had blog roni kordis had blog roni kordis

Smisel obujanja punka

Trume mladih so se včeraj valile v Križnke, na koncert legendarne skupine Niet. Večina se jih ni še niti rodila, ko je leta 1991 zaradi “heroin over dosea” umrl njihov pevec Primož Habič. In v tistih časih so Nieti veljali za precej mlačen punk band. Kasneje, ko je vlogo frontmana prevzel Igor Dernovšek, so šli že na pol v “pop” sfero.
In tako, po dvajsetih letih, se znova vrnejo in napolnijo Križnke.

In ko sem včeraj gledal to mladino, sem se spraševal kaj je njihov drive? Včasih je bil punk “orožje”, znanilec sprememb, predvsem pa je bilo to gibanje, ki je bilo proti vsemu! Punk je bil način življenja. Punk ni bil samo vikend style, ampak je bil attitude! Bil je borba proti režimom, bilo je nasprotovanje, bilo je zavračanje vsega kar je bilo.

V sedanjosti se je to povsem spremenilo, izvodenelo. Predvsem je punk izgubil ves svoj naboj. Mladci z irokezami, ki so si jih pripravili posebej za ta koncert, ženske, ki so v “punk cunjah” in čevljih za 400€ šarmirale okoli in drugačni ljudje, kot tisti, ki sem jih pred parimi leti še srečeval v Zasavju, kjer je bila par let nazaj ta scena še precej močna, ali pa kje na Metelkovi. Prišli so se pokazat, izraziti pripadnost nečemu, česar že precej dolgo ni in kar je obstajalo in spreminjalo svet – primer so Pankrti.

Pred leti so se Sex Pistols ponovno združili z eno samo idejo, zaslužiti tisto, kar jim pred leti ni izplačala založba EMI in kar jim je pobral menedžer Malcolm McLaren. Sicer so na odru poskušali biti prvinski, vendar jim to nekako ni uspelo.

In kaj bi v tem času lahko spreminjal punk, oz. to gibanje? Boj proti šoli? Boj proti staršem? Boj proti držvi?
Mogoče prvi dve stvari sta smiselni, ampak nista širše zanimivi. Za slednjega pa itak živimo v demokraciji, kjer imamo možnost soodločati o stvareh, zatorej bi bil tudi ta boj nekako nesmiseln. Proti čemu bi se torej lahko punk, oz. obujen punk v tem času boril? Ali pa je punk zgolj “lar pur lartizem“?

Ritem človeštva – Niet
…in vsaka oblast pomeni policijo in vsaka policija orožje v surovih rokah. Vsako orožje prinaša trpljenje in vsako trpljenje se sprevrže v upor. In vsak upor tiho preraste v revolucijo. Revolucija prinaša novo oblast…

Fotografije iz koncerta skupine Niet – TUKAJ

Mogoče pa se samo motim in sem res že star!

 1. Ti reviavli raznoraznih bandov so itak namenjeni ničemer drugemu kot služenju, kot si že ugotovil za Pistolse. Tako da meni osebno obiski takih koncertov niti malo ne dišijo, OK šel bi na Zepelline, ampak je bilo praktično nemogoče dobiti karto.

  Kar pa se tiče tega kar je pank predstavljal že davno ni več. Tudi nosilci panka so dandanes nekater nosilci kapitalizma pri nas, spet drugi pa služijo z reviavli, špilanje v pop bandih itd. Je pa dejstvo da razen morda pri nas punk ni vplival na neke družbene spremembe in je potihnil najkasneje v devtedsetih in je od takrat v margini.

  Mlajši generaciji pa tak koncert nekih legend itak pomeni priložnost da so tam in da se pokažejo. Verjetno jih do pred enim mesecem vsaj polovica niti slišala ni za Niete…

 2. Tnx za link :D
  Vem, da sem rekel, da ne bom šel, še dve uri pred koncertom bi ti zatrdil da 100% ne grem. No potem pa je prišel klic in sem šel :P

 3. No, evo, lepo sva špekulirala, pa je rekonstrukcijo dopolnil tud Jonke ;)

 4. Si nemara opazil prepevati vsaj tri četrt avditorija, kaj pa če Niet z razliko od današnjih bendov še vedno ponujajo vsebino, publika ni imbecilna, da bi se pustila nategniti za 18/22 EUR, kako so se Nieti ohranil vsaj 15 let brez izdanega nosilca zvoka, se zavedaš da je za pokritje organizacijskih stroškov v Križnkah potrebno “prodati”, ne razdeliti 2000 vstopnic, Niet se nikdar niso imeli za klasičen punk bend, ampak pravijo mi smo samo Niet karkoli to že pač je, Habič ni napisal “Vijolic”, jih je pa nezamenljivo zapel, nemara si pa res samo star, če te intrigira dejstvo ali je punk živ ali mrtev, komu mar :))) ???

 5. DEJSTVO JE DA KO SO NIET 84 NASTOPILI NANOVEM ROKU, RES NI BILO DEMOKRACIJE, SO PA IMELI MLADI ENO VELIKO UPANJE…KAJ JE DANES, DEMOKRACIJA, APATIJA NI UPANJA NI NIČ…VSI SMO V SIVIH OBLEKAH , KINAM JIH NATIKAJO LASTNIKI KAPITALA IN NAS VZGAJAJO V POHLEVNE POTROŠNIKE…STANJE JE PARADOKSALNO SLABŠE KOT V TISTIH UPANAJA POLNOP RDEČIH ČASIH…

Komentarji so zaprti.