Prednosti življenja na vasi so velike. Vendar ima takšno življenje tudi slabosti. Recimo v primeru izbire ponudnika interneta, oz. TV programov, je izbira takšna, kot je bila v času socializma. Avto Zastava 101 si dobil v vseh barvah, če je bila ta barva bela!
In tudi jaz imam samo enega ponudnika interneta in TV programov. In kljub temu, da imam preko 70 programov (btw. a to res kdo potrebuje), sem včeraj zvečer “popizdil”. Namreč nogomet, kolikor ga spremljam, gledam vedno na HTV! Energično komentiranje, vedno zanimivo in predvsem evforično, kot se za nogomet spodobi. Ne spremljam nogometa na RAI, ali ORF, ali kaj vem kje vsega še prenašajo. Tudi na TV3 ga ne spremljam!
In včeraj se je zgodilo, kar nisem pričakoval. Namreč HTV je bil “scramblan”, oz. šumenje, kot smo včasih rekli.

In se mi je zastavilo vprašanje, zakaj hudiča je “zatemnenjen” HTV program, ostali, ki pa so prenašali nogomet, pa niso bili? Kdo je temu kriv? Oz. zakaj se naredi takšna poteza?
Nekako sem bil prepričan, da v tej naročnini, ki jo plačujem kabelskemu operaterju tudi pokrivam stroške teh programov. Ampak očitno sem se motil, kajti sem brez najboljšega, kar sem pričakoval. Ali je to zahteval TV3, ki ima ekskluzivo v Sloveniji pri prenosih tekem Euro2008? In bodo s tem zaslužili manj oglaševalskega denarja, če bomo Slovenci gledali tekme na tistih programih, ki se nam zdijo boljši? Ali nimam pravice do lastne odločitve, kaj in kako bom počel v svojem prostem času? Ali pa mogoče kršim kakšne avtorske pravice, ker spremljam TV program tuje TV hiše??

Narobe svet, ki ga nekako ne morem razumeti. V čem je poanta tega temnenja programov? Če že ponudnik kabelske TV stori to, potem naj zatemni vse prenose nogometa, ne pa da se to stori samo HTV-ju!

Tole manjka našim komentatorjem!
Mladen Delic – Jeli to moguce?

33 Responses to Ko ti kabelski operater zatemni TV program!

 1. had says:

  @M: hvala za tole.. se pravi, da ni kriv operater, ampak SAZAS!!!

  u picku materinu! naj me obvestijo o tem, pa bom odpovedal narocnino za cel mesec!!!

  sedaj sem pa res jezen :evil:

 2. roxar says:

  Had, baje se da gledat Hrvaško, prek Windows media player-ja…povzemam po komentarju na http://www.rtvslo.si/euro2008/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=122

  Če želite tekmo spremljat preko HTV2, vpišite spodnji URL v Windows Media Player in zadeva bi morala funkcionirat:

  rtsp://media.saan.hr/htv2

  LP!

 3. Mislim, da tle HTV scrambla, saj ima pravice za oddajanje samo na Hrvaškem. Naj me kdo popravi, če se motim.

 4. Emtec says:

  T-2 ima “zatemnjene” vse programe ki prenašajo EURO2008.Tako ORF kot HTV ter vse ostale. Tako smo pač prisiljeni poslušati “brača” Obrez, ki pa žl ne dosegata kvalitete tujih komentatorjev.

 5. Tilen says:

  Braća Obrezanih kraljuje letos na slovenskih zaslonih… Tudi to je eden izmed razlogo da prenose zaenkrat raje gledam (čeprav z nekajminutno “zamudo”) preko tujih webstreamov. Roxar hvala za link, bom danes potestiral – upam da bo delovalo.

 6. Mikec says:

  Čudno… Ljubljanski kabel ni zatemnil programov.

 7. MATEj says:

  Moje mnenje: brata Obrez in Gajšek so ta hip top slovenski komentatorji nogometa, včerajšnji večer je bil na TV3 oddelan zelo dobro, komentar je bil na zelo visokem noviju, jaz sme prav užival.

