Pavle Kozjek (leta 1997 je kot prvi Slovenec opravil vzpon na vrh Mount Everesta brez dodatnega kisika), Gregor Kresal in Dejan Miškovič so se v začetku avgusta odpravili osvojiti 7284 metrov visoki Muztagh Tower v Pakistanu, katerega je do sedaj osvojila samo peščica plezalcev. Povod za vzpon je zapisan tukaj – “First time I saw the mountain during my Broad Peak-GII expedition in 1986, and later in 1988 on K2 Magic Line attempt that ended on 8100 m because of terrible weather… 20 years later it’s time to come back.
Njihov vzpon je mogoče spremljati preko bloga Vzponi in sestopi, ki ga piše Pavle Kozjek, oz. preko bloga Slovenian Mustagh Tower Expedition 2008.

Pred parimi dnevi je Gregorja, zaradi zdravstvenih težv, helikopter odpeljal nazaj v dolino. Včerajšnji naslov na spletni strani Alpinist – Slovenian Alpinist Pavle Kozjek Missing on Muztagh Tower, pa ne prinaša nič dobrega.

Namesto mojih odvečnih besed za zaključek, je Pavle v intervjuju za Planet povedal vse – “Ni težko biti dober alpinist, težko pa je biti star alpinist.

13 Responses to Pavle Kozjek in odprava na Mustagh Tower

 1. Anonimno pravi:

  Pavle je padel, a ga Miško ni videl, da bi padel do dna, tako, da obstaja še malo možnosti, da je kje obvisel. Pavle je s sabo odnesel tudi precej opreme, tako, da je Miško ostal brez kuhalnika. Noč je preživel zavit v eno plahto in sedaj sestopa na neznano stran gore. Baje je nekje na 6000m. Grega z ekipo iz Slovenije rihta pomoč. Baje naj bi en helikopter zrihtali, da bi mu vrgli opremo. Pa ravnokar je proti pakistanu odletel Humar.

 2. Syc pravi:

  Z Miškom sva bila kolega na faksu. Prijeten fant. Držim pesti, da se vse srečno konča.

 3. had pravi:

  @anonymous: drzim pesti, da se oba vrneta!! hvala za razlago! do sedaj se ni bilo nobenih informacij o tem..

 4. had pravi:

  @anonymous: hvala za linka.. sem videl, da so sedaj vsi mediji objavili ze te novice..

 5. Luka pravi:

  Ja to sem tudi jaz samo danes prebral že najmanj enih tri krat.

 6. had pravi:

  @luka: ko sem jaz to objavil, nisi mogel se nikjer prebrati!

 7. Bufo pravi:

  Na žlost je kozjek umrl.

  R.I.P.

 8. Anonimno pravi:

  @Bufro…nobeden še ni potrdil, da je umrl…še vedno obstaja upanje da je kje obvisel in preživel…pa čeprav je to upanje majhno :(

 9. Bufo pravi:

  @Anonymous res je, ti mediji so včasih prav grozni. Seveda si vsak želi, da se mu je uspelo rešiti, čeprav po tem kar so povedali :(

 10. Anonimno pravi:

  @Bufo: sej veš kako pravijo…upanje vedno umre zadnje…

 11. had pravi:

  ravno zaradi tega, ker se vedno obstaja upanje, sem zapisal pavletov stavek, ki pove veliko..

 12. mitkos pravi:

  Mislim da je avtor tega stavka Viki Grošelj.
  Å koda vrhunskega alpinista R.I.P.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.