had blog roni kordis had blog roni kordis

Število blogerjev v Sloveniji se povečuje, kaj pa kvaliteta zapisov?

Podjetji iPROM in Valicon sta junija naredila raziskavo uporabe interneta v Sloveniji. Zaključki za blogerje so sledeči:

V primerjavi z rezultati lanske raziskave se je število uporabnikov interneta, ki imajo svoj blog, povečalo s 7 na 9 odstotkov, število komentatorjev se je povečalo z 28 na 38 odstotkov, 75 odstotkov pa jih bloge vsaj bere. Poleg tega, da je blogerjev, njihovih bralcev in komentatorjev vse več, je med aktivnimi uporabniki tudi vse več mlajših in takšnih, ki pišejo pod lastnim imenom. Blogi postajajo tudi vse bolj večpredstavni, saj se opazno povečuje raba videa.
Blogerji so večinoma bolj kot z obiskom svojih blogov (povprečen blog ima na mesec manj kot 100 obiskovalcev) zadovoljni s povečanim številom komentatorjev, čeprav skoraj polovico blogov berejo znanci. Spreminjajo se tudi navade blogerjev, ki so v preteklosti blogali večinoma pod psevdonimi, novi člani skupnosti pa za to večkrat raje uporabljajo kar lastno ime.

(vir)


Odlično. Število piscev blogo se povečuje, kot tudi število bralcev in komentatorjev. Priznam, da me je to, da ima povprečen blog manj kot 100 obiskovalcev mesečno, popolnoma presenetilo. Kajti vseeno sem pričakoval višje številke.

Vendar, ko smo že pri povečanem številu blogerjev, me zanima, kaj si mislite o kvaliteti blogerskih zapisov? Ali s povečanjem števila piscev kvaliteta pada ali se izboljšuje? Ali blogerji med seboj vseeno tekmujejo, čeprav tega nihče ne bo priznal? Ali to sploh vpliva na zapise?

O anonimnosti na blogih sem že pisal in se mi zdi, da je ugotavljanje ali je več blogerjev anonimnih ali pa se podpisujejo s svojim imenom (btw. kdo pa lahko zatrdi, da sta ime in priimek res prava???) povsem nesmiselno!

No, sam sem bil prepričan, da se je trend rasti piscev blogov ustavil in da se celo zmanjšuje. Mogoče pa je krivda za to samo v meni samem, ki nisem več tako na tekočem s tem kaj se dogaja v blogosferi in mi marsikater dober blog tudi uide in gre mimo mojega RSS readerja!

 1. Kdo pa ocenjuje “kvaliteto blogerskih zapisov”? Zdi se mi da je to precej subjektivno….
  Je pa lepo slišat da nas je vedno več :P

 2. Odgovor na vprašanje: Že nekaj časa nazaj sem nekje povedala, da kvaliteta pada sorazmezno z naraščanjem kvantitete. Najbolj logičen razlog temu je, da pač vsi niso za vse oziroma veščina pisanja ni nekaj, česar je sposoben vsakdo. To je le ena izmed veščin, ki so v populariji nekako razporejene. In zato je logično, da več kot je blogov, manj je kvalitete glede na število.

 3. Na blogih je bilo včasih težko najti čas, za prebrati zanimivo, danes je težko najti čas, za najti karkoli zanimivega. Eden od vzrokov, da se ne grem več… :(

 4. Me zanima če je raziskava sicer zajela tudi vedno več “zapuščenih” blogov, kjer že npr. tri ali več mesecev ni bilo objav (avtorji pa se zanimivo še vedno pojavljajo kot blogerji), tudi nakateri iz blogerskega vrha (začetnikov, gonilne sile…) bloge počasi opuščajo.

  teza 1: blogi so modna muha
  teza 2: kot vse modne muhe so muha enodnevnica, ki so je nekateri že naveličali, drugi pa se bojijo da bi nekaj pomembnega zamudili.

 5. Ja logično, da odstotka sorazmerno narščata. Moramo pa se zavedati, da so ljudje, ki pač berejo, pišejo in živijo za trač, na drugi strani pa najdeš blogerje, ki opisujejo svoja znanjstvena odkritja na dolgo in široko.

 6. Tako kot pravi Morska, jasno je, da s kvantiteto vpada kvaliteta – niso vsi tako ustvarjalni kot nekateri.

  100 obiskovalcev mesečno?! WTF.. Na dan mogoče, ne pa na mesec. To načeloma lahko pomeni (če je na mesec), da bralcev sploh ni, kajti sam pisec bloga lahko z nekaj objavami doseže številko 100 na mesec, če pa dodamo še kakšnega naključnega obiskovalca, potem je pa to to…

  Osebno se strinjam s had-om, občutek imam, da je “resnih” blogerjev (oziroma ljudi, ki “resno” pišejo na svojem blogu/strani) čedalje manj..

 7. No, objektivni kriterij za kvaliteto bi bil lahko slovnična pravilnost. Tu mislim predvsem upoštevanje slovničnih pravil, ne smemo pa zanemarit tudi slogovnih: uporaba mašil, raznovrstnost besed, kompleksnost povedi, uvod-jedro-zaključek itd.

  Če gledamo ta kriterji, menim, da velika večina slovenskih blogov neslavno pogori.

Komentarji so zaprti.