne, žl ni šlo za nikakršno sodelovanje.. Zato me toliko bolj šokira tako konkretno kopiranje vsega, z vmesnikom in vsemi funkcijami vred. sploh na malem slovenskem prostoru :)

  Ja, res je strip generatorjev na netu ogromno, ampak najlažje je pa kar enega domačega vzet in ga predelat po svoji grafiki..

  Delamo na Strip generatorju že lep čas in skrbno razvijamo, pol nam gre valda v nos če pride Cockta in pobere to zase, brez da bi karkoli svojega razen grafike dodala 8tiste kvazi animacije so hardly any improvement).

  Vsaj tako jz vidim stvar.

 11. S kopiranjem je MS prisel do nivoja, kjer je… Mogoce bo Cockta postala CocaCola :).

 12. Nič jst kriv :)

  So pa, kot je Aljaž napisal, podobnosti več kot očitne, samo bi se dala zadeva naredit kej dosti drugače?

 13. @had:
  Ne me hecat! Meni pa se je zdelo čisto neverjetno, da bi se to dogajalo med kao ta boljš firmami… Evo Had, počutim se bebec. Å e dobro, da imaš tak raziskovalni hobi.

  @Sigmund:
  Za vsakim dobrim konjem se… pobirajo tudi konjske fige :)

 14. @tihec: ej, ni panike.. saj se ucimo.. tudi jaz.. mogoce jutri zvem, da je amazon delal isti clovek kot emko :)

 15. Kako smo ljudje neoriginalni, že opice so hodile po dveh nogah! Predlagam, da si vsi odrežemo eno nogo, kajti bitja, ki bi hodilo po eni nogi res ni in tako nikomur ne bi ukradli ideje.
  Mimogrede se mi zdi, da si, gospod avtor članka, ukradel črko a! Tudi tvoja noga v temle blogu je že videna in – oh ne – Blog je vendarle tudi ukradena ideja!

  Za vse bi bilo bolje, če bi kakšen človek več ukradel idejo o tem, da ideje ne ukradeš dokler ne kršiš avtorskih pravic in da je dejstvo, da je cockta.si podobna stripgeneratorju samo potrditev, da je stripgenerator kul.

 16. @container: kakopak.. samo s to razliko, da jaz nisem zapisal, da je cockta ukradla karkoli stripgeneratorju, ali pa sem se zmotil in sem to napisal.. jaz sem samo primerjal dve stvari, ki sta se mi zdeli precej podobni.. kako ze gre pregovor: ko macki stopis na rep, zatuli?

 17. Haj,
  To na Mladini je naredil Literal, ideja bila moja, risbe – jasno – delal Diareja. Kar je pa ključno je, da Mladina še vedno v vsaki številki objavlja najboljše stripe online uporabnikov. Ideja je izpadla trajno uporabna in ZATO sem tako proud.

  Pri teh stvareh ni vsakič ključna neka kompletna izvirnost. Bolj pomembna je včasih naslonjenost na poslovne cilje klienta.

  Brez tega vpogleda, ni možno smiselno govorit. Hej Had, mal zahtevneje a koristno bi bilo, če bi zvrcnil koga na Cocti, Aperitifu in npr Mladini ter pobral info za neko presojo. V izogib površnosti komentarjev. If I may ;)

 18. res je.. malce prevec pavsalno sem tole spisal.. oz. lahko bi pridobil bolj kvalitetne informacije.. na zalost ponavadi za to zmanjka casa..

  nisem pa vedel, da si ti idejno “oca” diareje.. /me proud..

  :)

 19. Sorry če te maltretiram.
  To je bil logičen predlog med načrtovanjem projektov za Mladino. Å lo je predvsem za logiko ekstenzije branda.

  Izrabljanje ali vklapljanje uporabnikov je sila delikatna stvar in odvisna je primarno od načela ‘honesty by default’. Najprej, projekt mora bit tak, da odseva trdno realnost klienta ali branda(torej ne neko avtohipnozo o reputacijskih indexih). Po drugi strani, fajn je, če projekt (ali feature) vsebuje nek minimum izvirnosti ali pa smart vpeljevanja international standardov.

  Potem je tu vprašanje cold starta in načrtovanih ukrepov na feedbacke. Ni ultra-kompleksno, ampak ni niti tako enostavno, da bi vsak znal dobro delat.

  Dejansko pomaga, če pošteno razmišljaš in znaš klientu povedat slabo novico, da nekaj ne ratuje…

 20. mladinin stripmaker je res legendaren in Strip Generator je s tu povzel neko logiko, vendar smo dodali nove funkcije in razširili bolj na samo grafično striparjenje. zakaj to govorim – zato ker cockta je pa samo pobrala funkcije ki že obstajajo in zadevo prodala za svojo. tukaj vidim problem..

 21. Vsakdo, ki bo odslej naredil strip risalnik na netu (in ta ne bo ‘povezemal neke logike in dodajal novih funkcij’ in bla bla) mora zadevo prodat kot tvojo, Žiga, in ne svojo.

  A kakšen človek manj pozna stripgenerator zaradi Cockte? A ima stripgenerator kaj manj obiska, manj keša, manj ugleda zaradi Cockte? Ne, kvečjemu več, in – še enkrat – zarad tega si lahko vesel.

 22. lej sej vsen, jz nisem odprl te debate tu, ker je pa že govora o našem izdelku, pač povem svoje gledanje na zadevo.

Komentarji so zaprti.