had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali naj ministri nove vlade pišejo blog?

Da! Ministri naj pišejo bloge na blogerski platformi, ki bo narejena v okviru portala gov.si (ki bi lahko doživel prenovo) in ne bo povezana z nobeno stranko, niti z že obstoječim ponudbnikom blogov.

Dva primera dobre prakse: bivši minister brez listnice Žiga Turk, ki je preko bloga komuniciral s svojimi bralci v prejšnjem mandatu in sedanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki se je lotila pisanja bloga pred lanskimi volitvami in še vedno piše. Kljub obilici dela imate še vedno čas, da napišeta kakšen zapis. In seveda ne morem mimo Dimitrija Rupla, ki se je odločil da bo pisal blog na Siolu.

In zakaj bi nas držvljane, blogerski zapisi ministrov sploh zanimali?
Delo ministrov se predstavlja na novinarskih konferencah, za kar skrbi ekipa PR profesionalcev, ki jim pomaga pripraviti govore, odgovarjati na vprašanja in jim daje iztočnice in podatke.

Btw., zakaj Borut Pahor še vedno nima svojega tiskovnega predstavnika in poskuša biti sam “deček za vse”? Upam da to nima veze s samo recesijo, kajti vseeno potrebuje nekoga, ki mu bo svetoval in ga vodil pri javnih nastopih in nebulozah ki jih pove pred kamerami!

In tako davkoplačevalci in volivci dobimo informacije kaj se dogaja z ministri in kaj delajo. V prejšnjem mandatu je bilo precej ministrov in ministric za katere sploh nisem vedel da resnično obstajajo, saj se niso niti pojavljali pred kamerami, oz. so to za njih delali njihovi tiskovni predstavniki, oz. direktorji direktoratov.


In ker so ministri ljudje, ki med drugim odločajo o naših življenjih, bi bilo fair od njih, da v zameno za visoke osebne dohodke, dajo možnost nam, preprostim ljudem, da vemo kaj počnejo in kako razmišljajo. Preko zapisov se da precej hitro ugotoviti še kaj več, kot samo to, kar je bilo zapisano. In držvljani imamo pravico do obveščenosti, mar ne?

Pa bi res koga zanimalo kaj bi pisali ministri?
Mene osebno bi zanimalo! Če bi to res pisali ministri in ne njihovi tiskovni predstavniki, kar bi se zelo hitro odkrilo (kar je bilo v primeru predsedniških volitev in tudi med parlamentarnimi zelo očitno kdo piše sam in kdo ima za to pisca) In da ne bo pomote. S tem ne mislim da bi morali pisati o privat zadevah in svojem življenju. Ampak da bi združili svojo profesijo, področje na katerem so podkovani in pa možnost obveščanja javnosti o njihovih pogledih in razmišljanjih.
Glede na to da blogos, kjer pišejo “manj znani”, generira skoraj 15% prometa, ki ga ustvari Siol, bi bili tudi ti blogi brani. In legitimna odločitev vsakega ministra bi bila, če želi komunicirati z bralci preko komentarjev. Zaželjeno bi bilo seveda da se vsi odločijo za možnost takšne komunikacije!

Ali imajo res ministri čas za takšne “neumnosti”?
Če tedensko ne bi našli ure časa, da napišejo en zapis, potem bi se morali vprašati ali mogoče niso v službi preveč obremenjeni? Ali se niso mogoče odločili za napačen poklic? Saj ministri niso roboti, ki delajo 24/7? In če bi vzeli blog kot sprostitev, bi bilo vse skupaj precej lažje in precej manj obremenjujoče.

Ampak blog stane? In bi bilo potrebno zaposliti še kakšnega človeka?
Nope! Stroški so minorni in upravljanje z WordPressom je preprosto in tudi ministri bi se naučili objaviti zapise v trenutku. Če to uspeva Dimitriju?!

In zakaj bi se odločili za bloge?
Lahko tudi drugače poimenujejo to. Ime samo in tudi platforma nista pomembni, pomembno je, da začnejo ministri na takšen način komunicirati z javnostmi in da dobimo držvljani podatke, kaj se dogaja v Sloveniji direktno od ljudi, ki jo vodijo!

