had blog roni kordis had blog roni kordis

Kako zmanjšati porabo goriva do 35% pri avtomobilu

Mag. Bojan Žlender, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Republike Slovenije, je pred dnevi na Valu 202 razložil, da se lahko zelo preprosto zmanjša poraba goriva do 35% pri avtomobilu.
Večja porabo goriva je posledica:
1. nepravilnega tlaka v pnevmatikah – 5%
2. prtljažnika na strehi avtomobila – 10%
3. težke noge – 20%
Čez palec. Avto ima porabo goriva 10l/100km. Z zgornjimi točkami privarčujete pri prevoženih 100 km okrog 3,5€.

Kaj pa če nimate prtljažnika na strehi? Kaj pa če imate pravilen tlak v pnevmatikah? Kaj pa če vozite po omejitvah in imate zelo umirjeno nogo?
Potem se zgornja teorija podre in prihranka ni. Precej podobna stvar, kot so višje kazni za prometne prekrške, ki naj bi ustavile morijo in število mrtvih na naših cestah. Teorija je sicer dobra, ampak v realnem svetu je veliko vplivov, ki pa jo lahko podrejo.

Moj nasvet, kako zmanjšati porabo goriva pri avtomobilu, je zelo preprost. Ne vozi se z avtom! Prihranek zagotovljen!

  1. tvoj nasvet ni učinkovit — poraba na km ostane enaka, tudi če se voziš 100x manj ;)

  2. 4. nauči se ustrezno prestavljati, ne vozi kot v avtošoli, itd. poraba bo ogromno… manjša…

  3. Tisto kar je Aleš omenil +

    ne pristikati na gas, če vidiš, da boš prišel na rdečo luč (in zaradi pritiskanja potem zavirati pred semaforjem, da se ustaviš), ampak raje pusti avtu naj ohrani svoj moment in ko prideš do semaforja, se odpre zelena luč. Največ energije se porabi, ko je potrebno avto spraviti v gibanje.

  4. Tole si dobro ugotovil. Največ prihraniš, če avto ostane doma, ti pa greš na kolo. Je pa včasih avto cenejši od javnega prevoza, recimo, če se ne pelješ sam.

  5. Hehe, eni itak imamo že majhno porabo (5,5 kombinirana – dizel)…
    =)

  6. Se strnijam, da s hitrejšo vožnjo (predvsem 120 in več) porabimo več bencina. Sam lahko rečem, da se vozim zmerno. Torej pazim na svoj stil vožnje, da je enakomeren. In vam povem samo nekaj. Naprimer: Imam avto VW polo. Vanj spravim okoli 44 litrol bencina 95. Ko grem na izlet do Nove Gorice in nazaj se vozim po tem datumu še 14 dni. Vendar upoštevam recimo omejitve hitrosti. Moja vožnja je bila zelo enakomerna. s 44 litri bencina sem prevozil rekordnih 700 kilometrov. Epilog tega: Vse kar sem delal je – ENAKOMERNA vožnja. Večinoma sem se 14 dni vozil po mestu in po obvoznici (LJ) naredil sem manj kilometrov če pa sem videl rdeč semafor, sem že od daleč nogo spustil z gasa in sem avtu pustil, da upočasnuje sam (seveda tam kjer je to bilo mogoče – naprimer: celovšak in Dunajska )

Komentarji so zaprti.