31. oktober je dan varčevanja in 1. november je dan spomina na mrtve. Ampak pogled na pokopališče je povsem v nasprotju z dnevom varčevanja.
Namreč 1. novembra se ne varčuje z denarjam, ampak se ga prekomerno zapravlja za rože, sveče, vence in vso ostalo “šaro”, ki jo ljudje tisti dan prinesejo s seboj na grobove. In tisti grobovi ki so med letom najbolj zanemarjeni in nimajo nikoli nobene sveče, se čez noč spremenijo v “mini Las Vegas“.
Če poenostavim. Lepo je, da se ljudje spomnijo vsako leto, vsaj enkrat, svojih pokojnih, ampak zakaj pretiravanje? Ali ne bi bilo lepše, če bi se namesto 30 svečk, ki se ta dan pojavijo na grobu, le to razdelilo in bi bila prižgana svečka na grobu vsak teden?

Pelcmontli, britof, cvetje, sveče in ostalo sranje – lanskoletni zapis na to temo, kjer sem ugotovil enake stvari. Kakopačne!

dan-spomina-na-mrtve-04.jpg


dan-spomina-na-mrtve-05.jpg dan-spomina-na-mrtve-06.jpg dan-spomina-na-mrtve-01.jpg dan-spomina-na-mrtve-02.jpg dan-spomina-na-mrtve-03.jpg

5 Responses to Dan spomina na mrtve je dan za dnevom varčevanja

 1. Mašon pravi:

  me veseli da folk to opazi in ne morm si kej… še tuki prilimam link http://mason.blog.siol.net/2007/10/31/tragikomicen-1-november-v-mestu-gogi/
  (letos je blo isto…)

 2. MATEj pravi:

  Pravzaprav je ta praznik postal zelo “slovenski” – gre za nekakšno tekmovanja kdo bo imel več sveč, več rož in bolj lepo okrašen grob. Seveda so najbolj “tekmovalni” tisti, ki kot si napisal, le za 1. november pridejo na pokopališče. Očitno se pr nas mal zgublja pomena tega przanika, mislim da je v Mehiki, kjer sem bil lani v tem času, povsem drugače.

 3. smottt pravi:

  Nekako pri nas v družini ne pretiravamo, prižgemo eno svečko in je to to. Pretiravanje se nam zdi pač odveč. Se pridružujem tvoji izjavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.