Predstavljam si naslove zapisov:
Obrambna ministrica – Moja prva vožnja s Patrio
Zunanji minister – Na kosilu pri Baracku
Minister za promet – Zakaj se naše avtoceste gradijo tako počasi
Minister za gospodarstvo – Kako sem se boril v Rusiji z Gazpromom
Minister za kmetijstvo – Kako naj se črpa denar iz EU
Ministrica za kulturo – Ali je naš film v …..

p.s.: bi bilo smiselno da bi ministri pisali blog, ali je tole mimosunek!?

Centrifuzija se ne strinja z menoj!

 1. 1. Od ministrov pričakujem vse kaj drugega kot kakšno redno pisanje blogov. Lahko pa jih pišejo njihovi PR-ovci.

  2. Ta držva potrebuje marsikaj drugega bolj kot pa prenovo gov.si strani, ki so sicer v božjo mater zastarele, ampak tudi drage in kompleksne.

 2. jaz pa pricakujem da bom vedel kaj delajo, oz. kaj se dogaja z ministri.. in pr-ovci naj se ukvarjajo z vsem drugim, kot pa pisanjem blogov za ministre..
  to so poceli v predvolilnem casu.. naj davkoplacevalci vidimo, ce imamo pismene ministre.. in to ne pomeni da napisejo 32 postov na dan..

  drzava res potrebuje marsikaj drugega, ampak tudi zunanjo podobo potrebuje.. in ta, ki je sedaj, je milo receno v riti..

 3. Po moje bi začetni entuziazem hitro upadel, obveznost bloganja pa bi se prenesla na ministrovo/ministričino PR službo, kar pa nikakor ni namen, ki bi ga tak blog zasledoval. Politiki bi se morali predvsem začeti zavedati, da oseben pristop prinaša politične točke (nekateri to že počnejo, kot si navedel). Vseeno pa bi jim svetoval, da onemogočijo komentarje, sicer bodo taki blogi le še en poligon več za prepucavanje med “levičarji” in “desničarji”.

 4. Kaj ministri počno, ti je lahko jasno, če spremljaš novice (TV, splet, radio, kjerkoli) in njihovo delo. Če ti je to premalo, so objavljene novice na straneh posameznih ministrstev. Tudi RSSji delajo, če bi bil rad takoj obveščen. Zakaj rabiš še nek blog, ne vem. Vem pa, kako občutljiva je lahko komunikacija in zato pisanja bloga gotovo ni stvar 10 minut na dan za nekega ministra. Ne bi smela biti! Za dobro komunikacije.

 5. Blog Žige Turka spremljam in se mi zdi super dečko. Me pa prav zanima, če bi si ministri upali pisati na take teme, kot si jih ti predstavljaš :)

 6. mene ne zanimajo pr clanki, ki jih producirajo njihove pr sluzbe.. to je razlika, ki je ocitno noces razumeti.. da nocem necesa kar pisejo/te za to placani..

  kdo govori o 10 minutah na dan?

  “Če tedensko ne bi našli ure časa, da napišejo en zapis, potem bi se morali vprašati ali mogoče niso v službi preveč obremenjeni? Ali se niso mogoče odločili za napačen poklic? Saj ministri niso roboti, ki delajo 24/7? In če bi vzeli blog kot sprostitev, bi bilo vse skupaj precej lažje in precej manj obremenjujoče.”

 7. Ja! Naj pišejo blog, naj twitajo o tem, kaj so jedli za fruštek in koliko sklec so naredili, obvezno pa bi morali sodelovati tudi v resničnostnih šovih. Pa vsak bi moral tudi kaj zapeti, zaplesati in posneti kak videospot. Narod mora biti obveščen!

 8. Ja. Zakaj? Samo zato, ker preko medijev informacije o njih in od njih prihajajo “prečiščene”, predelane. Ne le (ali sploh ne) s strani ministrove PR službe, temveč s strani medijskih profesionalcev in “profesionalcev”, ki lahko marsikatero besedo obrnejo po svoje. Blog pa je vendarle osebni zapis in (pa je ob tem vseeno, ali je pisal minister ali PR) zato lahko verjamem, da je tisto, kar piše, res tisto, kar je minister želel povedat.

