Boga verjetno ni, prenehajte skrbeti in uživajte zivljenje

Pisateljica Ariane Sherine je junija napisala članek Atheists – gimme five, kjer se je spotaknila ob verske oglase na londonskih avtobusih, ki so imeli zraven tudi url naslov do spletnega mesta, kjer je bilo zapisano da bodo vsi neverniki goreli v peklu.
Predlagala je, da bi ateisti donirali po 5 funtov za kontra oglaševanje. Pričakovala je da bo zbrala okrog 5500 funtov in šla v akcijo – There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.

Vendar se je zgodil “čudež”. Do sedaj je bilo zbrano 136.001,06 funtov, kar je preseglo vsa pričakovanja. In akcija je namesto na načrtovanih 30 avtobusih v Londonu, izvedena po celi Angliji, prav tako pa so oglasi tudi na podzemni železnici in na dveh zaslonih na Oxford Streetu.

banner


Akcijo Boga verjetno ni, prenehajte skrbeti in uživajte zivljenje je mogoče spremljati preko spleta na naslovu , preko Twitterja, oz. se pridružiti Facebook skupini. Na Google zemljevidu pa si lahko pogledaš kje so trenutno avtobusi s temi oglasi.

Vedno ko je govora o vsemogočnosti boga in cerkvi na dan povlečem paradoks, ki mi je všeč: “Ali lahko Bog ustvari tako težko skalo, da je ne more dvigniti?
In potem se naprej bojujem s tezo, da če bi obstajal bog, ne bi bilo vojn, niti revščine in bede, saj bi bog poskrbel za to.
Ampak tukaj se ponavadi pogovori v krogu frendov končajo, ker se prične prepir. Sam se imam za ateista – ateizem – tajenje, nepriznavanje boga, brezboštvo: popoln ateizem filoz. filozofska smer, ki zanika eksistenco boga (sskj), ker verjamem in zaupam sebi.
Sam s svojimi dejanji usmerjam svoje življenje in s spreminjanjem svojih navad spreminjam življenje okoli sebe. In ne mislim na to, da ko se znajdem v neki novi, na prvi občutek brezizhodni situaciji, da mi bo pomagal bog, oz. nekaj višjega. Edino sam si lahko pomagam.

In zelo mi je všeč 10 človeških zapovedi, ki jih je zapisal Janez Menart

1. Veruj le v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima.
2. Ne kolni! Psovk domačih ni, a tujih jezik ne trpi.
3. Počivaj kolikor se da, saj kdor manj dela, več velja.
4. Spoštuj rodbinske in druge zveze, ker le po njih se kam prileze.
5. Ne ubijaj, ker boš slabe volje, da drugi znajo mnogo bolje.
6. Ne nečistuj! Ko ženska vstane, uredi si krilo in možgane.
7. Ne kradi! Saj kar v kup boš spravil, ti bo že kdo spet podržvil.
8. Ne laži! Svet je sit reklame in še resnic več ne verjame.
9. Ne želi bližnjega žene- kaj drugim lajšal bi gorje!
10. Ne misli, da kaj zamudiš, če kdaj kak paragraf prespiš.

The Official God FAQ – hvala MrJackal

 1. Bolj pomembni sta vprašanji, kakšen bi človek šele bil, če ne bi bilo Boga, oziroma: bi bil človek kaj boljši, če bi Bog bil?

 2. Ne želi bližnjega žene- kaj drugim lajšal bi gorje! LOL :D :D

 3. Bog obstaja, ampak je nekaj drugega kot si ljudje predstavljajo. Bog je namrec pravljica na katero se sibki opirajo, ker drugace ne bi zdrzali zivljenja in bi se jim zmesalo, ker bi ugotovili, da je vse odvisno od njih IN da je vse kar pocnejo v resnici brez smisla.

 4. Ja, približno v isto smer gre Dawkinsova OUTcampaign ). Tudi pri njej gre za idejo deklariranega ateizma, ki ga lahko izrazimo tudi na svojih spletnih straneh, kot sem to storil tudi sam. ;)

 5. Ce se proglasate za ateiste in se s tem pocutite boljsi od vseh, ki so verni in jim skusate vsilit ateizem … no, potem ste isti kot oni. Iz ateizma delate vero.

