had blog roni kordis had blog roni kordis

BRAVO Joc Pečečnik

Eden izmed najbogatejših Slovencev Joc Pečečnik, me je v oddaji Trenja, tako kot tudi Damjan Ovsec, popolnoma presenetil. Oba se zavzemata, da dobi predsednik RS Danilo Türk svojo rezidenco.

Bernarda Jeklin, imam občutek, ne ve več točno kaj govori. Rado Pezdir in Novica Mihajlovič sta seveda proti temu, ker to potegne davkoplačevalske stroške in vztrajata pri dejstvu, da prejšnja predsednika nista imela svoje rezidence in iz tega sledi, da je tudi novi predsednik ne potrebuje.

Vendar je Joc rešil to zadrego glede davkoplačevalskega denarja s predlogom, da bi gospodarstveniki zbrali denar in naredili rezidenco za predsednika.
In tudi 55% sodelujočih v anketi POP Tv-ja se je odločilo za to, da potrebuje Türk rezidenco!

off: a kdo ve, zakaj je v vsaki oddaji Trenja Rado Pezdir??

 1. hej,

  …ma ja..eni ne bi gospodarstvenikov v politiki, davkoplačevalskega denarja prav tako ne bi zapravljali…kaj potem? Sedeti križem rok? Klasika…

  Podpiram ugled in pokončno držo, sem za Pečečnikovo iniciativo…

 2. In kaj ima Bernarda Jeklin s protokolom, saj je urednica “babjih” revij in ne izvedenka za protokol??? Ima lahko le mnenje, ampak to ga imamo vsi, pa nismo na Trenjih?!

 3. @Davorin – Bernarda ni več urednica, je že upokojenka …

  @Had – meni se zdi pa bljutavo to, da bi ‘gospodarstveniki na mizo skeširal za bajto’ … Sori, ne zdi se mi … Držva naj plača lepo iz proračuna, da ne bo potem kaj ‘mučk’ in tega, kdo kaj je in kdo kaj ni. Lepo naj razpis naredijo itd.

  Tiste firme, ki bi to ‘zrihtale’, pa naj raje poskrbijo ,da bodo davke lepo plačale, pa naj ukinejo svoje off-shore firmice, pa tudi svoje ‘agente’, ki jim delujejo na področju pranja denarja, vzpostavljanja in ukinjanja firm ter tako goljufanja pri DDV, naj malce nehajo uporabljati.

  Koja hipokrizija, pismo …

 4. PS: sori, malce sem pissed off, ko čekiram CNN, businessweek, spiegel in podobno in vidim, kako družba drsi v gospodarsko črno luknjo … in tudi pri nas … hja … kaj naj rečem: gospodarstveniki so goljufali držvo pri davkih, seveda se je enostavno zgovarjati na ‘luknje v zakonu, ki niso nelegalne’, pa podobno …

  Pač paro spuščam … :)

 5. …off: a kdo ve, zakaj je v vsaki oddaji Trenja Rado Pezdir??…

  Zato ker se pomoje normalni ekonomisti že izogibajo te oddaje in je zato prostora za razne alternativce

 6. No, preden pademo okol od navdušenja… Joc lahko govori kar če, ampak ne gre, da bi zasebni predsedniku gradil hišico. To ni isto kot npr. donacija občini v obliki vrtca ali novega vodovoda. Predsednik držve je njen simbol, ki niti pod razno in niti po pomoto ne sme biti postavljen v kakršenkoli odvisen položj v odnosu do zasebnega kapitala.

  Predsednik držve naj ima rezidenco (čeprav bi bilo še najbolj higienično, da se zgradi v tem mandatu, vseli pa šele v naslednjem), ampak če jo bo imel, mu jo bomo plačali davkoplačevalci. Zato, ker je naš predsednik in ne predsednik zasebnega kapitala.

  In čeprav mislim da je car, je treba vedeti, da Joc Pečečnik tega tudi ni rekel samo zato, ker bi imel preveč denarja…

 7. PS: Pečečnik naj raje zgradi center za zdravljenje odvisnosti od iger na srečo …

 8. @Si.R.: Saj poskuša. Centru se reče Centralni stadion, stoji za Bežigradom in kaže vse znake tega, da bo Joca odvadil iger na srečo (in ga ločil od velikega dela njegovega denarja :))

 9. Had a si ti čist siguren, da si prave volil?

  Sorry ampak tale ideja pa se mi zdi popolnoma mimo. Ne razumem. A zdaj po obisku Kraljice pa imamo krizo identitete al kako? Sploh pa da se predsedniška rezidenca financira iz rok privatnega sektorja??! Dajte no.

