had blog roni kordis had blog roni kordis

Misel dneva – Warren Buffett

“I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.”

Najbogatejši človek na svetu, po lestvici revije ForbesWarren Buffett

  1. Hej, že dolgo ni bilo Misli dneva. Fajn, da je danes spet. :)

  2. Prebral sem njegovo knjigo, v kateri opisuje prav ta princip: kupi in drži.
    On recimo nasprotuje zelo znanemu borznemu nasvetu o porfteljskih naložbah, ki govori o tem, da ni dobro vseh jajc imeti v isti košari. Njegov nasvet je drugačen, pravi, da je razdeljevanje jajc na več košar prav tako nevarno, če o teh košarah (torej podjetjih) premalo veš. On raje podjetje preuči tako, kot bi ga moral začeti naslednji dan sam upravljati, nato investira in … obdrži isto ekipo v upravi. Ekipo nato na nek način coacha in jih usmerja k čimbolj dolgoročnemu delovanju. V izbrana podjetja investira veliko, ker le tako doseže dovolj velik vpliv v podjetju, hkrati pa takšna podjetja tako zaščiti pred predatorskimi investitorji. Skratka, on zagovarja investiranje ‘velikih količin jajc v majhno število skrbno izbranih košar’.

  3. @gregor: ravno to me je presenetilo pri tej njegovi misli.. kajti vsak bi pricakoval, da ima povsod svoje “lovke”..
    in to, kar si ti zapisal, samo potrjujejo dejstvo, da ni vedno dobra razprsena nalozba, ampak je vcasih veliko boljse, ce poznas kosaro v katero nalagas..

  4. A ni zanimivo, da si pred leti lahko svoje jajce čimbolj razpršil in si s tem povsem lepo služil. Delnice, nepremičnine, vse je pospešeno dobivalo na vrednosti. Postajali smo vedno bogatejši in lahko smo najemali kredite za uživanje. V obdobju recesije pa je večina razpršenih jajc ponavadi pomečkanih. Delnice padajo, nepremičnine bodo verjetno kmalu sledile. Inflacija pobira vrednost našim depozitom na banki, sčasoma pa utegne tudi nevzdržno podražiti kredite. Vse kar imamo bo lahko čez nekaj let vredno veliko manj in izgubimo lahko večino svojega premoženja, če ne bomo znali zavarovati vrednosti le tega. Zgodba z jajci skriva več kot se zdi na prvi pogled. Pametno pa je tudi, da veš, kaj jajca so. Jajce je tudi “tvoja” nepremičnina, dokler je pod hipoteko!

Komentarji so zaprti.