Gorenjska banka, Tržič, petek okrog 16. ure. Položim večjo vsoto denarja na svoj račun pri NLB (pred časom še Banka Zasavje), ker jo potrebujem naslednji dan na računu. Okoliščine so bile takšne, so tukaj nepomembne, da nisem mogel iskati NLB banke, da bi si direktno položil na račun.
In potem čakam. Zvečer preverim stanje na računu in polog še ni bil knjižen. Začnem se zavedati, da sem storil napako in da denarja ne bom videl pred ponedeljkom.
In res se zgodi tako. Včeraj zjutraj preverjam račun in stanje je še vedno enako. Okrog 11. ure se prikaže, v petek popoldan položen, znesek na računu.
In se mi zastavi vprašanje, kje je moj denar potoval ta čas? Je tako trnjava pot med bankama, imajo banke tako slab internet, je res takšen problem narediti polog denarja na račun, ali pa je zadaj kaj drugega?

Ker se mi ta zgodba ni zgodila prvič, ampak se mi dogaja skoraj vsak mesec, ko prenakazujem denar iz Banke Koper, ali Probanke na NLB, sem najbolj jezen nase, ker banke vsak mesec par dni obračajo moj denar, preden pristane na mojem računu. In za to ne dobim nobenih obresti. Ko grem jaz v limit za en dan, mi takoj obračunajo obresti in jih tudi pridno poberejo iz računa.
Ali je res takšen problem narediti računalniško obdelavo podatkov (clearing) med bankami, kjer ne bo potrebno čakati potrditve človeka, da se bo transakcija uspešno izvedla? Ali je res smisel vseh bank, ki omogočajo poslovanje preko interneta, da vsako transakcijo potrjujejo še ljudje in da internet ne pospeši tega procesa? Ali pa je problem v tem, da bankam prav “paše”, da lahko obračajo vsote denarja, ki se prenakazuje, nekaj dni in s tem zaslužijo?
Sam predvidevam da gre za slednji razlog, banke imajo vsak mesec manj denarja, ki ga lahko “obračajo”, saj je čedalje več ljudi ki živi v limitu in ko dobi osebni dohodek, le ta samo pokrije limit in tako naprej v začaranem krogu.

Pred časom sem pri Piskecu objavil tri kategorije ljudi, ki živimo v Sloveniji:
spodnji sloj – ko dobi osebni dohodek, se le ta porabi za pokritje obveznosti prejšnjega meseca (življenje v limitu)
srednji sloj – ko dobi osebni dohodek, se le ta porabi za pokritje obveznosti prejšnjega meseca in ti ostane še za teden dni življenja (iz dežja pod kap)
višji sloj – ko dobi osebni dohodek, mu je povsem vseeno za ta denar, kajti z njim si kupuje delnice, nepremičnine, luksuzna prevozna sredstva

12 Responses to Banka, kje je moj denar?

 1. prgrmr pravi:

  Ne poznam ravno detajlov plačilnega prometa, vem pa, da lahko marsikje prebereš, da se nalogi za plačilo, prejeti po 15.30, izvedejo naslednji delovni dan. Drugače bi naj plačilni promet vseeno potekal avtomatsko, in to vsako uro, ampak samo med delavniki in samo dopoldne.

 2. piskec pravi:

  He, he, še ena žrtev plačilnega prometa… ;)

  Ja, Had, kot je prgrmr povedal: vse že dela avtomatsko, vendar pa strogo po urniku. Medbančno poslovanje je vedno jajec…

  Od dobrega starega sdk se ni veliko spremenilo. No, ja… eno majčkeno glede tehnike, glede organizacije pa bore malo. :)))

 3. ALeš pravi:

  Bančni kliringi se ponavadi delajo med delovniki okoli 10 ure in 14 ure.
  Med vikendom in prazniki se to ne dela….

 4. To smo meli nedolgo nazaj predavanje enga iz NLB. V Sloveniji smo še med hitrejšimi v Evropi. V Italiji se je (do nedavnega sprejetja novega bančnega zakona) promet iz ene banke na drugo lahko zavlekel tudi do enega tedna!
  Bi se dalo velik boljš narest, ker vse poteka računalniško, ampak jim ni treba in zato tega ne počnejo, ker lahko tačas obračajao majčkeno tisti denar. Vsak cent se pozna!