  Verjamem pa gospodom z veliko denarja, da bi jim vsaka naložba v teh časih prav prišla.

  Rezult

  + vse kar je napisal @Si.R

 10. sem vedel, da bom premalo napisal v zapisu..

  slovenija je drzava.. drzava ima predsednika (vseeno kdo je, ceprav ko je bil “navidezni zmagovalec” peterle, so se ze iskale lokacije za njegovo rezidenco).. predsednik MORA imeti svojo rezidenco, saj je edini, ki je izvoljen direktno od ljudstva!

  in ce pride do situacije, v kateri je sedaj predsednik, mi je poteza joca vec kot plemenita.. oz. naredil je tisto, s cimer je zaprl usta vsem “ekonomistom”, ki dlakocepijo in se izmotavajo z odgovori.. vse bi bilo treba preuciti, vprasati ljudstvo (najboljse bi bilo verjetno razpisati referendum, kajne) in razmetavati kupe in kupe denarja za povsem nepomembne stvari, kot pa da bi se uredila ta zadeva.. v bistvu sem za to, da se spremeni zakon o predsedniku in se doloci, da bo imel rezidenco..

  in zaseben kapital je lahko povsem dobrodosla stvar v taksnem primeru.. ce mladoekonomisti sanjajo, da naj se najamejo prostori za protokolarne obiske, zakaj ne bi gospodarstveniki, ki bi sofinancirali to zgradbo, imeli jo moznost najeti..

  @pengovsky: ja, se strinjam, da naj ima davkoplacevalsko rezidenco.. ampak ali res verjames, da je to mozno v sloveniji..

  @sir: vsak ima lahko firmo tam, kjer so pogoji boljsi :) in v zadnjih stirih letih, kljub vsem ukrepom, ki so poskrbeli, da se nam cedita med in mleko, je veliko firm odslo iz slovenije.. zaskrbljujoce..

  gospodarska kriza.. ja.. pocasi se bomo tega zaceli zavedati vsi.. in nova oblast, ki jo bo dobila ravno na zacetku mandata, kot seveda tudi vinjete in vse ostalo sranje, ki so ga sedaj lepo prikrivali.. in tako lepa gospodarska rast je bila.. ampak izkoristiti je niso znali :(

 11. @had

  Gospodarstvo na tak način ne sme biti povezano z držvo – ker v tem primeru držva ni več držva, pač pa navadna ‘sponzoruša’. Gospodarstvo se dogaja znotraj držve, držva ga nadzira, regulira; ne sme od njega ‘prejemati’ reči, pač pa od njega pobira davke – in to je edini odnos, ki ga lahko držva do gospodarstva ima. Niso te stvari ‘Ä‘abe’ tako močno regulirane ali saj ‘wannabe’ regulirane. Isto, kot naj predsedniki ne bi sprejemali večjih daril od nikogar, isto, kot naj novinarji ne bi sprejemali daril od nikogar (tudi to, da firme krijejo stroške udeležb raznih dogodkov ali da karkoli plačajo novinarjem, je skregano z osnovami novinarske etike, ampak ‘tako pač je danandašnji’ – evo, uporabljam besedno zvezo, ki bi morala v bistvu zginiti iz seznama razlag in morda ‘opravičil’ …).

  Ja, rezidenco predsednik potrebuje, potrebuje jo tudi držva. A ne na tak način. Si bom prav pogledal posnetek oddaje, da vidim, kaj točno je rekel …

  Poleg etga – saj veš, kako so se včasih gradile cerkve, katedrale i npodobno? Ne le z denarjem ‘davkoplačevalcev’, pač pa so jih ‘častili’ tudi kralji … da so si sprali kakšne grehe … In to je lahko tu točno enak koncept.

  in še tehnično vprašanje – a bi potem take gradnje šle tem podjetjem po maksimalno visoki možni ceni v davčno olajšavo pri davčenju dobičkov?

