had blog roni kordis had blog roni kordis

Podpirate kampanjo Kupujem slovensko?

Kupujem slovensko je kampanja, ki jo organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetijZKŽP in v prvi fazi je zanjo namenjeno 100.000€. Spletni naslov http://www.kupujemslovensko.si/ je še v pripravi.
Namen kampanje je spodbujanje potrošnikov, da kupujejo živila slovenskih proizvajalcev in s tem prispevajo k boljšim rezultatom gospodarstva, večji blaginji in tudi zaposlenosti.
Zelo dobra ideja, vendar samo na prvi pogled.

Alpsko mleko iz Ljubljanskih mlekarn je domač proizvod, ampak mleko, ki ga uporabljajo je uvoženo iz Madžrske. Bio jogurti iz Ljubljanskih mlekarn so naprimer izdelani v Avstriji.
Ali z nakupom zgoraj omenjenih izdelkov Kupujem slovensko? Ali samo pomagam, da nekateri na račun cenejših surovin iz tujine, služijo na moj račun, ker naivno verjamem, da kupujem domače izdelke.
Vendar je to samo en aspekt te zgodbe.
Zakaj ljudje v trgovinah ne Kupujemo slovenskih izdelkov? Ker so v večini dražji od ostalih, diskontnih proizvodov, ki so na policah raznih Lidlov, Sparov, Hoferjev. Ker je kupna moč Slovencev precej nizka in je razlika v jogurtu, sicer mogoče samo par centov, odločilna za nakup. Cenejše je kupiti kruh pri “lokalnem Albancu”, kot pa kupiti kruh Grajskih pekarn, ki je mimogrede “svinjsko drag”.
Kaj pa tuji trgi, kjer slovenski proizvajalci prodajo precej svojih produktov in izdelkov? Kaj če vsaka držva na svojem trgu naredila podobno akcijo. Vsaka držva bi začela propagirati samo svoje lastne proizvode, da bi s tem prispevali k blaginji držvljanov. Ali bi ostali – tuji proizvajalci to sprejeli pozitivno?

Če bi slovenski proizvajalci živil znižli cene svojih proizvodov, namesto, da so jih dvignili, bi tudi ljudje kupovali njihove izdelke. Vsaj tisti, ki jim standard to omogoča.
Slovenci pač nismo narod patriotov, kar smo lahko videli v polpretekli zgodovini. O lojalnosti Američanov mi je ravno zdajle razlagal sodelavec. V njihovem okrožju so imeli probleme z vodo, bilo jo je premalo. In so lokalne oblasti prosile držvljane, da je trošijo čim manj in naj ne perejo avtomobilov in zalivajo trat. In so ubogali. V roku 14 dni so se stvari postavile v normalno stanje, vendar je nastal drugačen problem. Firme, ki skrbijo za dobavo vode, so zaradi pomanjkanja imele izgube in so bile ogrožene plače njihovih zaposlenih. Lokalne oblasti so prosile držvljane, da trošijo čim več vode, ker jo je končno spet dovolj in bodo tako pomagali tem podjetjem. In ljudje so naredili to. Prali avtomobile, zalivali travnike, menjali vodo v baznih. Volk sit, koza cela, in videla se je moč skupnosti. V Sloveniji pač ni tega.

Sam kupujem tisto, kar mi najbolj ustreza v danem trenutku. Večinoma mi ni potrebno gledati na ceno izdelkov, kar pomeni, da lahko izberem malce bolj kvalitetne izdelke. Vendar menim, da naj vsak kupuje to, kar si želi in kar mu njegova denarnica omogoča.

Ali ti kupuješ samo slovenske proizvode? Podpiraš kampanjo Kupujem slovensko?

 1. Stavek “kupujem slovensko” sicer zveni ok. Ampak poved bi bilo potrebno podati v celoti. Npr.:
  “Kupujem slovensko, da bodo direktorji naših podjetij poslovali s čim večjim profitom, odpravili cenejšo tujo konkurenco, izvedli menedžerski odkup in čez noč pristali na top100 najbogatejših Slovencev”. …na čigav račun, verjetno ni potrebno omenjati …

  Zato tudi jaz bolj prisegam na stavek:
  “Kupujem ceneje.”

  btw, dober zapis. (optimizacija končno enkrat v drugem planu ;) )

 2. A nimajo prav Grajske pekarne reklamnega slogana: Naj vzhaja kruh, ne cene? Ogabno. Da te ja vsakič spomnijo, da so že itak pasje dragi. Sam zdej pa en mesec ne bodo dražil :) Al kaj?

  Sicer pa sva kupovala pri najboljšem sosedu, dokler naju ni razjezil. Včasih je bila tam najnižja cena najnižja cena. Zdaj je pa treba vse pod lupo pregledat. To pa lahko tudi kje drugje počnem. Za manj denarja. Skratka, jezna sem.

 3. Vidva z Crnkovičem sta pa sinhronizirana, ali vam pa ista tajnica (morda študentka) prispevke piše? :)

  Drugače pa mene absolutno ne zanima od kje je izdelek. Samo da je čim cenejši in ustrezne kakovosti. Ali zaradi mojega nakupa služi slovenski kmet, ali madžrski…who cares a lot? Zame (in po moje tudi za večino ostalih) je relevantna samo moja denarnica.

 4. @rok: lazje je napisati par besed, kot pa si vzeti cas in spisati, kar je v mislih.. tega se mocno zavedam.. in vcasih mi je zal, da so tri povprecne objave, kot pa ena malce manj povprecna, na dan..

  naslov bi moral biti kupujem slovensko – kupujem drazje.. ampak je to nekdo ze zapisal..