 9. @dinozaver: ja, nekateri tudi to pocnejo.. se sedaj.. in so v lady vsak teden :(

  @jakaracman: evo.. tocno to.. bistvu je v tem cistosti informacije – brez suma..

 10. nope.. ampak ce se vrnemo v cas predvolilne bitke, ko so bili vsi medeni in so vsi pisali bloge in twitali in fejsbukali in vse ostalo.. ko so prisli na stolkce, se je s tem koncalo..

  to je razlika..

 11. ocitno sem naiven in sem verjel, da so “drugacni”.. ampak to je moja napaka..

 12. Kolega, saj veš, kako gre tista stara popevčica:

  “Sredi decembra si češnje obljubljal mi, jaz pa verjela sem ti…”

 13. uu.. tole si pa nasel :) res je.. tocno to se je zgodilo.. in sedaj, za protiutez temu :) bi rad dosegel se kaj obratnega :)

 14. Borči že išče novega odposlanca za pisanje bloga, da bo le had zadovoljen

 15. Pa o kom in o čem ti lapaš? Daj, pomisli, preden napišeš vsaj.

  “ampak ce se vrnemo v cas predvolilne bitke, ko so bili vsi medeni in so vsi pisali bloge in twitali in fejsbukali in vse ostalo.. ko so prisli na stolkce, se je s tem koncalo..”

  VSI? Kateri vsi?
  če pogledamo ministre (in ajde, še premiera) nove vlade (o teh pač pišeš):
  – Blog je pisala Majda Å irca. In ga še vedno. Konec.
  – Twitala je Katarina Kresal. In to še vedno dela. Konec.
  – Na Facebooku so bili več kot le vpisani Katarina Kresal, Aleš Zalar, kasneje tudi Majda Å irca. Vsi so še vedno tam enako prisotni kot v predvolilnem času.
  – Videe (kao videobloge) so objavljali Borut Pahor in Katarina Kresal. Pahor jih ni ravno veliko objavil in nehal, Katarina pa je zadnjega posnela 24.12.08, ko je spletnim gledalcem zaželela srečno novo leto.

  Kdo so zdaj te vsi, ki so pisali?
  In kdo so te vsi, ki so nehali, ko so dobili stolčke?

 16. Danilc je že prelomil obljubo, čeprav pa ‘propagandnih’ blogov ne bi bral in je čist vseeno, če jih ni (si predstavljam kakega Grimsa oziroma twitter Jožefa Horvata).

 17. @centrifuzija: ne, nisem pisal o ministrih v tistem delu, kjer pac “lapam”..
  ker vsi ministri niso strankarski ljudje in torej niso nagovarjali volivcev.. upam, da ti je ta razlika jasna..

  in ja, sem premislil, preden sem napisal.. sicer bi drugace tvoril odgovor..

  stolcki niso samo ministrska mesta, kajne?

 18. strinjam se s tem, da naj delajo.. ker pa ne delajo, oz. ker ni nicesar videti, pa naj povedo kaj delajo.. je tako bolj jasno..

 19. Menim, da bi bilo fino brati njihove zapise. Žiga Turk jim je lahko za zgled.

  In tudi časa imajo dovolj. Če ima predsednik vlade čas za 2 urne tiskovne konference (kar se mi zdi absurdno), morajo imeti ministri gotovo še več časa. Vsak teden napisati en zapis – ena urca kot pravi had.

 20. Hola,
  morda je treba rahlo preformulirat vprašanje in razmislit, kako naj ministri najbolje izkoristijo web v smeri večje transparentnosti.

  Kot solastnik podjetja (RS), ki sem ga tem ljudem začasno dal v upravljanje, si najbolj želim imeti real time info o smereh razvoja in poteh denarja. Ali je kdo med njimi osebno prijeten in sposoben online neposrednosti je verjetno temu podrejeno.

  Torej moj občutek je, da na naj blogajo tisti med njimi, ki spoznajo, da bodo skozi prav to taktiko najbolje dosegli komunikacijski cilj.

Komentarji so zaprti.