  Naj podjetja raje delajo, kar delajo, naj plačujejo davke, sproti in pošteno, potem pa bo že držva imela dovolj, da bo plačevala tudi gradnjo rezidence in še česa …

  In, ja – v vsem tem svetovnem ‘pretresli bomo finančni svet in ga morda na novo psotavili’, ko se grejo big boysi ‘globalni finančni krožek’, ni še nihče rekel ‘spotoma bomo uredili še globalno zakonodajo o ‘davčnih otokih’ in podobno … seveda, tega se ne bo nikjer zaprlo … pol pa poslušam zgodbice … “Hej, veš kaj sem naredu? Sam od sebe sem kupu svoj softver preko svoje ameriške firme in s tem zaslužu tolk pa tolk …” Ja, pizda, nič nisi zaslužu, sam lastno držvo, čez katero tolk rad pljuvaš, si ogoljufal za davke …

  Zakaj je to naredil? Ker ne zaupa politik za javno porabo …? Ali zgolj zato, ker ‘vsi to počnejo in zakaj ne bi tudi jaz’?

  Heh … včasih za smejat (ko smo pijani), včasih za zjokat (ko smo trezni).

  :)

 12. @had

  Joc je plačal zabavo ob zmagi SD, Turka je na volitvah podpiral SD, Zares in LDS. Zakaj misliš, da ga Joc tako zagovarja…?

  Me prav zanima, kake vse posle bo dobil naslednja štiri leta ;)

 13. Jaz sem ZA to, da predsednik dobi svojo rezidenco…..
  Saj ko se bo predsednik menjal, rezidenca ostane in pocaka na novega predsednika….
  Predlagam da se zadeva financira iz davkoplacevalskega denarja, in naj raje gospodje poslanci zacnejo mal “sparat” ne pa da za vsak drek razpisujejo referendume ki stanejo juhuhu…

 14. @had:

  Re: ali res verjames, da je to mozno v sloveniji

  Če bo Türku uspelo preprečiti imenovanje Dimitrija Rupla za veleposlanika, potem je možno vse. Å e več: v tem primeru si Türk zasluži rezidenco :mrgreen:

  No, malo resnosti: Če je ne bo dobil z davkoplačevalskim denarjem, je pač ne bo dobil. Joc Pečečnik gor ali dol.

  @guardy: Kot sem zapisal: Pečečnik tega ni predlagal, ker bi imel preveč denarja…

 15. @guardy: tudi sam sem pomislil na to, da je zadaj “politika”.. ampak nekako dvomim, da je joc clovek, ki bi izkoriscal te naveze, kot so jih nekateri ostali ljudje iz lestvice najbogatejsih slovencev..
  ce bodo maske padle in bo dobil koncesije za igralnice, potem bom imel drugacno mnenje..

  @ales: ko bi vsi slovenci razmisljali tako, sploh ne bi bilo oddaje trenja :) ker se ne bi imeli o nicemer prepirati in o nicemer diskutirati..

  @sir: jeap.. vse kar si napisal je res.. ampak moras upostevati eno dejstvo.. mi smo slovenci :) in to pove vse..
  ce je men crknila krava, naj tudi sosedu.. in zakaj hudica predsednik potrebuje rezidenco, ce pa se pediatricna ni odprta (oz. nekaj v tej smeri)..
  in to je tisto, kar je bolece..

  po drugi strani pa.. ce se drzava vtika v gospodarstvo, zakaj se ne bi gospodarstvo vtikalo v drzavo :) saj jo ravno gospodarstvo drzi pokonci.. :)

 16. @pengovsky: hahaha.. dober argument :)

  za pececnika pac ne vem zakaj je to naredil.. ampak meni clovek deluje posten.. mogoce pa se samo motim?! in sem naiven :(

 17. @Had – Gospodarstvo se ne more kar ‘vtipkati’ v držvo … Poglej aktualen primer, kar se mene tiče kar dokaz za to, kaj nastane, ko držva premalo regulira, ko se premalo kritično vrednoti dejanja gospodarstva ali ‘gospodarstva’ – trenutni finančni tsunami v ZDA … Pravijo, in jaz jim verjamem, da je do tega prišlo zaradi prešibke regulative …

  Kaj je botrovalo tej prešibki regulativi? To, da je gospodarstvo nekako ‘dobilo nadzor’ nad politiko … nad regulativo … In take reči, kot je Pečečnikov predlog, so (lahko) del tega.

  Gospodarstvo je pač gospodarstvo in ne bo nikoli – v smislu politike – nevtralno (v primeru kakih kontribucij).

