had blog roni kordis had blog roni kordis

Glasovnice iz tujine

Glede na to, da so volitve za nami in da nekateri, ki so pred štirimi leti obljubljali da se nam bosta cedila med in mleko, sedaj obljubljajo obdobje vračanja v preteklost in upajo, da kaj spremenijo glasovnice iz tujine, ki bodo prišle v naslednjih dneh, se mi poraja par vprašanj.

Glasovnice, ki jih pošljejo v tujino (preko 40.000) lahko izpolni kdorkoli jih dobi. Ko sem šel jaz na volišče, sem se moral identificirati z osebnim dokumentom. Dvojna merila?

Zakaj se morajo ljudje, ki so prijavljeni v Sloveniji, vendar delajo v tujini, mesec pred tem zglasiti na veleposlaništvu in sporočiti, da bi volil in potem voliti z veljavnim osebnim dokumentom? Zakaj isto ne velja za tiste iz prvega mojega vprašanja?

Zakaj lahko nekdo, ki prebiva v tujini in ima naše držvljanstvo, kljub temu, da ni nikakor povezan s Slovenijo (ne plačuje davkov pri nas, oz. ne živi pri nas in ne prispeva v proračun), odloča o moji usodi za naslednja štiri leta?

Zakaj ni rok dospetja glasovnic iz tujine določen z datumom volitev pri nas? Volk sit, koza cela in ne bi bilo problemov z možnostmi prirerjanja glasovnic, oz. bi bili rezultati znani in jasni veliko prej!

Zakaj hudiča še nimamo uvedenega sistema internetnih volitev, ki bi temeljil na certifikatih, ki jih imamo za spletne banke, durs, ali karkoli drugega. In če zaupamo svoj “denar tem certifikatom”, bi verjetno zaupali tudi takšnim volitvam.

 1. samo res…. ne razumem kaj imajo ljudje ki NE zivijo v sloveniji in NE placujejo nikakrsnih davkov pri nas za volit?
  Halo?
  Malo v razmislek:
  1. za pridobitev držvljanstva bi bilo potrebno dvigniti kriterije… prvi bi bil ta, da zna clovek govoriti slovensko
  2. volilno pravico bi “novi držvljani” imeli po 4 letih (toliko kot je mandat)
  3. tisti ki ne živi v sloveniji nima pravico volit
  Upam…ampak res upam, da bo nova vlada (SD) naredila kake pametne odločitve in spremembe…

 2. Hmmm, morda zato, ker so nekatere tukaj levičarji prek davkov 12 let obirali do kosti in zdaj upajo, da preko volitev spravijo na oblast tiste, ki bodo Slovenijo naredili dovolj znosno, da se bodo vanjo lahko vrnili. A na to pa še nikoli niste pomislili?!?!?

 3. @ales: ja.. tudi to so problemi, ki si jih omenil! se strinjam.. tezko delo za sd in ostale v koaliciji bo naslednja stiri leta..

 4. @bbb: se dalec od tega.. ampak glede na to, da naj bi bili drzavljani slovenije v enakopravnem polozaju, so se mi zastavila zgornja vprasanja..

 5. Kljub temu, da tudi sam nisem naklonjen temu, da glasuje nekdo, ki v držvi sploh ne živi oz. tukaj nima stalnega prebivališča, pa bi vseeno predlagal kompromisno rešitev, ker držvljanom volilne pravice ne moremo vzeti, ne glede na to, kje živijo.

  Držvljan Slovenije, ki stalno prebiva v tujini, bi se kak mesec pred volitvami registriral na veleposlaništvu (tako kot to delajo v ZDA – register to vote) in potem na dan volitev oz. nek dogovorjen dan glasoval, ne pa, da se na podlagi nekih nepopolnih evidenc MNZ “na blef” na razne čudne naslove pošilja 40.000 volilnih lističev.

