had blog roni kordis had blog roni kordis

Še pomnite – Pankrti – Janez Kranjski Janez

Za to priložnost ponovno zbrani Pankrti, Industbag, Grad, Pomaranča, Jani Kovačič in Je bend, Komakino in Martin Krpan so nastopili na protestnem zborovanju za Janšo, Borštnerja, Tasiča in Zavrla, ki je bilo 21. 6. 1988 na Kongresnem trgu v Ljubljani. (vir)

Čez 20 let pa je vse drugače. Itak!

Pankrti – Janez Kranjski

 1. Ja in? Hočeš reči, da gre tukaj za hipokrizijo J.J. ali hipokrizijo slovenske levice? :)

  Poglej, dragi Had, ne glede na to kaj si ti ali pa jaz ali pa še kdo tretji, četrti, peti … danes, ta trenutek, mislimo o J.J. bo on za vedno ostal pomembni del slovenske zgodovine. Med drugim tudi kot človek, ki je precej zaslužen, da jaz in ti in vsi mi danes lahko živimo v samostojni Sloveniji. Ne vem na kateri strani si bil pred 20 leti (se mi pa zdi, da si kot mulček hodil bolj po varni zlati sredini), vem pa na kateri ne bi bil danes, če nam ti ljudje, po katerih danes ščijete kot da so največji odpadniki , ne bi izborili demokracije.
  Razumem, da imamo pred nosom volitve, da je predvolilna kampanja umazana, ampak malce spoštovanja, vsaj do zgodovine, če že ne do njenih akterjev, pa vendarle ne bi škodilo.
  Ti si se recimo na blogerski sceni že pred časom uveljavil kot nekakšen nepristranski in na trenutke precej kritični opazovalec družbenih razmer (vključno s politiko in z vsemi nagicami, ki jih pofotkaš). Danes si na zelo dobri poti, da postaneš še eno navadno strankarsko trobilo (oprosti izrazu, a ne najdem lepšega). Si upaš napovedati kje boš čez 20 let??

 2. Ja, pomnim. Sem dal čez vso JBTZ frko, bil priprt zaradi grafitiranja v čast J.J. in danes je res vse drugače. Ob letošnjih frkah z malkce grenkim priokusom.

 3. @Anonymus: glede zaslužnosti J.J. izpred 20 let ni nobenega dvoma. Vsa slava in čast naj mu gre.
  Problem je le v tem, da se zanj boj še ni končal. Do kdaj? Dokler ne bo vsa Slovenija črna? Dokler se ne lustrira in kastrira zadnji komunist, njegov potomec…Dokler J.J. ne izniči še samega sebe, ker je nekoč bil vse to sam? Da bi v mojih očeh ostal čist in neomadeževan, bi moral izstopiti iz politike takoj po osamosvojitvi. Bil bi legenda, junak za vse čase.
  Tako pa bo sčasoma, če že ni, postal ista figura kot njegov največji nasprotnik Milan K. In čas bo za novega junaka, odrešenika…
  The King is dead, long live The King!

 4. …in prišli bodo novi anonimneži, ki mu bodo slepo sledili in ga nekritično oboževali…
  Tako gre to.

  Bi rekel Vonnegut.

 5. A ni zanimivo kako hitro se zgodovina ponavlja… včasih so se ljudje nepokorščino, jezo, upor in zborovanja izvajali zanj… danes pa bodo, če ne bo kmalu uvidel in odšel iz politike, isto počeli proti njemu…

  Janša je dejansko postal Jugoslavija, tisto proti čemur se je boril… ironija kaj?

 6. @anonymus: zadela si zebljico na glavico..

  vem, kje bi bil danes, ce nam ne bi borci za svobodo, med drugo svetovno vojno, osvobodili drzave.. ja, vem.. in zgodovina se ne spreminja.. kljub poskusom nekaterih, ki bi radi ta tok spremenili..

  glede jj-ja.. bil sem preprican, ko sem tole objavil, da bo kdo komentiral, ki je bil takrat na demonstracijah in je bil zelo zanj.. in res je to naredil ŽonPjer in povedal tisto, kar jaz, ker nisem prisostvoval demonstracijam, ne bi mogel.. sem pa v zadnjem casu slisal zelo pogosto to, da ce bi vedeli, da ne bi naredili tega.. ampak to je druga zgodba..

  in se nekaj je.. takrat je bila slovenija enotna.. bili smo eno.. vedeli smo za kaj gre in kaj je treba storiti.. ce ne bi bilo napake pri stetju, oz. pri racunanju, jansa ne bi prisel v parlament.. ampak to je druga zgodba.. in lahko mirne duse trdim, da bi bil tolk dogodkov v novejsi “zgodovini”, povsem drugacen..

  zanima me napredek, ne pa prazne obljube, zanima me drzava, kjer ljudje zivijo dostojno zivljenje, zanima me zivljenje, ki bo mirno in kjer bom upal da bom v isti drzavi docakal starost, kjer bom lahko imel otroke in me ne bo strah, da jim ne bom mogel dati popotnice.. in se veliko stvari je, ki si jih zelim od drzave..

  jaz sem na blogerski sceni ze od vsega zacetka zelo dobro poznan kot levicar, ki zagovarja socialo in ki poskusa pomagati ljudem.. in to je stvar, ki se ne da spremeniti..

  ce bom strankarsko trobilo pa je verjetno samo in zgolj samo moj problem :)

  cez 20 let? jaz ne razmisljam, v tej drzavi, za eno leto vnaprej.. kako bi sele za 20 let.. verjetno pa bom nekje ob cesti, kot svecka ki gori, glede na to, po kaksnih cestah se vsak dan vozim..

  dobro jutro.. in veliko sonca vsem..

