Na MacWorldu je Steve Jobs predstavil Apple MacBook Air s ceno $1,799.00.
Lenovo pa je pred časom predstavil svoj model Lenovo ThinkPad X300, ki naj bi bil konkurenca Airu. Pa je res tako?
Ne. Air je lažji in tanjši. Sicer ima res malce manj “komponent”, kot X300, kar so zelo dobro izkoristili pri Lenovu in naredili odličen oglas, kjer se “norčujejo” iz pisemske ovojnice in oglasa za Air-a.
Avtonomija baterije je v pride Air-a, o uporabi obeh prenosnikov na soncu, pa rajši niti ne napišem, komu gre zmaga!?
In cena? 1.800$ proti 2.100€. Hmm.
Odločitev je preprosta! (pod pogojem, da imate denar seveda!)

lenovo-thinkpad-x300-vs-apple-macbook-air-01.jpglenovo-thinkpad-x300-vs-apple-macbook-air-02.jpglenovo-thinkpad-x300-vs-apple-macbook-air-03.jpg

lenovo-thinkpad-x300-vs-apple-macbook-air-04.jpg

Air je last Jureta, Lenovo pa je bil razstavljen na NT konferenci.

Lenovo X300

MacBook Air, envelope ad

21 Responses to Lenovo ThinkPad X300 vs Apple MacBook Air

 1. ŽonPjer pravi:

  Je pa tale Juretov Air prav nemarno polepljen s stikerji… Ampak še vedno lepši od nepolepljene Lenovo kište. O zmogljivosti pa niti ni treba debatirat. Pa kaj če ni cd roma in še kakega usb-ja, kjer Leo rjovi.
  Le sena Lenovota mi ni jasna. A se ni govorilo, da naj bi bil bistveno cenejši od Aira, ne pa da je dražji?

 2. Roky pravi:

  ŽonPjer, nekaterim je funkcionalnost pred lepoto. Recimo meni:)

 3. Aleš pravi:

  Že logika da je x300 konkurenca airu je like npr. primerjati bmw x5 in kia terenca… oboje se pelje… ampak detajli…

  Odkar pomnim zase sem delal na Windowsih, razvijal, vzdrževal, itd., poslovni uporabnik, domači uporabnik… 26.04.2008 sem kupil Aira (1,8 SSD model)… prvi moj stik z Mac OS X… drug svet… če bi vedel to prej… pa čeprav so mi to res vsi govorili, bi že lansko leto kupil MacBook Pro ali podobno.

  Dokler bo X300 (in seveda drugega ni) poganjal Visto… pozabi… nimam več časa čakat Windowse da se 3 minute zbujajo iz sleep mode-a, na macu odprem prenosnik in delam… nobenega mletja, nobenih debilnih težv…

  Windows? Never again…

 4. ŽonPjer pravi:

  @Rok: ja, itak…očitno nisi nikoli delal na macu. Je že Aleš dovolj povedal.

 5. Roky pravi:

  Aleš, ŽonPjer: Spet stvar okusa, meni Windows XP zadostuje. Je pa res, da bi rad probal Mac OS X, da vidim primerjavo in če je zadeva res toliko boljša kot vsi novi uporabniki namigujejo …

 6. had pravi:

  @roky: za lenovo potrebujes visto :( da izkoristi vse potenciale, ki jih ima.. vsaj tako so rekli predstavniki v portorozu.. v bistvu za vse nove skatle potrebujes viso, da ti delajo vse “multimedijske” stvari, ki so notri..

  in ko enkrat preizkusis os x, ti ni vec resitve :)

 7. Roky pravi:

  Hehe, res potrebno enkrat probat. Ampak ko pogledam cene za Mac Pro me kar malce zvije:)

 8. ŽonPjer pravi:

  Na Airu imaš pa lahko tudi ob OSX še XP, Visto glisto, al pa Linux! Kateri je potem bolj zmogljiv, a?!

 9. had pravi:

  @roky: moras primerjati primerljive zadeve :) poglej si najdrazje modele prenosnikov in jih primerjaj z appli :)

  ali drugace.. v letu in dveh mesecih se niti enega problema z applom, docim z novim pc prenosnikom pa precej :((

 10. Aleš pravi:

  @roky: poizkusti je min. 1 teden, pa boš videl…

  @žonpjer: tudi jaz dam lahko na avto gor 285 gume… vprašanje je koliko bo uporabno… ja, na macu imaš lahko gor linux ali celo windows, vprašaj se pa, kje je potem podpora?
  Ko kaj ne deluje… ne govorimo o domači rabi, ampak o poslovni rabi, ne da ko prineseš prenosnik npr. na servis, ti rečejo, aja Linux… lep pozdrav… aja Windows na macu? Lep pozdrav…

 11. Roky pravi:

  ŽonPjer: Zato ker lahko poganja Win Xp se ti zdi bolj zmogljiv? Pa saj lahko na Win Xp tut poganjaš vse kar ti srce poželi, tudi OS x če nimaš težve z gonilniki, je tako?