 6. naš sistem je itak predpotopni in se pojavlja na milijone nepravilnosti…največ je tega, da pride na volišče en od hiše in voli za 5 ljudi…tega je v prekmurju dosti, še posebej v hribovitem delu imenovanem goričko, žl…

  kar se pa tiče tujine pa so tvoja vprašanja had zelo na mestu…

  včasih, še posebej zadnje tedne imam občutek da smo še zelo zelo v tranziciji…zelooo…

 7. @had
  saj niso sami taki, ki so se za vedno preselili v tujino. Nekateri delajo v tujini preko slovenskih firm. In ti ljudje plačujejo davke, pokojnine tukaj.

  In če nebi smeli volit, ne bi bili oni v enakopravnem položju.

  Boste imeli ta mandat(verjetno ne cel :)) čas, da naredite elektronske volitve ker za drugo ste itak nesposobni(ravno za radi teh z rdečo temeljno barvo).

 8. to je enostavno povedano katastrofa, a ne meskec, da so komunisti, ja dobro si prebral, KOMUNISTI, zopet na oblasti…a smo se za to borili leta 91, da smo ponovno pahnjeni v preteklost…da bo ponovno pomembna samo ideologija in njej pripadnost…

  zgleda da se teh sil zla in kontinuitete ne bomo rešili nikoli…(pač, glede na to da se življenjska doba daljša, bo na koncu verjetno kučan živel večno)…

  slabo sem nam piše, zelo slabo…težki časi prihajajo…

 9. Citat: “Zakaj hudiča še nimamo uvedenega sistema internetnih volitev, ki bi temeljil na certifikatih, ki jih imamo za spletne banke, durs, ali karkoli drugega. In če zaupamo svoj “denar tem certifikatom”, bi verjetno zaupali tudi takšnim volitvam.”

  Kako boš vedel, da bo tvoj glas res anonimen? ;)

 10. Po zadnjih podatkih se tudi na nekaterih ljubljanskih voliščih ni bilo treba identificirat.

 11. Se strinjam z napisanim. 2002 sem volil v Londonu in to je cela procedura. No, tiste volitve so bile vseeno zelo fajn. Tako manjšinjske, dragocene, unikatne. Vstopiš v veleposlaništvo in kar naenkrat se siv deževen dan prelevi v praznik in vsak volilec je tretiran skoraj z držvniškimi častmi. Res dober občutek.
  B5

 12. @ Had: Iz neznanega razloga urejanje naročnin za ta post ne deluje. :( Sem kliknila na link v mailu in tudi tistega spodaj pod oknom za vpis komentarja, da bi se odjavila od prejemanja obvestil o novih komentarjih, a dobim le blank page.

 13. Pogojevanje volilne pravice nas lahko privede v zelo nepredvidljive tokove.
  Ne moreš voliti ker:
  -ne živiš v Sloveniji (kaj pa priseljenci, začasni delavci)
  -tukaj ne plačuješ davkov (kaj pa tisti, kateri jih utaji, je nezaposlen, upokojenec, študent…)
  lahko razširimo tudi na:
  si predebel, suh, velik, majhen
  si iz podeželja, mesta
  nisi na pravi politični liniji (smo že imeli)

  Če si dober kandidat, na dobri strankarski listi in imaš dober program, se ne rabiš bati nobenih volivcev. Za ribarjanje v kalnem pa je dovoljeno vse.

 14. had, izjemno pomanjkliv post. In nekorekten.Brez poznavanja osnovnih dejstev, kako potekajo glasovanja po pošti iz tujine.

  Ta tvoja neumnost je eklatantna.

  Citiram:Glasovnice, ki jih pošljejo v tujino (preko 40.000) lahko izpolni kdorkoli jih dobi. Ko sem šel jaz na volišče, sem se moral identificirati z osebnim dokumentom. Dvojna merila?

  halo, halo, halo? Tvoj stavek :Glasovnice, ki jih pošljejo v tujino (preko 40.000) lahko izpolni kdorkoli jih dobi…je že slovnično napačen. A sploh razumeš, kaj pišeš??