 8. Emtec says:

  “Moje mnenje: brata Obrez in Gajšek so ta hip top slovenski komentatorji nogometa”

  Ravno to je žlostno…

 9. Lejč says:

  To imam pa jaz srečo, ker imamo poleg kabelskega operaterja še sobno anteno … in sem samo lepo preklopila na sobno anteno in tam spremljala fuzbal na HRT2 :D.

 10. had says:

  @tilen: hvala za tole!
  upam, da jih bodo oskubili :)

 11. Tilen says:

  To upam tudi jaz. :mrgreen: pa reklamacija kakega t2 tv računa tudi ni izključena :)

 12. Emtec says:

  Reklamacija se sploh ne sliši slabo..
  Bom kar poizkusil…me zanima odziv :)

 13. markopigac says:

  KLIK. Ne gre se toliko za “tisto nekaj”, kar imajo drugi, marvec za prosto izbiro.

 14. T2 pojasnilo says:

  Pojasnilo
  Na podlagi pogodbe med družbo Prva TV in organizacijo UEFA je Prva TV med drugim pridobila izključno pravico do neposrednega prenašanja vseh nogometnih tekem v okviru UEFA na območju Republike Slovenije. Zaradi uveljavitve navedenih pravic nam je bila s strani odvetnika, ki zastopa družbo Prva TV, posredovana zahteva po zatemnitvi TV programa HRT-2 v času prenosa nogometnih tekem v okviru prvenstva EURO 2008. Podobno zahtevo po zatemnitvi nam je posredoval tudi SAZAS, ki je zastopnik imetnikov pravic za retransmisijo TV programov ARD, ZDF HRT-2.

  Prva TV ima ekskluzivno pravico za predvajanje nogometnih tekem EURO 2008, HRT-2 pa teh pravic na področju Republike Slovenije nima.

  Podjetje T-2 za to mora upoštevati zahteve družbe Prva TV in SAZAS-a po zatemnitvi, saj se ukvarja le s sočasnim, nespremenjenim in neskrajšanim prenašanjem TV programov javnih RTV organizacij v skladu z veljavno zakonodajo v svojem omrežju.

  Razumemo nezadovoljstvo vas – naših naročnikov – in nam ni vseeno, da ne morete spremljati določenih programov v času Evropskega nogometnega prvenstva, vendar je zakonodaja na tem področju jasna in nedvoumna. Podjetje T-2 nikoli ni in tudi nikoli ne bo kršilo veljavne zakonodaje in bo svoje storitve nudilo naročnikom v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi, ki veljajo na področju EU in Slovenije. Na tak način bo svojim naročnikom zagotavljalo kvalitetne, verodostojne in legalne storitve, tako na področju TV vsebin, kakor tudi na področju ostalih storitev, ki jih ponujamo.

 15. T2 pojasnilo says:

  tak da ne rabite bluzit z reklamacijo, plačali boste v vsakem primeru :) – obvestilo je žl na netu hehe

 16. Uroš says:

  Ma ne vi men o zakonodaji. TV3 je plačala ogromne denarje za prenose tekem. Najbrž so se stegnili kolikor je le šlo, drugače si ne znam razložiti dejstva, da nimajo novinarjev na samem prizorišču, in to pri naših sosedih, SRAMOTA! Finančno luknjo bodo najbrž pokrili od sponzorjev, ki pa verjetno zahtevajo zadosti veliko gledanost.
  Saj ima PRO PLUS tudi ekskluzivo za prenose F1 in vseeno lahko gledamo prenose dirk bodisi na HRT ali kakšnem drugem tujem programu.

 17. T2 pojasnilo says:

  @uroš – kr neki bluziš, pejd v naravo raje

 18. Crap says:

  To “T2 pojasnilo” seveda ne more držti, ker potem bi lahko venomer temnili vse programe. Tudi za vsak film, oddajo ali nadaljevanko pridobiš pravice IZKLJUČNO za posamezno območje!

  Zakaj lahko gledam “Razočarane gospodinje” na 50 različnih kanalih, nogometa pa ne, mi ni jasno. Zadeva je glede pravic namreč popolnoma ista.

  Upam, da zmagajo s tožbo in da nam bodo v 21.stoletju pustili svobodno izbiro.

