Lani sem napisal post – Prvi april – Dan norcev, letos pa sem se pisanju o tem izogibal.
Ko sem danes bral online medije, sem se zgrozil. Problem je namreč nastal, da se mi je večina novic zdela takšnih, da bi jih lahko mirno uvrstil v prvoaprilske šale, po drugi strani pa so se mi poraja vprašanja, kam gre ta svet, če so to resnične informacije.

Nekaj naslov, ki so mi danes dali misliti:
Na robu Tivolija: Pravoslavno središče čez dve leti (vir)
Javna prodaja NLB (vir)
Čukasti Rock Otočec (vir)
Eurosonga v Beogradu ne bo! (vir)
Türk se seli v Bellevue (vir)
Se bo Finžgarjevega romana lotil Spielberg? (vir)
Skupni slo-eko projekt Tuša, Mercatorja in Spara (vir)
Nočno reševanje 38 belgijskih turistov se je srečno končalo: V gore v kratkih hlačah in majicah (vir)
itd..

Ali je povprečnemu bralcu, ki bere časopise, oz. online medije, jasno, kaj od tega so prvoaprilske šale in kaj je realnost? Ali lahko ocenite, kaj je manipulacija in kaj so preverjene informacije? Oz. koliko lahko mediji manipulirajo z bralci v takšnih zapisih, kot so zgoraj omenjeni.
Če pogledam na vse skupaj iz drugega zornega kota in kakšen drug dan, potem lahko naredim zaključek, da je veliko informacij, ki smo jih deležni odsev nas samih. Hlastanju po čim bolj senzacionalnih novicah, po čim bolj nenavadnih zapisih, po čim večjih problemih, ki jih imajo drugi in predvsem po informacijah, ki jih vsakodnevno niti ne opazimo, jih pa absorbiramo.
Na srečo bo jutri jasno, kaj od zgoraj zapisanega je bilo res in kaj so bile potegavščine. In na srečo je 1. april samo enkrat na leto. Kaj pa ostale dni? Se zavedamo, kdo manipulira z nami?

2 Responses to Prvi april

 1. Mikec pravi:

  Mislim, da gre v primeru Belgijcev za resnične podatke, ker sem slišal tudi na 24Ur, prav tako so bili v dnevniku podani intervjuji.

  Eno na SiOL-u si spregledal:
  Joras se seli v nemčijo

 2. Matjaž pravi:

  Moram reči, da se popolnoma strinjam s tabo in nekaj podobnega sem imel v mislih tudi jaz, ko sem hotel napisati blog. Toda sem enostavno danes preveč len. he he

  1. april izgublja vrednost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.