Od danes naprej se na naših avtocestah spet uporablja ABC sistem. Tokrat so tehnologijo uporabili za tovornjake, ki morajo za nakup ABC tablice odšteti 53€. S tem naj bi se zagotovila večja pretočnost tovornega prometa. Sistem, ki je bil v uporabi dolga leta in se je letos, zaradi vinjet, moral umakniti, bo tako spet uporabljen. Poleg tega pa so začeli razmišljati tudi o tedenskih vinjetah, na kar je opozarjala EU že od samega začetka.
Vojko iz Razgledov je danes napisal zanimiv članek na to temo – Enoletna cestninska nalepka najmanj 150 evrov?, ki bo verjetno precej verjetna, saj so DARS-ova posojila izredno visoka (par dni nazaj najeto novo posojilo za 267,5 mio €) in jih bo treba odplačati.
Jože P. Damijan je v svojem komentarju predlagal naravnost idealno rešitev, ki jo podpiram:

Predlagam, da se primanjkljaj, ki je nastal na Darsu zaradi tega škodljivega vladnega ukrepa, pokrije iz sredstev, ki bi jih sedanje vladne stranke morale dobiti iz proračuna za pokritje stroškov volilne kampanje. Preostanek primanjklaja pa naj Janša, Žerjav, Bajuk et consortes odplačujejo po neki shemi iz svojega žepa naslednjih 10 let in naj v ta namen zastavijo svoje nepremičnine.(vir)

Kljub zagotovilu, da bodo vse DARS-ove “hiške” odstranjene letos, so ugotovili, da je to nemogoče. In bodo sedaj še naprej krasile cestninske postaje.

In pred pol ure je v eter Vala202 Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri OZS komentiral današnjo uvedbo ABC cestninjenja za tovornjake in prihodnost satelitskega cestninjenja, ki naj bi stala okrog 150 mio€ z zaključnimi besedami:
Če bo sistem satelitskega cestninjenja deloval do 1.8.2009, jim šenkam enega tovornjaka!