Cesta na Mangart oz. Mangrtska cesta je naša najvišja gorska cesta, saj se po njej vzpnemo/zapeljemo do višine 2072 metrov, in je dolga 12,2 kilometra. Cesto so gradili dve leti (če bi gradil SCT bi bilo dve desetletji??), z javnimi deli, v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Vstopnina/parkirnina za avto je 5€. Temperatura, preden sva se spustila v dolino, je bila 12 stopinj.

Cesta je ozka, večino časa ne omogoča srečanj dveh vozil in precej spominja na cesto na Biokovo nad Makarsko. Promet poteka povsem brez problemov. Celo dva avtobusa sta prišla do vrha, kar me je popolnoma presenetilo. Da o vseh motoristih in kolesarjih niti ne pišem.

Cesta je urejena veliko boljše kot so naše avtoceste in začuda na njej ne potekajo nobena dela. In kljub temu, da je do vrha 12 kilometrov dolge ceste več predorov, v nobenem ne odpada protipožrni omet! Da o kvaliteti asfalta niti ne izgubljam besed. Parkirišče na koncu ceste je veliko, urejeno in zelo čisto. In nobene nesreče nisem videl v celem dnevu, nobenega radarja, niti policista.

Mangart – luč na koncu tunela from had on Vimeo.