 5. tttt pravi:

  Da tega ne vedo v firmi, ki bojda dela m-plačevanje??!??

  Kot so povedali že drugi, nakazilo gre naprej, če je bilo plačano do neke ure. Obstaja še varianta z nujnim nalogom, je pa to seveda €€€

 6. had pravi:

  @tttt: recimo, da poznam kliring in ostale zadeve, ki pridejo v tem procesu.. :)
  ampak sem pa tudi samo preprost drzavljan, ki mu je mar za svoj denar in ki se mu zdi nesmiselno in nesmotrno, da mi ga banka obraca toliko casa..

 7. JaJebiGa pravi:

  Tudi mene jezi počasnost plačilnega prometa. In res ne razumem zakaj se ti kliringi ne morejo izvajati med vikendi oziroma bolj pogosto. Saj gre za programsko rešitev ne? Ali pa res tam sedijo ljudje in klikajo :) Pred kratkim sem bil pa presenečen še nad eno storitvijo in sicer Abacent, ki jo nudi Abanka. Gre za varčevanje pri kateremu se uporabniku pri vsakem nakupu z BA kartico znesek zaokroži na 1 evro in drobiž se prenese na varčevalni račun. Ker skoraj vse plačujem s kartico, v povprečju 2-3 krat na dan, sem se odločil za to vrstno varčevanje. Hec je pa v tem, da tega drobiž, ki se mi ga nabere okoli 30 do 40 evrov na mesec, cel mesec nikjer ne vidim. Potem pa še mora 15 ali 30 dni (kakor izbereš) ležti na varčevalnem računu. Tako, da ga imajo na koncu skoraj 2 meseca.

 8. Gorazd K. pravi:

  Gorenjska banka še pri svojem bankomatu,ki je oddaljen od glavne banke v Kranju cca 300m knjiži transakcijo več kot 1 dan.Tako da se slogan “Banka s posluhom” kar nekje zgubi.

 9. prgrmr pravi:

  Eh, za Gorenjsko banko te storitve tako in tako zagotavlja NLB. ;)

 10. Miha J pravi:

  Gorenjska banka in IT? Sam sem bil komitent, še iz otroških let po starših, kaj pa, gorenjec. No, ko sem zapiral 2 osebna računa, na Probanki in Gorenjski banki (istočasno), sem imel na Probanki račun zaprt v dobri minuti. Povem uslužbencu, da bi ga rad zaprl, naredi 3 klike, natisne list s podatki o zaprtju, podpišem, mi vzame bančno kartico in preda denar, ki je bil na računu. Strošek 0€.
  Pridem na Gorenjsko banko, čakam 15minut v vrsti (zapiraš lahko le na glavni izpostavi), pridem do koneca, pokažem bančno kartico, mislim da sem rabil še osebni dokument, ženska se počasi odmaja do regalov, poišče moj karton (wtf?), pride nazaj, začne pisati ročno v karton, vzame svoj A4 zvezek s trdimi platnicami, začne še vanj nekaj na roke pisati. Potem šok: čez 15 dni prinesite bančno kartico, da se račun do konca zapre, strošek 4€ in še nekaj. WTF???

  Toliko o informacijski tehnologiji. Da ne omenjam, kakšne kolobocije sem imel z nakazili v tujino. Stare mame brez izobrazbe na šaltarju.

 11. (jm) pravi:

  To ali kuriš limit ali ne, ni čisto nič odvisno od tega, koliko dohodkov imaš. Ja kar nekako ljudsko je prepričanje, da če imaš nizko plačo rabiš večji limit. Kot da bi ti limit kaj povišal plačo? Če imaš plačo 1000 EUR/mesec lahko toliko zapraviš. Ne glede na to, da imaš limit. Ja, z limitom si lahko ENKRAT privoščiš malce več zapravljanja, ampak od takrat dalje, ti spet ostane le plača na mesec. Ki pa se zmanjša za plačila obresti.

  Obstajata le dve kategoriji. Tisti, ki znajo delati z denarjem, in tisti, ki ne znajo.

  PS: Poznam človeka, plača cirka 5K EUR, pa je nonstop v minusu. In to krepkem. In takšne z plačo precej pod jurjem, ki limita nočejo, in živijo brez njega. Jaz ga imam cirka 200 EUR in zelo redko padem vanj.

 12. Hi! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.