had blog roni kordis had blog roni kordis

Svetovni dan Romov – 8. april

Na prvem svetovnem kongresu Romov, leta 1971 v Londonu, so izbrali 8. april kot svetovni dan Romov.
V Sloveniji je najbolj poznana družina Strojan, ki so jo pregnali iz Ambrusa novembra 2006. Njihova odisejada, do zemljišča in objekta na ljubljanskih Rojah, ki so ga dobili 14. marca, je bila dolga:

Pa naj nas pobijejo je bila izjava v Trenjih, kasneje so se na temo o Romih razpisali tudi blogerji. Minister Zver je izjavil: v kolikor pa v tem času ne bi našli ničesar, bo to “štel za osebni neuspeh in dal priložnost kakemu bolj sposobnemu, da bo vodil komisijo”. Seveda ni odstopil, kajti mi smo si napačno tolmačili njegovo izjavo.
Julija so Strojanovi odšli nazaj v Ambrus in stvari je v roke vzel minister Janez Podobnik, ki pa je rešil bolj malo. In končno so 14. marca podpisali pogodbo o zamenjavi zemljišč, kjer pa je sodeloval tudi neznani dobrotnik!
Ali si Romi zaslužijo status manjšine in s tem poslansko mesto? Ali veste, da Romuni niso Romi, čeprav je res, da jih živi zelo veliko v Romuniji. Po uradnih podatkih okrog 500.000, po neuradnih pa preko 3 milijone? Da živi po uradnih podatkih v Sloveniji okrog 3000 Romov, po neuradnih pa preko 10.000.

  1. Preveč, definitivno. Brez nestrpnega prizvoka.

    Pa še to. Se samo meni svita, da je ta neznani dobrotnik RS?

Komentarji so zaprti.