Kupujem slovensko je kampanja, ki jo organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetijZKŽP in v prvi fazi je zanjo namenjeno 100.000€. Spletni naslov http://www.kupujemslovensko.si/ je še v pripravi.
Namen kampanje je spodbujanje potrošnikov, da kupujejo živila slovenskih proizvajalcev in s tem prispevajo k boljšim rezultatom gospodarstva, večji blaginji in tudi zaposlenosti.
Zelo dobra ideja, vendar samo na prvi pogled.

Alpsko mleko iz Ljubljanskih mlekarn je domač proizvod, ampak mleko, ki ga uporabljajo je uvoženo iz Madžrske. Bio jogurti iz Ljubljanskih mlekarn so naprimer izdelani v Avstriji.
Ali z nakupom zgoraj omenjenih izdelkov Kupujem slovensko? Ali samo pomagam, da nekateri na račun cenejših surovin iz tujine, služijo na moj račun, ker naivno verjamem, da kupujem domače izdelke.
Vendar je to samo en aspekt te zgodbe.
Zakaj ljudje v trgovinah ne Kupujemo slovenskih izdelkov? Ker so v večini dražji od ostalih, diskontnih proizvodov, ki so na policah raznih Lidlov, Sparov, Hoferjev. Ker je kupna moč Slovencev precej nizka in je razlika v jogurtu, sicer mogoče samo par centov, odločilna za nakup. Cenejše je kupiti kruh pri “lokalnem Albancu”, kot pa kupiti kruh Grajskih pekarn, ki je mimogrede “svinjsko drag”.
Kaj pa tuji trgi, kjer slovenski proizvajalci prodajo precej svojih produktov in izdelkov? Kaj če vsaka držva na svojem trgu naredila podobno akcijo. Vsaka držva bi začela propagirati samo svoje lastne proizvode, da bi s tem prispevali k blaginji držvljanov. Ali bi ostali – tuji proizvajalci to sprejeli pozitivno?

Če bi slovenski proizvajalci živil znižli cene svojih proizvodov, namesto, da so jih dvignili, bi tudi ljudje kupovali njihove izdelke. Vsaj tisti, ki jim standard to omogoča.
Slovenci pač nismo narod patriotov, kar smo lahko videli v polpretekli zgodovini. O lojalnosti Američanov mi je ravno zdajle razlagal sodelavec. V njihovem okrožju so imeli probleme z vodo, bilo jo je premalo. In so lokalne oblasti prosile držvljane, da je trošijo čim manj in naj ne perejo avtomobilov in zalivajo trat. In so ubogali. V roku 14 dni so se stvari postavile v normalno stanje, vendar je nastal drugačen problem. Firme, ki skrbijo za dobavo vode, so zaradi pomanjkanja imele izgube in so bile ogrožene plače njihovih zaposlenih. Lokalne oblasti so prosile držvljane, da trošijo čim več vode, ker jo je končno spet dovolj in bodo tako pomagali tem podjetjem. In ljudje so naredili to. Prali avtomobile, zalivali travnike, menjali vodo v baznih. Volk sit, koza cela, in videla se je moč skupnosti. V Sloveniji pač ni tega.

Sam kupujem tisto, kar mi najbolj ustreza v danem trenutku. Večinoma mi ni potrebno gledati na ceno izdelkov, kar pomeni, da lahko izberem malce bolj kvalitetne izdelke. Vendar menim, da naj vsak kupuje to, kar si želi in kar mu njegova denarnica omogoča.

Ali ti kupuješ samo slovenske proizvode? Podpiraš kampanjo Kupujem slovensko?