  Had: Primerjam vrhunski prenosnik z Win Xp ter MAC Pro, še vedno nista na istem. Se pa strinjam, da to dodatno vrednost (tukaj spet kakor za koga) doda design, OS X ter mogoče še kaka tretja stvar.

 12. Aleš pravi:

  Dodam še tole: mene ne zanima in nimam časa da bi me, da imam lahko Winse na Mac mašini, zakaj že? Da se bom za vsak drek ko kaj ne bo delalo jebal s tem? No way… pa ne zaradi winsev, ampak ker mac ni bil za to narejen in to ni uradno podprto.
  Skozi leta ugotoviš, da se ti, sploh, če si poslovni uporabnik, ne da več igračkat in iskat kompatibilnost, kot je v večini primerov na Win mašinah… iščeš out of the box rešitev, s čim manj jebanja kasneje… aha okie, tiskalnik priklopim, deluje… to napravo, deluje, to napravo deluje…

 13. PiPi pravi:

  Ales, na Macu odlicno deluje kombinacija virtualcev, jaz imam recimo instaliran licencni “Parallels Desktop for Mac 3.0” in s tem dostop do malo morje linux image-ov + winse z enim klikom in dostopno znotraj OSX-a, ce ze slucajno kaj rabim v suzbene namene … in recimo pri winsih je celo teko, da lahko kar med win/OSX desktopi vleces fajle bp …

  .::PiPi::.

 14. ŽonPjer pravi:

  @Aleš, Roky:
  Za winse Apple zagotavlja podporo, kar se driverjev tiče im po testih sodeč windozi na macih delajo bolje kot na katerikoli no name pc mašini, ker so komponente skonfigurirane in pametno izbrane, da se med seboj razumejo. Za orto mac userja pa je seveda sramota imet winse na applovi mašini. Sam jih pač imam ravno zaradi tistih nekaj “poslovnih” programov, ki jih ni in jih najbrž tudi nikoli ne bo za OSX. Torej, NLB ProKlik, TIS, slovarji in pa Autoroute.

 15. ŽonPjer pravi:

  Aja, Roky, ne mešat zmogljivosti Maca s PC zarad tega, ker pač ni istih programov za oba sistema. Jebiga, Mac se na novo uveljavlja šele zdnjih 8-9 let in bolj ko postaja popularen, več je tudi zunanjih aplikacij. Dejstvo pa je, da so veliko bolj stabilne kot večina njih za PC. Tudi iger je vse več za maca. Je pa tako, da ima Apple pač svojo filozofijo glede hardwera. Če podam samo en primer. MacBook Pro ali katerikoli že recimo nima čitalnika za spominske kartice. Zakaj? Zato, ker sprotno updejta podporo za nove usb naprave, ki jih direktno priklopiš na komp in jih ta vse po vrsti in brez problema prepozna in z vključenimi (preprostimi) programi povleče vsebino.
  In še ena od bitvenih pik glede zmogljivosti je ta da na macih ne šibajo antivirusni programi, ki zelo upočasnjujejo pc, poleg hroščatih winsov. Skratka, zaenkrat ni virusov za mac. Bodo pa, bolj ko bo razširjen.

 16. ŽonPjer pravi:

  In evo, Had, ki je računalniški mojster, lahko potrdi, da odkar delam na macu, ga še nisem moril s kakimi jebami. Prej pa non-stop. Tudi na servisu še nisem bil, razen, k sem povečal RAM, ker je bil book pač v garanciji. Skratka milina. Okej, tud friznu je že, ampak se je tudi odfrizal brez “blue screena”…. Sem pa z enim našim (v službi) sistemcem vedno v debati o teh zadevah in sem ugotovil, da se sistemci in vsa ta serviserska scena okoli windozov v bistvu brani macov ravno zaradi tega, ker skoraj nič nebi imeli za počet, če bi se razpasli. Prvič, se ne spoznajo na sistem oziroma se nočejo in drugič, je manj dela s konfiguracijami… To je seveda zelo banalna trditev, ampak ni čisto iz trte izvita, ker odkar delam na macu, tudinaših sistmcev ne kličem glede frk z omrežjem, IPji in ostalimi protokoli. Le enkrat sem klical na mobitel, da so mi poslali filet za internetno povezavo z Nokio. To je pa tudi vse.

 17. andraz pravi:

  uu had, tole je pa qootia plac, ne :).

 18. Tadej pravi:

  I hate MAC.

 19. Tadej pravi:

  No, pravzaprav ga ne sovražim, ampak prisegam na Visto.

 20. Marko pravi:

  Once MAC, never back

 21. Aleš pravi:

  Zraven Lenovo prenosnikov dobiš zraven res veliko uporabnega sofwarea. Naprimer všeč so mi location profili za omrežno povezavo – to pomeni, da lahko narediš za vsako mrežo svoj profil (npr. privzet tiskalnik). Oz poglejte si kaj ponuja ThinkVantage tipka (tudi svoj system recovery – če Vista ne dela zrihta ;)). Drgač pa na Visti tut vse dela :D.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.