had blog roni kordis had blog roni kordis

Kaj se zgodi, ko tovornjak na avtocesti zagori in NE Krško “eksplodira”

Promet na obvoznici v Ljubljani se ustavi in za vožnjo od Ljubljane do Trojan porabiš natanko 3 ure.
Upam, da to ne postane stalnica na naših avtocestah! Policistov ni bilo nikjer. Po radiu so prosili voznike, da naj se ne ustavljajo zaradi fotografiranja gorečega tovornjaka! WTF??

In v koloni, ko ves razpizden stojiš, dobiš klic, ki ves razburjen razlaga, da je v Nuklearni elektrarni Krško počila neka cev in je povečano radioaktivno sevanje v Krškem in okolici. Da svetujejo, da se ljudje zadržujemo doma?? WTF??

To se zgodi, če nastane iz muhe slon, oz. če ljudje preveč površno berejo tekste EU issues alert after incident at Slovenian nuclear plant in potem je posledica – V jedrski elektrarni Krško zaradi okvare ustavili reaktor; v tujini zavladala prava panika, oz. če iz NEK-a pošljejo podatke, da gre za vajo, namesto za resničen dogodek in potem mediji ne vedo več, kaj se dogaja.

In potem sem začel razmišljati, kako bi bilo pri srcu tujcu, oz. človeku, ki ne razume povsem delovanja NEK-a, oz. teh elektrarn (da ne bo pomote, tudi sam nisem najbolj seznanjen s tem, vendar premorem vsaj košček zdravega razuma) in ki se je znašel v gužvi na cesti.
Vojna svetov, ki jo je realiziral Orson Welles je precej podobna temu, kar se je dogajalo včeraj.
Krško je eksplodiralo, ljudje so v paniki zapuščali domove. Na avtocesti se je naredil gužva, ves promet je obstal, bliž se kaos in razdejanje. Vesoljni potop je blizu.
Nekako tako bi lahko preko palca parafraziral vse skupaj.

 1. Meni se vedno ob “cudnih” dogodkih poraja isto vprasanje….
  Kdo bo za to odgovarjal?
  Ko je dejansko odgovoren?
  Kaksne bodo posledice?
  Kako lahko tuji mediji vec vejo kot nasi? pomeni to mogoce da je nad nasimi mediji “nekdo”??
  zgolj sprasujem…

 2. Ja še hujše je bilo, če si tako kot jaz novice poslušal na nemški televiziji. Resnično so povedali tako, kot si ti naredil povzetek :S

 3. Bizarno je vse skupaj! Italijani so ustanovili poseben krizni stab! Avstrijci se zagnali paniko, sam oni se nimajo cesa bati, jih bo po kleteh se polno prezivelo… ;>

  V krskem je prislo do majhne napake, do puscanja vode, ki hladi primarni sistem. Ta voda je nizko radioaktivna. Ni, da bi se v njej kopal ampak ce je ravno ne grgras, ni neke panike. Puscanje so ze locirali in bodo napako odpravili. Reaktor je bil povsem normalno ustavljen.

 4. Slučajno sem zasledil zadnja polnočna poročila na prvi nemški TV – ARD. Najprej Obama-Clintonova in potem takoj SLovenija – Krško. Smo dobili 5 minut brezplačne reklame. :) Problem je le v tem, da bomo s tako reklamo težko Cviček in Čatež tržili v Nemčiji. :)

 5. čisto lepo je o tem zapisal SFfreak, ljudje so preprosto neizobraženi…

 6. Ja problem je o neizobraženosti ampak ko poslušaš takšne katastrofalne novice, lahko veš marsikaj o tem vsem skupaj pa predstavijo stvar tako, da se nemogoče pokaže popolnoma mogoče. Potem, ko slišiš pa dejansko stanje in dogodke si pa spet jezen, ker so nekateri zagnali takšno paniko in preplašili pol Evrope. Jop… izredno slaba reklama ja.

 7. Uhajanje v zadrževalni hram sploh ni kritično. Namreč ravno njegova sestava deluje kot jekleni oz. železobetonski ščit, oklep in je dovolj debel, da prepreči kakršno koli sevanje navzven. Popusti pri tlaku 5 barov (če se ne motim), takrat njegova kupola odleti v zrak… ampak to so že utopični primeri. In ja paranoja je vse preveč prisotna pri ljudeh, prav tako pa primitivizem komentiranja, ko je vsak komentar nabit s “podgurskim” znanjem.

  Avstrijci in Italijani pa le napihujejo vso sceno, da bi NEK zaprli in bi potem mi bili prisiljeni kupovati njihovo elektriko…

 8. Piše, da je uhajanje iz primarnega zadrževalnega hrama, to pomeni da obstaja tudi sekundarni hram. Seveda se pa vsi neizobraženci vedno ob takih dogodkih spomnijo le na najhujše (Černobil) …

 9. @ Matej T,
  po mojem so mislili iz primarnega kroga (so trije), vendar je samo v prvem voda radioaktivna. Zadrževalni hram je pa samo eden, to je tisti veliki stolp s kupolo na vrhu.

 10. Ne vem zakaj ampak v našem koncu se je v prejšnjem tednu pojavilo da je začelo odpadati listje z dreves (po gozdu in po vasi) pravtako je pri nas na dvorišču osmodilo smreko (vsa rjava in izgleda da je utrpela neko sevanje kakor tudi ostala drevesa).
  Sicer ne pravim da je lahko iz NEK-a ker zadeve dobro poznam kako delujejo in po tem kar je bilo povedanega seveda ne more sevati, lahko pa je vsa stvar prikrita in to ne bi bilo prav pametno za vse skupaj. Saj lahko da je prišlo kakšno sevanje iz vesolja je pa ravno to v tem času ko se je zgodilo tole v NEK-u.

 11. Janko -> saj imate štab civilne zaščite, ki ima 24/7 nadzor nad radioaktivnim sevanjem v okolici. Oni niso zaznali ničesar, pa se borijo za pravice “ljudstva”.

 12. Napačno opozorilo ni prišlo iz NEK temveč iz Uprave RS za jedrsko varnost. Če že grajaš druge zaradi površnega branja …

Komentarji so zaprti.