 7. ŽonPjer: Očitno nekatere ideologije, generacije in fan ali hate clubi težko sprejmejo logiko, da če po nekom ne pljuvaš, da to še ne pomeni, da si njegov oboževalec. Pravzaprav me J.J. v teh dneh s to predvolilno propagando, večinoma usmerjeno proti njemu, že utruja in če bi bila fantič, bi rekla, da mi gre že pošteno na k…!
  Napake vidim tudi v njegovi politiki. Pričakovat, da bo njegova politična pot “normalna” pa je, glede na to, kako je sploh prišel na politično prizorišče, utopično. On ni postal politična ikona danes, ampak že z osamosvojitvijo Slovenije. Za ikone pa vemo, da v vseh zgodovinskih obdobjih nimajo eneakega predznaka, še manj pa, da s političnega prizorišča kar poniknejo. In to je lahko nevarno.
  Neumno pa se mi zdi zdaj vlačit neke zadeve iz naftalina in mu očitat, češ danes pa nisi več isti. ? Je morda kdo od vas isti? Saj res, pozabljam, da nekaterih, ki sedaj mislijo,da so pojedli vso pamet tega sveta, če sikajo proti Janši, takrat še na tem svetu ni bilo.
  Za druge, ki mi recimo pod nos mečejo Vonneguta, pa imam občutek, da so si bili z Janšo v preteklosti bliže kot bi mu jaz sploh teoretično kdajkoli, ideološko in fizično, lahko bila. Samo prava ovca lahko v resnici razume čredni nagon. Četudi je črna.

  Ok, zahtevate umik J.J. iz politike, ker postaja Jugoslavija. In kaj je alternativa temu, da ne bi postali Jugoslavija? Kaj ponujate? Golobiča, novega vodjo levice? Pahorja, upam da ne že zvezdo v zatonu? A vi to ZARES ali se šalite? :)

  Sicer pa jaz kot že tisočkrat napisano ne vidim toliko problema v tem “kdo zmaga”. Meni trenutno stanje v Sloveniji predstavlja precej širši in resnejši problem. Ki se po volitvah, tudi če Janša pade, ne bo rešil. In si na nek način pravzaprav želim, da dobimo to famozno levo koalicijo na oblast in potrpimo še 4 leta v upanju, da bo pa potem ta demokracija po še eni brezupni izkušnji končno dozorela za prave spremembe. Predvsem v glavah politično obremenjenih in zakompleksanih ljudi. Ker za razliko od kakšnega pametnjakoviča, ki tukaj modruje prek satelita, jaz v tej dravi živim!

 8. @anonymus: zadnji delcek tega komentarja, ki si ga zapisala, je tisto, kar bi rad, da ljudje razumejo..
  da ljudje, ki zivijo v sloveniji, zelijo slovenijo, v kateri bodo radi ziveli..
  pred stirimi leti so rekli, da jim je treba dati moznost.. po dveh letih, ko so imeli moznost, so rekli, da se niso imeli dovolj casa.. po stirih letih si zelijo se en mandat, ker oni lahko stvari spremenijo.. pa jih res lahko?

 9. dobro jutro tudi tebi, had. In čim bolj mirnih živcev preživi še zadnji dan uradne predvolilne kampanje. :)

 10. Če jih lahko sprememnijo? O tem naj se vsak sam v nedeljo odloča. Jaz nisem Nostradamus. Sem sam človek. Z napakami. Ki sedaj nujno potrebuje kavo. :)

 11. “Partizani”: mi smo se borili za svobodo, zato smo upravičeni vladati
  “JJ-evci”: mi smo osvobodili Slovenijo, zato smo upravičeni vladati
  Prav imaš Anonimka: zgodovina je pomembna, zgodovina se ponavlja.
  Zdaj je celo že to: mi smo pol leta vodili EU, zato moramo voditi Slovenijo še vsaj 4 leta
  Problem je v tem: če postane zgodovina kriterij za izbiro, je očitno nekaj narobe. Je danes in je bilo v zgodovini.
  In zgodovina me je naučila, zgodovinski razlogi NISO kriterij za izbiro. Odstrani malo plašnice, poglej v levo in na desno, morda pa boš še kaj videla.

 12. Davor: pa kaj se vsi tako trudite z razsvetljevanjem moje malenkosti? Meni sprejemanje zgodovinskih dejstev ne povzroča težv. Prav tako ne sprejemanje sedanjosti. In od vseh pomembnih in nepomembnih zadev v predvolilnih programih, mi je trenutno najpomembnejše, da pijem čisto vodo.:)
  Vseeno pa J.J. privoščim še en mandat.Pa ne zaradi razlogov, ki jih ti navajaš.

  Kako je z zgodovino pa itak vemo. Ti ali oni jo privlečejo na dan, ko jim to paše. In potlačijo v pozabo, ko se ni ravno za hvalit z njo.

 13. Kuhinja takrat, kuhinja danes! To so bande vam pravim.

Komentarji so zaprti.