Avtocesta med Ljubljano in Trojanami, včeraj ponoči. Maserati Quattroporte z 298 kW, slovaških registrskih tablic, me prehiti med predoroma na Trojanah. Njegova hitrost pred vstopom v tunel Trojane je bila po merilniku hitrosti, ki je namontiran pred predorom, natanko 186 km/h. Ob vstopu v predor ni bilo nobenih zavornih luči in po občutku bi rekel, da je avto še pospeševal. Ampak lahko se tudi motim.
In se mi je zastavilo vprašanje.

Ali sedaj, ko smo v “držvi” EU, tujci plačujejo za prometne prekrške storjene v Sloveniji, kot plačujemo Slovenci. Če jaz naredim prekršek na avtocesti, kjer je radar, bom na dom dobil fotografijo in položnico z zneskom. Ali so tujci enako deležni takšne pošte, ali pa jih takšne kazni, v tem primeru ne doletijo?
V ZVCP-ju, naj bi se izenačile sankcije glede domačih držvljanov in tujcev in naj bi slednji prav tako odgovarjali, oz. plačevali svoje prekrške. In kršitelj mora plačati globo na samem kraju prekrška. Ali dobi v tem primeru tuj držvljan tudi kazenske točke? Polovično kazen?

In ko sem iskal dodatne informacije, sem odkril članek v Mladini – Izterjava kazni v EU, 14. april 2007:

Držvljani EU se kmalu ne bodo mogli več izogniti kaznim, ki so jim bile izrečene za prekrške v drugih držvah članicah. Recimo, da so napačno parkirali in potem listek s kaznijo mirno odvrgli v smeti. Držve članice bi morale že konec marca zakonodaje dopolniti s členi, ki bodo omogočali izterjavo kazni za prekrške in kazniva dejanja, storjena v drugih članicah EU, tudi za prometne prekrške. V preteklosti so se držve članice raje ognile temu sizifovskemu poslu, čeprav so nekatere vseeno pošiljale obvestila o kazni tudi tujim držvljanom. Ti pa so kazen lahko plačali po svoji volji.

Se pravi da velja tudi za nas, da se prometnim prekrškom v držvah EU ne moremo izogniti na povsem preprost način, če si bo držva, kjer smo storili prekršek, želela našega denarja.
Ali ima kdo že izkušnje s prometnimi prekrški in globami v tujini?

12 Responses to Ali tujci plačujejo prometne prekrške, ki jih storijo v Sloveniji?

 1. Abaddon pravi:

  186 lepo te prosm. Sramota! Bi rad vidu tebe kako po avtocesti voziš Maseratija pod 200 :)
  Ja, izognit se ne moreš plačilu po novem, ker so povezani. Je pa mislem da tudi res, da denar od kazni dobi držva katere držvljan si! Nekje sem to prebral pred kratkim (torej letos)…

 2. Abaddon pravi:

  No ja, niso še “povezani” :) V financah 19.03.08 (http://www.finance.si/207868):
  “Za prometni prekršek storjen v drugi držvi članici EU, nas bodo lahko kaznovali tudi v Sloveniji. Sistem ne bo zaživel še vsaj tri leta”

  Zaenkrat potem še lahko divjamo po tujih avtocestah samo dobiti nas ne smejo, posnamejo pa lahko:)

 3. had pravi:

  hahaa :) to imas prav :)

  zdajle sem govoril z nekom, ki se malce bolj spozna na te stvari.. kazni tujci ne dobijo, ker se ni dokoncne uredbe za to..

 4. had pravi:

  hahah :) ko sem ti pisal odgovor, si me ti ze prehitel.. res je.. sedaj se se da to poceti :) isto bo tudi z vinjetami.. ce te ne dobijo, da se vozis brez nje, je vse ok :)

 5. Dicky Hardy pravi:

  Če te ne dobijo s kurcem v luliki dekline, lahko še vedno rečeš da sta le prijatelja. S kaznimi je isto, dokler te ne primejo in ustavijo, korektno izpeljejo postopek, obtožijo in nato do trenutka, ko si obsojen si tehnično nedolžen.Če imaš pa dobrega odvetnika, se da izpeljat z temi zakoni ki veljajo v Sloveniji vse … magar z dvesto na uro na prehodu v naselju zbiješ otroka.

 6. markopigac pravi:

  Tujec pri nas ali ti v tujini imata povsem enake pogoje za placevanje kazni. In ce si ze pri tablici – kdo pa pravi, da je voznik s slovasko tablico tujec? Kaj ce je pa le Slovenec, ki je ugotovil, da se mu bolj splaca avto imeti registriran tam?

 7. jm pravi:

  Itak bi lahko uvedli več premičnih radarjev Provid, ker ti stacionarni radarji oz. bolje rečeno, prazne ptičje hišice so bolj samemu sebi namenjene.

  @markopigac: good point! Had, imaš že v lastnem kraju takšen primer, vendar je ta voznik bolj miren.

  Lp

 8. had pravi:

  @jm: sam ta clovek ne vozi hitreje kot 40km/h, vsaj jaz ga se nisem videl :) no, v helikopterju gre hitreje :)

 9. Mitja pravi:

  @ Abaddon: Omejitev velja za mojega Clia ali pa za Maserati Quattroporte. Ali so boljši avtomobili pri kaznih lahko izjeme?

 10. jm pravi:

  @had: Ja, se strinjam s tem :) Vendar sem mislil na predalpsko vasico Prhovec in PL tablico ;) Ma več veze s to temo.

  @Mitja: Morda si lahko tisti privošči plačati kazen oz. plačati kaj drugega

 11. Andrej pravi:

  Nekajkrat sem ze bil slikan s stacionarnim radarjem na avtocesti v Avstriji in Nemciji. Tudi nekaj parkirnih listkov sem si prisluzil… pa se nikoli na moj slovenski naslov ni prisla kakrsnakoli poloznica.

 12. knjizni molj pravi:

  Vse je že povedano – le dobre knjige je treba brati.
  Zato citiram: »Moj narod, moja domovina, moja družina, moja sveta vera, so »svetinje«, ki od nekdaj zagotavljajo slepo ubogljivost množic in hrano za topove. To pa vedno nekomu prinaša denar in zagotavlja vladavino. Torej, človeku je odvzeta – no, uspelo jim je pri delu človeštva – bistvena dimenzija očlovečenja: spoznavnost. In del človeštva ima »svoj narod« in »svojo sveto vero«, torej ni spoznavajoč, temveč verujoč. Če ne bi bilo drugih razlogov, bi bili priseljenci že zaradi tega slabši del prebivalstva. V Sloveniji poznamo številne Srbe, Bošnjake, Albance…, ki tu živijo že desetletja, imajo vse realne odnose s slovensko držvo in družbo, toda zaradi imaginarnih vezi čutijo ves čas obveznost – bogsigavedi, kakšno! – do »svojega naroda«, do »svoje svete vere« (potrditev tega je tudi dejstvo, da se večinoma nočejo naučiti slovensko). Prav neverjetno je, koliko je tu rojenih mladostnikov s srbskimi starši, ki neposredno nikoli niso videli koščka Srbije, toda vse vedo o »božjosti velikega srbskega ljudstva« ter »majhnosti in bednosti Slovencev«.(Anej Sam: Kam greš, Evropa, str. 114)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.