V originalu napisano za Jana, za njegov blogerski eksperiment.
Vsak, ki se ukvarja z internetom si želi, da bi bilo njegovo spletno mesto čim bolj obiskano. In ker največ obiska prihaja ravno iz iskalnikov, kot so Google.com, Yahoo.com, Najdi.si, je treba poskrbeti, da te imajo ti radi.
Obstaja več metod, kako si lahko pridobiš višjo pozicijo v iskalnikih. Od povsem preprostih, da prosiš kolege, da objavijo tvojo povezavo (link), do vpisovanja v iskalnike, oz. do uporabe spletnih servisov, ki so lahko malce dvomljivi in nikoli ne veš, kako lahko iskalniki s svojimi algoritmi reagirajo nanje. Primer tega je tnx.net, ki ga je Google izbrisal iz svojega indeksa par dni nazaj.
In verjetno sedaj sledi standardno vprašanje. Kako sem lahko prvi na določene ključne besede na iskalnikih? Če bi obstajal takšen recept in po možnosti še tako preprost, da bi ga zapisal v parih stavkih, bi bilo vse delo Googla in njihove ekipe nepomembno in brezplodno.

Sam priporočam kvalitetno vsebino, ki se dodatno “začini” s kvalitetnimi in relevantnimi povezavami iz drugih spletnih mest. Poleg tega pa seveda svetujem tudi komentiranje na drugih blogih, oz. podpise na forumih. To je najbolj osnovna stvar in najbolj preprosto opravilo, ki ne stane nič, je pa definitivno koristno.
Obstaja pa še en način, ki sem ga sam odkril pred kratkim. Blogi, proxyi, web strani so sestavljeni iz tem. In vsako temo nekdo naredi. Na raznih forumih se prodajajo podpisi, oz. lahko vsak uporabnik postane sponzor teme in s tem dobi avtor nekaj $, sponzor pa si lahko pridobi precej dobrih in kvalitetnih povezav.
Sam sem se odločil, da bom nekaj denarja, ki mi ostaja na PayPalu, investiral v spozorske povezave. Na DP-ju sem poiskal teme, ki so mi bile všeč in šel v aukcije. Cene varirajo od 10-40$ za povezavo. V končni fazi sem v enem dnevu kupil štiri sponzorske povezave za 60$.
In kaj sem dobil za ta denar? Vse teme so promovirane širom po internetu in so zastonj. In že prvi dan, ko sem gledal “incoming linkse” sem bil presenečen, kajti v enem dnevu sem jih dobil preko 10. In da bi bila stvar še bolj zanimiva, so bile to povezave s precej močnim PR (page rankom).
V mojem primeru, mogoče sem imel srečo, ali pa je vedno tako, kupovanje sponzorskih povezav konkretno deluje. Kako se bo to poznalo na koncu, oz. ko bo Google spreminjal in “updejtal” PR, pa bom moral še počakati. In takrat bom poročal, če se je res izplačalo.