Stranka NSi se zavzema za obvezno uporabo čelade na slovenskih smučiščih (vir), je bil včeraj naslov članka na Siolu. Seveda me je, kot nekoč aktivnega smučarskega tekmovalca ki je deset let, vsako zimo preživel na snegu, naslov pritegnil in dal misliti. Takrat so bile čelade redkost in večina jih je uporabljala le za tekmovanja in treninge smuka in supervelesloma.

V Sloveniji se politične stranke ukvarjajo s stvarmi, s katerimi bi naj se ukvarjala stroka. Ok, nekako razumem, da stranka NSi, ki je izgubila na volitvah poskuša s populističnimi dejanji pritegniti svojo pozornost.
In ker se je v zadnjem času zgodilo precej nesreč, bi bila po njihovem rešitev to, da bi vsi smučarji na smučišču morali obvezno nositi smučarske čelade. Do sedaj je to veljalo samo za smučarje do 14 leta. Vožnjo s smučarsko čelado primerjajo z varnostnim pasom v vozilu, oz. obvezno čelado na motorju!

Statistika kaže, da je v zadnjih osmih letih na naših smučiščih umrlo 7 ljudi, najbolj pogosti vzroki nesreč so: precenjevanje smučarskih sposobnosti, hitrost in neustrezna oprema. Poškodb je vsako leto več in tudi urgentni oddelki so vsak vikend polni. Vendar to ni posledica neuporabe smučarske čelade.

had_0127

Sam vidim problem predvsem v novi tehniki smučanja – carvingu, premajhni telesni pripravljenosti in velikemu številu novih smučarjev, ki brez predznanja pridejo na zahtevnejša smučišča. Da o samem alkoholu, ki je prepovedan na smučiščih niti ne razmišljam!

Carving tehnika je omogočila povsem drugačen način smučanja, kot je bil pred leti. Nič več oddrsavanja, kar omogoča večje hitrosti in pri carving tehniki smučar zasede precej večji del smučišča, kot pri tradicionalni. V tem primeru obvezna čelada omejuje vidno polje in tudi precej slabše slišimo, kot pri uporabi kape.

Telesna pripravljenost je definitivno velik vzrok poškodb do katerih pride na smučiščih. Ljudje brez kondicije, z dobro smučarsko opremo pridejo na tedenske počitnice in so prepričani, da lahko cel dan preživijo na smučeh. Kolena niso navajena naporov, ki se ustvarjajo med smučanjem, postanejo “mehka” in pogosto rezultirajo v padcih in poškodbah.

Število smučarjev in borderjev na smučiščih je kljub visokim cenam kart vsako leto večje. In veliko je takšnih, ki mislijo da so z nakupom smučarske opreme postali Bojan Križj ali Mateja Svet. Da se bodo postavili na smuči in bodo znali smučati. In ko v napol smuku plužijo po smučišču in se ustavijo s padcem na rit, so precej velika nevarnost za tiste, ki vozijo mimo njih.

Alkohol – definitivno ne sodi na smučišče! Vendar so lokali ob smučiščih vedno polni smučarjev, ki se pridejo okrepiti (tako ali drugače). Policisti imajo premajhne pristojnosti na smučarskih terenih in največ kar lahko naredijo je to, da odvzamejo smučarsko karto tistemu ki krši predpise.

Namesto da bi uvedli obvezno uporabo smučarskih čelad, bi bilo bolj smotrno razmisliti o izobraževanju mladih smučarjev.

Kaj si Jure Košir misli o obvezni smučarski čeladi?

10 FIS PRAVILjih poznate?

Obzirnost do drugega
Smučar se mora obnašati tako, da ne ogrož ali poškoduje drugih smučarjev.

Izbira smučine
Hitrejši smučar mora smučino izbrati tako, da ne ogrož smučarjev pred seboj.

Prehitevanje

Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v taki razdalji, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje.

Smučarsko znanje
Hitrost vožnje mora smučar prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučarjev.

V smuk – nadaljevanje
Preden smučar odsmuča po progi, mora pogledati nazvgor in navzdol, ali je varno zanj in za druge.

Ustavljanje
Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili, vendar naj se čimprej umakne.

Vzpenjanje – sestopanje
Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le del smučišča.

Upoštevanje označb
Smučar mora spoštovati informacije, signale in prometne oznake na smučiščih.

Pomoč ob nesreči
Ob nesreči je smučar dolžn po svojih močeh pomagati ponesrečencu.

Dolžnost legitimiranja
Smučar, udeleženec ali priča, odgovoren ali ne, se mora pri nesreči pustiti legitimirati odgovorni osebi.