Bonsai v hotelu Mons 13 Bonsai v hotelu Mons 13

Bonsai v hotelu Mons

Slovenski bonsai klub je ta vikend, v hotelu Mons pripravil razstavo bonsajev.
Najstarejši razstavljeni bonsai je imel zavidljivih 100 let. Meni se je zastavilo vprašanje, kako hudiča vedo, da je to res njegova starost? Verjetno je lastnik bonsaja že umrl v tem času, ali pa je med najstarejšimi ljudmi na svetu. Vendar dovolj mojega skepticizma.
SSKJ pravi: bonsaj -a m (a) vrtn. v posodi gojeno miniaturno drevo ali grm: posaditi bonsaj
Merriam – Webster pa: a potted plant (as a tree) dwarfed (as by pruning) and trained to an artistic shape; also : the art of growing such a plant

bonsai-photos-fotografije-04.jpg bonsai-photos-fotografije-02.jpg bonsai-photos-fotografije-08.jpg bonsai-photos-fotografije-07.jpg

Po pogovoru z razstavljalci sem ugotovil, da je pravilno obrezovanje drevesc cela umetnost, ki pa je jaz nekako ne razumem, saj mi je veliko lažje iti v gozd in posaditi novo, majhno drevo, ki ga kasneje, brez obrezovanja nadomestim z novim (starega pa vrnem in posadim nazaj v gozdu). Ampak to je spet samo moje mnenje.

Ali se kdo od bralcev ukvarja z vzgojo bonsajev?

bonsai-photos-fotografije-06.jpgbonsai-photos-fotografije-09.jpgbonsai-photos-fotografije-10.jpgbonsai-photos-fotografije-11.jpgbonsai-photos-fotografije-12.jpgbonsai-photos-fotografije-01.jpgbonsai-photos-fotografije-03.jpgbonsai-photos-fotografije-05.jpg

 1. častni predsednik tega kluba ima doma v murglah zelo lepo zbrko :(

 2. Jaz se malo zanimam za mini drevesa in sem letos začel z vzgojo svojih. Ampak kaj ko traja nekaj let predno imaš kaj za pokazati.

 3. @AzzQim: Zakaj bi bilo mučenje?

  @had: “…saj mi je veliko lažje iti v gozd in posaditi novo, majhno drevo, ki ga kasneje, brez obrezovanja nadomestim z novim (starega pa vrnem in posadim nazaj v gozdu)” In kaj ima to z bonsaji?

 4. @had: “…kako hudiča vedo, da je to res njegova starost?” Si že slišal, da imajo drevesa letnice?

 5. @iasnob: ne bos verjel, sem ze slisal.. mi razlozis, kako jih preveris pri zivem drevesu?? ga odrezes na pol, da to naredis?

  mi razlozis poanto bonsaja?

 6. Bonsaji so mutanti. Kot bi iasnobu frankenstein porezal ročice in jih prišil na druga mesta, uhlje na mesto nosu, lulčka na popek…Skratka, mučenje…Isto je z ustvarjanjem raznih živalskih pasem in človeških tradicij, ko se psom zaradi “lepote”, mačkam odpravlja dlako, Židom reže kožico an penisu, ženskam šiva vagino…
  Ampak rastlinca vseeno živi naprej, ane, in je lepa na pogled. Takle iasnob pa ravno ne bi bil, al ja?

 7. ….ko se psom zaradi “lepote” reže repe…sem hotel napisat.

 8. @ ŽonPjer tole si pa čist falil.
  Bonsai se pojavljaju tudi v naravi brez posredovanja človeka.

 9. @MAtej: Naravni bonsai je pač naravni. Človeška manipulacija pa pač ni naravna.

 10. @ ŽonPjer Lahko bi rekli, da v primeru Bonsajev človek simulira naravo oz. posebne pogoje v naravi, ki povzročijo da nastane bonsai.

 11. @Matej: Lahko bi rekli da je Dr. Mengele v Aušvicu tudi simuliral naravo oziroma posebne pogoje v naravi, ki povzročajo, da nastane Arijec.

  Vem, da je primerjavaslišati bolestna, ampak ni. Tudi rastline so živa bitja, le da ne kričijo, ko jim lomi in režeš vejice le zato, da se mi bodo zdele luštne.
  Nimam pa toliko proti, da s obrezuje trta, ali pa paradajz, ali pa kaj vem kaj kar je potrebno za preživetje.