  @oolong: jeap.. zato sem grajske izpostavil.. :( tudi sam sem opazil ze veckrat da cene, ki so kao “najcenejse” to sploh niso.. da so drugje se cenejse..

  @dr.onyx: sem zdajle videl, da je on ze pisal o tem v svoji kolumni :)

  in strinjam se s teboj.. najprej kvaliteta, potem cena, potem pa sele poreklo.. ampak smesno je, da bom kupoval slovensko, stvar pa bo iz madzarske, ker bo tako imel “monopolist” najvecji dobicek :(

 5. Vse kar sem hotela od najboljšega soseda je, da bi bila najnižja cena dejansko najnižja cena na njihovi polici. Ne pri vsej konkurenci. Če naprimer hočem najcenejše testenine, pograbim tiste, kjer piše najnižja cena in grem ven. Zdej je pa treba vse pregledat in okoli obrnat. Å e težo in datume… brezveze. Bi raje kupovala slovensko in pri Slovencih, ampak hecal se pa ne bojo na moj račun.

 6. Nisem tako bogat, da bi lahko kupoval slovensko (ki povrh vsega sploh ni vedno res slovensko).

 7. Menim, da s tem ni nič narobe, treba se je zavedati pomena domače živilske pridelave ter vrednosti tradicionalnih pasem živine, vrst zelenjave, kmetijskih izdelkov, itd.. Takšne akcije poznajo tudi drugje v Evropi, pa ne gre za nacionalizem, ki nam pride prvi na pamet v balkanskem kontekstu, ampak za skrb za ohranitev kvalitete. Skrbi pa me ko vodstvo živilskega podjetja najavi porast dobička na račun podražitev hrane, istočasno pa jim proizvodnja pada in odpuščajo delavce – tu nekaj močno smrdi.

 8. Meni je vseeno od kje prihajajo proizvodi. Nenazadnje smo vsi doma na istem planetu :) Koncept držv je itak zastarel.

  Problem pri slovenskih proizvodih se mi običajno zdi kvaliteta. Višja cena me ne moti, če je produkt tudi dejansko boljši. Zaradi mene je jogurt lahko tudi 4€, ampak potem ma, da je narejen kot se spodobi.

  Slovenski tržniki pa prepogosto poskrbijo za novo embalažo, dvignejo ceno in mislijo, da bodo s tem produkt spravili v višji kakovostni razred.

 9. Ma, kupit moraš tisto, kar ti nudi najboljše razmerje imidž/cena/kvaliteta :) vse ostalo je potuha tistim, ki izdelujejo slabše/dražje/manj kul izdelke in na dolgi rok to samo odlaga problem.

 10. Slovensko, če se le da! Sem že pisal, da je kupovati lokalne izdelke tudi eko:

 11. A ste sploh natanco prebrali kaj pise, tisti, ki tako na veliko podpirate nakup slovenskih izdelkov?

  Alpsko mleko iz Ljubljanskih mlekarn je domač proizvod, ampak mleko, ki ga uporabljajo je uvoženo iz Madžrske. Bio jogurti iz Ljubljanskih mlekarn so naprimer izdelani v Avstriji.

  In takih je kar dovolj primerov. N.pr. Mercator energijski napitek je izdelan na Poljskem.

 12. Všeč mi je ta prispevek. Te kampanije NE podpiram. Alpsko mleko kupujem iz navade. Po prašek, moko, jajca, riomare, rašide, šampone, muslije, sadje, zelenjavo, parmazan, sir… čim je prilika v Trst. Torej tudi slovenskih trgovcev ne podpiram. Če se le da, NE.

 13. Meni gre pa predvsem na živce, ko v Merkatorju kupujem mleko, pa je v enem Merkatorju 273 starih SIT, v drugem pa 293 starih SIT. (Pa ni kakšne akcije ali podobno …)

 14. uauuu…kaj komntarjeu…………………………….poweite mi kej u grefitih plisss

 15. Ok.. Da dodam še svojih 5 centov..

  kot prvo, namenjenih je bilo 100.000€.. Ampak čigavih? Denar so prispevali slovenski proizvajalci živil..

  Kot drugo, nekdo se je zataknil v mercatorjev napitek. Če ne poznaš akcije, o njej ne govori. Namreč v sami akciji trgovci s svojimi blagovnimi znamkami ne sodelujejo, niti ne morejo sodelovati. Njihovi izdelki znaka “kupujem slovensko” ne bodo nosili, kakor je meni znano.

  Pa pojdimo še na kvaliteto in ceno. Od nekdaj že velja v naših glavah, da če nekaj kupiš v Avstriji je pa to res kvalitetna zadeva (btw, nekateri njihovi izdelki pa nosijo znak “Ö”, kar pomeni “avstrijska kvaliteta”).. verjamem pa, da le redki veste, da gredo slovenska živila čez kar nekaj kontrol več, kot avstrijska. Že samo po zakonu se v avstriji zahteva manj “checkupov” na njihovih živilih, kot od slovenskih.. Cena je potem težje enaka, kvaliteta pa še manj..

  In da že v startu odbijem vse nadaljne obtožbe, da sem ali član zbornice ali pa zaposlen pri nekem slovenskem živilcu.. Nič od naštetega. Zdi se mi pa prav, da imamo (kot tudi naši sosedje) vsaj nekaj podobnega tudi pri nas..

Komentarji so zaprti.