  Skratka – there’s no free lunch. :-)

 18. @had:

  Glej, saj ne gre zato, da bi bil Pečečnik nepošten. Kolikor vem o njem, se mi zdi čisto pošten in fejst poba. Je pa pač direkten in podjetnik od glave do peta in gradnja predsedmiške rezidence pač ni nepomembna referenca. Za to gre. Poleg tega bi mu – če bi trik uspel – rejting v slovenskem gospodarstvu zrasel v neslutene višave, kar bi mu spet odprlo dodatna vrata in zagotovilo vpliv. I tako sedam puta…

  S tem ni nič narobe, ampak naj se to ne dela s funkcijo predsednika, ker je neokusno.

 19. @dr.filomena: jeap.. mea culpa.. ampak sedaj je türk predsednik :)

  @pengovsky: kot si ze prej zapisal.. naj v tem mandatu “pozegnajo” idejo o rezidenci in naj jo naslednji predsednik dobi.. sicer se bo zmetalo cel kup polen pod noge türku :(

  @sir: mislim da primerjava z ameriko ni povsem na mestu, ampak vseeno je dobra primerjava :)

  ja, tam je gospodarstvo narekovalo zakone, sploh tiste o zadolzevanju in limitah.. glede na to, da smo zadnja stiri leta poslusali samo o gospodarski rasti in da smo ignorirali vsako mnenje o tem, da ni vse tako lepo, kot zgleda, pa se lahko vprasam, ce mogoce ne bi gospodarstveniki delali boljse z drzavo, kot pa politiki..

 20. vlada in gospodarstveniki lahko sodelujejo na drug način, ne tako neposredno z gradnjo objekta, ampak bolj preprosto… trenutno vladno palačo naj podjetja kupijo, si v njej uredijo pisarne in vse kar potrebujejo… z denarjem od prodaje tako velike stavbe, ki je v centru in dobri lokaciji v ljubljani ter z nekaj dodatnega denarja iz proračuna pa lahko potem zgradimo spodoben objekt na ugodnejši logaciji in lahko celo združimo tako vladno kot predsedniško funkcijo v neko verzijo slovenske “bele hiše”, kjer bodo notri zajete vse potrebne funkcije in prostori in imamo dolgoročno mir :)

 21. popravek… vladno kot predsedniško funkcijo … tu mislim zgolj uporabo ene stavbe, ne združitev dejanske funkcije, da ne bo pomote;)

 22. Naredimo nekaj podobnega, kot so Brazilci v Brasilii? :-)

  Zoki bo zrihtu zemljišče, tja pa potem preselimo parlament, vlado, pa morda še stolno cerkev, ministrstva in vse potrebno :-) Potem pa okoli tega ograjo z bodečo žico ;)

 23. Naredimo nekaj podobnega, kot so Brazilci v Brasilii? :-)

  Zoki bo zrihtu zemljišče, tja pa potem preselimo parlament, vlado, pa morda še stolno cerkev, ministrstva in vse potrebno :-) Potem pa okoli tega ograjo z bodečo žico in Vladimirja Voduška za čuvaja :-)

 24. glede na to, da je v sloveniji politika zelo na “dobrem glasu”, bi mogoce lahko res koncno naredili tisti koprski otok in nanj preselili vse te ljudi :evil:

  ce ne bi teh, pa vsaj janso in rupla..

 25. Ja had tudi sam sem se spraševal zakaj je Pezdir notri glede na to da je Ekonomist. Čudno ampak verjetno zaradi finančnega stališča da bo malo “drek” mešal. Kaj bodo v zameno zahtevali gospodarstveniki ?? Tista bjonda je bla pa za okras tam-brezveze zguba časa.
  Jest mislim da ne potrebujemo rezidence glede na to koliko protokolarnih objektov imamo. To naj se uporablja.

 26. Sem za predsedniško rezidenco, ker treba gledati v prihodnost, npr leta 2041 bomo 50 let stara držva, bomo zagotovo potrebovali nekaj takega. Slovenci imamo preveč omejen pogled na stvari, samo računamo, kaj nam bo koristilo v tem trenutku.

 27. Ej Teo. A med te z omejenim pogledom šteješ tudi sebe? In če ja, zakaj bi upoštevali mnenje nekoga, ki ima omejen pogled?

  Denarni referendum je edina prav pot, da izrazimo voljo o takšnem projektu.

Komentarji so zaprti.