Od danes naprej imamo za vožnjo po avtocestah vinjete. Vinjeta je dokazilo za plačilo časovnega zakupa pravice do uporabe avtocest, hitrih cest, obvoznic, itd. In velika farsa. Včeraj naj bi bilo po podatkih prodanih okoli 350.000 vinjet, pričakovali so številko preko 600.000. Poleg tega je problem, ki se ga zaveda bolj malo ljudi, da bomo sedaj uporabniki osebnih vozil sofinancirali vožnjo tovornjakov po naših avtocestah! Kako?
Vinjete so namreč potrebne za vožnjo po obvoznicah. Ljubljana, Maribor, Celje, hitra cesta mimo Ajdovščine, itd… Mesta, ki imajo obvoznice, za katere boste v osebnih vozilih potrebovali vinjete, brez vinjete in z vožnjo po teh cestah pa vas lahko doleti kazen do 800€. In tovornjaki, ki bodo še vedno plačevali vožnjo po avtocestah, se bodo lahko zastonj vozili po teh površinah, kjer bomo mi, ki nimamo tovornih vozil, potrebovali vinjete.
Kaj to pomeni? Da bodo tovornjaki lahko poceni prišli čez Slovenijo, če se bodo izognili parim cestninskim postajam. In se bodo. Vsaj včeraj, ko so nekateri tovornjakarji že mislili, da so pri nas že uvedene vinjete, se je to dogajalo. Čez Zasavje, mimo Trojan, so se valile kolone tovornjakov. In zelo malo jih je zavila na avtocesto, če lahko v Domžlah zastonj pridejo nazaj na avtocesto in se ognejo plačilu cestnine. In tako bo po celi Sloveniji. Sicer pa bodo šli na ceste, ker imajo velika vozila, ki lahko zelo ovirajo promet. Nas, voznike osebnih vozil, pa itak nihče ne upošteva!

In kje je problem? V dejstvu, da še ni satelitskega cestninjena, ki bo mogoče rešil te težve s tovornjaki, ki veliko veliko bolj uničujejo naše avtoceste, kot pa osebna vozila. In zaradi česar se je sploh vsa zgodba o vinjetah začela.

MAG. RADOVAN ŽERJAV: Spoštovane poslanke in poslanci! S predlaganim zakonom se s 1.7.2008 uvajajo vinjete kot način plačevanja cestnine za uporabo vseh cestninskih cest za določen čas za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov. Uvedba vinjetnega sistema cestninjenja bo prispevala, prvič, k povečanju pretočnosti prometa na cestninskih cestah.
Drugič k zmanjšanju zastojev v času prometnih konic in v času turistične sezone, tretjič k zmanjšanju onesnaževanja okolja, zlasti zraka in zemljišč ob avtocesti, saj zaviranje vozil pred cestninsko postajo povzroča izpust delcev zavornih oblog, pospeševanje vozil pa povečuje onesnaževanje z izpušnimi plini, od katerih je večina toplogrednih, četrtič k hitrejšemu doseganju nacionalnih okoljskih ciljev pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, petič k povečanju varnosti cestnega prometa, saj ugodna cena letnih in polletnih vinjet stimulira večjo uporabo cestninskih cest in s tem razbremenitev spornih cestnih povezav, šestič k lažjemu prehodu na cestninjenje v prostem prometnem toku. Vinjetni sistem cestninjenja bo uveden na vseh cestah s katerimi upravlja in jih vzdržuje upravljavec cestninskih cest, to je Dars.
Kot veste gre za ukrep začasnega značaja, saj se bodo vinjete uvedle za prehodno obdobje. Do dokončno pravičnega sistema cestninjenja, kot veste, pripravljamo namreč satelitsko cestninjenje v prostem prometnem toku, po katerem bomo plačevali toliko kolikor bomo prevozili kilometrov.

(vir)

Problem je v direktivi, ki jo je sprejela tudi Slovenija – Direktiva 2006/38/ES Evropskega parlamenta“Dnevna uporabnina je enaka za vse kategorije vozil in znaša 11 EUR.”
Kar pomeni, da bi tovornjak plačal za prehod čez Slovenijo samo 11€. Oz. da bo, če bo Slovenija morala uvesti dnevno vinjeto, le ta stala 1/80 letne vinjete, ali po domače 0.6875€. Ti šment, tole se pa res splača!

In kako se sedaj zapelješ mimo cestninske postaje?


vinjete – prvi dan from had on Vimeo.