Pred leti so bile last minute počitnice hit, v zadnjem letu pa so hit first minute počitnice. V čem je razlika?
Last minute počitnice naj bi bi bile počitnice za katere se odločiš tik pred zdajci in zaradi parih prostih mest dobiš posebno ponudbo z ugodno ceno. No, naše turistične agencije jemljejo last minute malce drugače. Za njih je skoraj vse, kar ponujajo, last minute, čeprav so na voljo te počitnice tudi že več kot mesec dni prej.
First minute počitnice? To naj bi bile redne počitnice, ki jih “zakupiš”, oz. vplačaš že pred sezono in naj bi zato imele bolj ugodno ceno kot sicer.

In zakaj pišem o tem. Ker sem si pred prvomajskimi prazniki, ki prihajajo, vzel čas, da bi našel destinacijo, kamor bi šel lahko na počitnice, oz. na zaslužen odmor. In ko sem pregledoval ponudbe naših agencij, sem ugotovil, da “spodobnih” last minute počitnic, za sedem dni, ni pod 600€. Vseeno si želim vsaj 4* hotel, če grem v Tunizijo, ali Grčijo. Vseeno si želim imeti komfort, ki sem ga navajen in vseeno si želim, da imam nekaj od počitnic.
In priznam, da sem bil razočaran s ponudbo. Oz. bolj presenečen nad visokimi cenami, ki so za malce bolj “ekskluzivne” destinacije, kot so Dominikanska republika, Sejšeli, preko 1000€, poleg tega so leti iz Nemčije, kar prinese še dodatne stroške. 1000€ niti ni tako malo, oz. za povprečno slovensko plačo so takšna potovanja nedostopna.
In tako mi postane jasno, zakaj vas je največ, na anketno vprašanje, kje boste preživeli počitnice, odgovorilo z odgovorom doma!

No ja, vseeno sem si vzel čas, da sem šel preračunavati katere destinacije bi lahko obiskal v lastni režiji, z avtomobilom in v rangu 1000€ za dve osebi za 7 dni. In našel sem jih kar nekaj. Barcelona, Provansa, Toskana, Cannes, Amsterdam, … S tem, da nisem vezan na noben hotel, ki mi ga dodeli agencija, ampak si ga izberem sam, po želji in trenutnem navdihu. S tem, da sem vezan samo nase in na svojo voljo, kaj bi želel videti in kam bi želel iti. S tem da si lahko vzamem cel dan da ležim in gledam v zrak in me nihče ne nadleguje z “buy this” in da ko imam vsega dovolj, preprosto “spokam kufre” in se odpeljem domov. Ampak odločitev, katera bo ta destinacija, še ni padla.

Ampak vse zapisano je seveda samo moje mnenje!
Kam greš ti za prvomajske praznike? Katera eksotična dežela te čaka?