  Glasovanje po pošti iz tujine ima stroga pravila in omejitvene časovne roke. DO KDAJ je določeno in do KDAJ moraš odposlati. Mi moramo odposlati preden se začno volitve v Sloveniji in ŽIG na kuverti to pove. Zakonsko določijo dan in ta dan je pred volitvami v Sloveniji.
  Procedura glasovanja pa je naslednja.
  Zaprosiš lahko OSEBNO ZANJE Z DOKUMENTI in DVIGNEÅ  samo ti z dokumenti, ko prinse poštar obvestilo in podpišeš in izpolniš samo ti, saj se moraš identificirati prav tako s podpisom!!!

  Nihče tvoje pošte ne more dvigniti razen tebe!
  kar Francozi v bloku bodo prestregli pošto zame in izpolnjevali ali kaj???

  In naslednje,

  tukaj je potrebno ločiti med tistimi v tujini s stalnim bivališčem ali onim začasnim. Tisti, ki se v domovino ne mislijo nikoli vrniti in v njej nikoli živeli niso – bi tudi sama ukinila to pravico do glasovanja. Nekaj povsem drugega pa smo vsi tisti, ki v tujini nimamo stalne rezidence in bi potem ostali kot držvljani brez VSEH VOLILNIH pravic. To pa je v nasprotju s konvencijo o človekovih pravicah.

 15. bi se pa dalo, zrihtat,
  -da se izenačijo s tistimi, ki bi volili v tujini, torej da se mesec dni prej zglasijo na veleposlaništvu in prijavijo da bi volili, in potem volijo z osebnim dokumentom,
  -da se dvojni držvljani izjasnijo, za katero držvo bodo volili. (samo eno)

  Da se listke pošilja kar tako po nekih nepopolnih spiskih, je pa kriminal. In nihče ne ve, kdo je to izpolnil, al je tist sploh še živ…Pa še to, enim pošljejo, nekaterim pa ne.

 16. @neikka: nikar na prvo zogo..

  greva najprej na predsedniske volitve.. od poslanih, preko 70k glasovnic v tujino, jih je prislo nazaj 13k, ker ni bilo prejemnika, oz. je bil naslov napacen..

  glasovnice, ki so bile sedaj poslane v tujino (preko 40.000) je lahko izpolnil kdorkoli je zelel.. jaz sem sel na volisce in sem moral predloziti dokument in v tisti kuverti obkroziti za koga volim.. tisti, ki so jih dobili na dom, so jih lahko tudi prodali nekomu drugemu..
  in glede casa, do kdaj morajo biti odposlane.. ja, tudi to sem omenil.. druga casovna cona in ze je stvar drugacna.. in ce imas v tem primeru na lagerju 12k glasovnic, lahko spremenis celoten potek vsega.. zakaj ne bi bile veljavne vse glasovnice, ki pridejo v slovenijo do zaprtja volisc?!

  glede postarjev in podpisa pri njih.. tudi jaz sem ze prejel posto od soseda, ker je pac postar mislil, da sem to jaz.. noben postar, ki mi je prinesel na dom posto, me se ni prosil za osebni dokument.. ko pridem na posto, pa se mi to zgodi zelo zelo redko..

  ja, glasovanje na konzularnih predstavnistvih je nekaj drugega, kot pa to, ko so dobili glasovnice na dom.. in ce velja enakost za vse, potem naj velja..

  in tudi to, kar si napisala na koncu sem uposteval.. in izpostavil..

 17. @crash: jeap.. to sem imel v mislih.. zakaj bi obstajale moznosti za manipuliranje, ko pa jih lahko preprosto odpravis..

 18. Stalno prebivališče je imho nujni predpogoj za volilno pravico. Čemu bi sicer sploh volil? Vrni se, če ga nimaš, prijavi ga in dobiš pravico nazaj.

 19. @peter: kot je Türk lepo povedal… “kdor ne zna prenesti poraza si ne zasluži zmage”. Tud zato mi gre Janša na ku*** ker je zdej vse drugo krivo kot on zato da ni zmagu na volitvah. Če bi tok dobr delu, bi dubu več mo 50%… zakaj jih ni? zato ker se je mobilizirala tranzicijska levica? zanimivo, ta tranzicijska levica je pred 4 leti glasovala za njega, je bla njegova zmaga tudi nepoštena zaradi tega?

Komentarji so zaprti.