 12. @ŽonPjer Zakaj bi se potem ustavili tukaj. Saj lahko trta ali jablana raste tudi brez obrezovanja. Čisto naravno. Jabolko ne utrgaš z drevesa ampak počakaš, da pade na tla in jo potem pobereš.

  Pa ko smo že pri mučenju raslin potem je najboljš še, da se ne kosi trava in ne obrezuje dreves v parkih. Pol je bolš, da sploh nimamo dreves v mestih, ker jih tak samo zastruplamo z izpušnimi plini…

 13. @MAtej: Ja, najbolš bi bilo…najboljš bi bilo…bi bilo…bilo…da nas nebi bilo.

 14. @ŽonPjer: No, potem pa prvi stori samomor, ne pa da se skrivaš pod “nami” :)

  Bonsaji niso mučenja, saj če bi res bila, potem drevo ne bi moglo dočakati več 100 let.Če živo bitje mučiš, potem ni verjetno, da bo dočakalo take starosti, niti če je drevo. Vsak, ki se spozna na vzgojo bonsajev, zelo dobro ve, koliko lahko drevo prenese, ne da bi to bistveno vplivalo na njegovo kondicijo..
  Kako se ve za starost? Gre za oceno. Dobrim poznavalcem ne moreš nič skriti. Vsak od teh dreveščkov ima svojo zgodovino in menja lastnike. Nekje se potem verjetno tudi beleži…Bral sem, da je bil prvotni smisel bonsajev na Japonskem v tem, da je ostal v družini in je šel iz ene generacije v drugo kot nek skupni vezni člen oz. družinska zapuščina. Zadeva ima tudi filozofsko utemeljitev v zenu.

 15. @had: “kako jih preveris pri zivem drevesu?”
  Vklopiš sive celice:
  1. http://www.google.com/search?q=increment%20borer
  2. Odrežeš kakšno od odvečnih vej ali, še pogosteje, t.i. srčno korenino (ja, tudi korenine imajo letnice!), prešteješ letnice in oceniš malenkost navzgor (ker je deblo še malce starejše).

  Poante bonsaja? No, mislim, da je tale okvirček premajhen. Mi ti lahko razložiš poanto tripanja na avtomobile?

 16. @ŽonPjer: Vino piješ, kajne? Pa si kdaj videl, kakšne so trte, izkaterih ga “namolzejo”? Proti bonsajem so prave spake / podobe mučeništva. Podobno velja za vse vrste sadnih dreves, gojenih v sadovnjakih. Ravnotako jih obrezujejo, privezujejo ob žice, špricajo z vsakršnimi strupi. Ampak jabčke pa ti vseeno veselo papcaš. Hinavec skratka.

 17. Pozdravljeni! Na tale dialog sem naletela čisto po naključju. Vsak ima pač svoje mnenje o razstavi, večini je bila všeč, nekaterim ne. Me pa vedno pogreje, ko ljudje začnejo debatirati o bonsajih kot o mučenih drevescih. Če drevo počlovečimo – mu damo človeške lastnosti (seveda, mi smo zakon!), potem to seveda drži. Vendar – drevo ni človek. Ne boste verjeli, ampak na svetu so tudi druge oblike življenja. Vsakemu, ki se želi poistovetiti z drevesom, predlagam, da se za 1 mesec do pasu zakoplje v zemljo in nepremično stoji… Tudi s počlovečenjem živali jim mnogokrat škodujemo – pes s sončnimi očali, legvan ki se hrani s pico… Obrezovanje in ostali bonsajistični posegi rastlinam NE škodijo, pač pa so zanje naravni. Tudi trtam ne. Krute srne, ki glodajo mlade poganjke…

 18. Obrezovanje bonsajev nikakor ni mučenje, ampak jim življenje še podaljšuje, drevo v naravi lahko preveč zraste, dobi preširoko krošnjo in se vda pod težo vej itd. tako umre… Bonsaj pa se obrezuje, vsako leto, vedno, ko dobi nove vejice, liste, ki ne pašejo k obliki, ‘srčno korenino’ pa se tudi odreže, da paše v posodo, saj ne rabi ravno stabilnosti ki jo v naravi rabi, da se upre vetru in zemlji. Tako bi drevo mogoče lahko živelo ‘večno’, če bi se le našli ljudje ki bi ga oskrbovalo… Tako da ne to imeti za mučenje, ampak nekakšno sožitje ;)

Komentarji so zaprti.