 19. Crap says:

  No, pa še prepričan sem, da to krši kakšno evropsko zakonodajo o konkurenci. Ker torej zdaj lahko nekdo kupi pravice, pa lahko na določenem območju dela kar si želi, npr. tekme lahko komentira slab komentator (kot pri nas), ne rabi niti predvajati tekem in ljudje ne morejo gledati itd.

  Če pa uporabniki lahko izbirajo med kupom programov, pa to samo vodi do tega, da se morajo ponudniki truditi, da si pridobijo čimveč gledalcev. Če boš dober, boš dobil gledalce in sponzorski denar, drugače pa ne.

 20. McFly says:

  Samo da ne boste ugotovili da je spremljanje HTV v sloveniji itak protizakonito in krši kar nekaj zakonov oz. odredb. Recimo če se samo en hrvat pritoži zakaj mora on plačevati naročnino na HTV v vrednosti čez 1000 kn letno, mi pa gledamo HTV zastonj, lahko HTV v 3/4 slovenije ukinejo čez noč (samo na področjih kjer je sprejem možen s sobno anteno ga morajo pustiti… to pa sega le nekaj deset kilometrov v notranjost Slovenije, pa še to ne na vseh področjih)… potem pa se boste lahko pritožili na tramvajkomando (oz. sončno upravo)

 21. McFly says:

  še to, dovolil sem si pregledati pogodbo:

  * izvajalec ima pravico preprečiti dostop do vsebin, katere bi lahko bile v neskladju s predpisi;
  * izvajalec v odnosu do uporabnikov ne odgovarja za morebitne začasne zatemnitve določenih delov televizijskih programov, ki jih je izvajalec dolžn izvesti v skladu z zahtevami programskih dobaviteljev ali določb predpisov o retransmisiji;
  * izvajalec si pridržuje pravico spreminjati vsebine in cene naročniških paketov.

 22. T2 pojasnilo says:

  @crap napisal si Zakaj lahko gledam “Razočarane gospodinje” na 50 različnih kanalih, nogometa pa ne, mi ni jasno. Zadeva je glede pravic namreč popolnoma ista.

  -> za gospodinje se pač noben K*** ne pritoži, ker niso tako bistvenega pomena kot evropsko P

  ->ni ti pa jsano zato, ker o pravu pojma nimaš, čist simpl razlaga

 23. had says:

  @T2 pojasnilo: a je to uradno stalisce T2?

 24. T2 pojasnilo says:

  ja če je na t-2.net spletni strani objavleno pa že menda da bo ane :)- včeraj je še blo, tipkal tega nisem sam :), škoda časa

 25. T2 pojasnilo says:

  tu je to

 26. had says:

  hvala za pojasnilo.. namrec sem mislil, da so se iz t2 odzvali na zapis :)

 27. Crap says:

  T2 pojasnilo: glede na to, da samo prepisuješ, ne pomeni, da imaš kaj več pojma o pravu. Vsaj tisti del o konkurenci si preberi. Sem 100%, da to temnenje krši evropska pravila. To, kar delajo zdaj, pa je isto, kot da plačaš, da se znebiš konkurence.

 28. T2 pojasnilo says:

  sem absolvent prava v MB

 29. jakaracman says:

  Sem prepričan, da zadeva ni v skladu z evropskimi predpisi. Avtomobilski proizvajalci so bili včasih vajeni dajat uvoznikom po držvah ekskluzivo za prodajo v teh držvah in jim prepovedovali prodajo v tujino oz nabavo avtov pri kom drugem kot pri proizvajalcu (recimo pri drugem uvozniku). Pa jih je EU krepko po prstih. Svoboden pretok blaga in storitev.
  Zato sem 100%, da znotraj EU lastnik pravic za prenose (se pravi tisti, ki te pravice prodaja posameznim televizijam) ne sme od njih zahtavati, da zatemnijo prenos v kaki drugi držvi oz. jim dat ekskluzive za kako ozemlje.
  Stvar je treba le prignat do konca, do evropske komisije (kot s eje že pri marsikateri stVAri zgodilo), pa bo efekt zelo zanimiv (in pozitiven za uporabnike) …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.