  Stop it.

 6. ah, Swizec, kaksna globoka misel…!

  res je, ce poskusas ljudi pozvati, naj ne verjamejo v vsako neumnost, ki jim jo kdo proda, in naj raje uporabijo razum in mislijo s svojo glavo… ja, prav imas, popolnoma isto pocnejo imami in duhovniki. nobene razlike ni.

 7. Problem je da 90% navadnezev tega ne dojame tako ampak razume kot da mora verjeti v ateizem.

  Sploh pa, ateizem kot tak je resno falirana ideologija. Se vedno bazira na prepricanju (ie. verovanju) v to, da ni boga. In se vedno to prepricanje ne bazira na nikakrsnih znanstvenih dognanjih. Je pac samo prepricanje v neobstoj boga.

  Izjava “boga verjetno ni” pa v resnici sploh ni ateisticna, ampak agnosticna.

  Osebno sem mnenja, da se moram o z bogom preprosto nehati ukvarjati. Na obeh straneh ograje. Ker nima smisla. Raje posvetimo svojo pozornost in energijo cemu bolj uporabnemu, ker ukvarjanje z obstojem in/ali neobstojem boga je najvecja izguba casa, kar si jo nekdo lahko zamisli.

 8. “Verjeti v ateizem” je nesmiselna besedna zveza. Seveda se lahko kak “navadnez”, kot jih imenujes, odloci biti ateist iz napacnih razlogov, ampak prav tako lahko clovek iz napacnih razlogov pocne druge stvari, ki so same po sebi dobre ali pravilne (recimo sprejema teorijo evolucije zato, ker jo tudi Angelina Jolie, ali pa podpira enakopravnost pripadnikov vseh ras, ker mu je vsec gangsta rap). Iz tega na noben nacin ne sledi, da je s samo teorijo (ali vecino njenih zagovornikov) karkoli narobe.

  Da ateizem ne bazira na nikakrsnih znanstvenih dognanjih, je zavajajoca trditev. Ali verjames v bozicka ali zobno misko samo zato, ker za njun neobstoj ni znanstvenih dokazov? Kaj pa v velikonocnega zajcka ali flying spaghetti monster? Neobstoj raznoraznih bitij je res tezko (morda tudi nemogoce) znanstveno dokazati, vendar to ne pomeni, da je moznost njihovega obstoja 50-50. Na podlagi vsega, kar vemo o svetu, lahko trdimo, da je verjetnost, da obstaja npr. Dimitrij Rupel, bistveno vecja od verjetnosti, da obstaja majhno kosmato bitjece, ki otrokom po vseh katoliskih drzavah sveta na eno nedeljsko pomlad vsako leto prinasa pobarvana jajcka in sladkarije. Verjetnost, da obstaja vsemogocno, vsevedno, in neskoncno dobro bitje, je se toliko manjsa – se posebej, ce pogledas vse grozote, ki se dogajajo po svetu.

  Kar se pa tice tvojega mnenja, da se moramo z bogom preprosto nehati ukvarjati: z veseljem se bom nehala ukvarjati z njim, ko se bo on nehal ukvarjati z mano, s cimer seveda mislim vtikovanje cerkve v nase politicno in osebno zivljenje, prepricanje starsev, da imajo sveto pravico strasiti lastne otroke z vecnim cvrenjem v peklu, in pa seveda verske vojne in nasilje po vsem svetu.

 9. Trapasto. Za nekatere Bog je, za nekatere pač ni. Kot nekateri pač imajo vizijo življenja, drugi pač ne (in to ni povezano z tem kaj si mislijo o bogu).

  Cerkev in bog pa imata približno toliko skupaj kot bordel s sexom. Seveda ti bordel skuša prodati sex, ni pa to edina opcija. Ne glede na to, da si želijo te prepričati da je.

  Cerkev je inštitucija. Kot recimo Mercator. Valjda lobira. Valjda ima svoje interese. Valjda se skuša prodati kot nekaj več. Če pa jim to rata, je to predvsem problem tistih, ki so pač temu nasedli.

Komentarji so zaprti.