Gorenjska banka, Tržič, petek okrog 16. ure. Položim večjo vsoto denarja na svoj račun pri NLB (pred časom še Banka Zasavje), ker jo potrebujem naslednji dan na računu. Okoliščine so bile takšne, so tukaj nepomembne, da nisem mogel iskati NLB banke, da bi si direktno položil na račun.
In potem čakam. Zvečer preverim stanje na računu in polog še ni bil knjižen. Začnem se zavedati, da sem storil napako in da denarja ne bom videl pred ponedeljkom.
In res se zgodi tako. Včeraj zjutraj preverjam račun in stanje je še vedno enako. Okrog 11. ure se prikaže, v petek popoldan položen, znesek na računu.
In se mi zastavi vprašanje, kje je moj denar potoval ta čas? Je tako trnjava pot med bankama, imajo banke tako slab internet, je res takšen problem narediti polog denarja na račun, ali pa je zadaj kaj drugega?

Ker se mi ta zgodba ni zgodila prvič, ampak se mi dogaja skoraj vsak mesec, ko prenakazujem denar iz Banke Koper, ali Probanke na NLB, sem najbolj jezen nase, ker banke vsak mesec par dni obračajo moj denar, preden pristane na mojem računu. In za to ne dobim nobenih obresti. Ko grem jaz v limit za en dan, mi takoj obračunajo obresti in jih tudi pridno poberejo iz računa.
Ali je res takšen problem narediti računalniško obdelavo podatkov (clearing) med bankami, kjer ne bo potrebno čakati potrditve človeka, da se bo transakcija uspešno izvedla? Ali je res smisel vseh bank, ki omogočajo poslovanje preko interneta, da vsako transakcijo potrjujejo še ljudje in da internet ne pospeši tega procesa? Ali pa je problem v tem, da bankam prav “paše”, da lahko obračajo vsote denarja, ki se prenakazuje, nekaj dni in s tem zaslužijo?
Sam predvidevam da gre za slednji razlog, banke imajo vsak mesec manj denarja, ki ga lahko “obračajo”, saj je čedalje več ljudi ki živi v limitu in ko dobi osebni dohodek, le ta samo pokrije limit in tako naprej v začaranem krogu.

Pred časom sem pri Piskecu objavil tri kategorije ljudi, ki živimo v Sloveniji:
spodnji sloj – ko dobi osebni dohodek, se le ta porabi za pokritje obveznosti prejšnjega meseca (življenje v limitu)
srednji sloj – ko dobi osebni dohodek, se le ta porabi za pokritje obveznosti prejšnjega meseca in ti ostane še za teden dni življenja (iz dežja pod kap)
višji sloj – ko dobi osebni dohodek, mu je povsem vseeno za ta denar, kajti z njim si kupuje delnice, nepremičnine, luksuzna prevozna sredstva