Očitno sem eden izmed srečnežev, ki vsake par minut dobi mail, ki me opozarja na to, da mi bo nekdo iz tujine preko mobilnega telefona naredil več stroškov kot je mojih prihodkov, bom poskusil laično razložiti par stvari.
1. Klic, ki ga prejmeš v domačem omrežju ni plačljiv!
2. Poznam precej številk, ki so plačljive (090,..) če jih kličeš, vendar ne poznam nobene, ki bi naredila 2000€ in več stroškov!
3. Če vračaš klic zgrešeni številki, si sam odgovoren za stroške ki nastanejo – klic v tuje omrežje se zaračunava po ceniku, na posebne številke prav tako!
4. Vsako zvezo, oz. vsak klic lahko prekineš kadarkoli!

Tole je vsebina maila, ki ste ga verjetno danes dobili ali pa že prebrali na kakšnem forumu:

Uporabnik mobilnega telefona dobi v nekem trenutku na mobilnem telefonu neodgovorjeni klic. Do tega lahko pride tako, da telefon dejansko zazvoni, lahko pa tudi da ne. V glavnem uporabnik dobi neogovorjeni klic. Ko uporabnik mobilnega telefona pogleda številko klicatelja se le ta začne z +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… in tako naprej. V dotičnem primeru, ki mi je zna je bila telefonska številka naslednja: +393193260045. V kolikor uporabnik ta neogovorjeni klic nemudoma izbriše, se je s tem dejanjem lepo zavaroval in storil pravilno stvar.

V kolikor pa uporabnik mobilnega telefona pokliče nazaj na številko neodgovorjenega klica pa lahko postane žrtev prebrisancev. Namreč za klic na navedeno številko je lahko uporabnik mobilnega telefona ob vsaj 2.000 EUR, oz tudi več. Določene številke iz zgoraj navedenega seznama lahko povzročijo tudi to, da uporabnik mobilnega telefona, vzpostavljenega klica ne more prekiniti in so tako stroški enormni.
Glede na dejstvo, da se število uporabnikov mobilnih telefonov, ki vračajo klice na številke kot so navedene zgoraj, iz dneva v dan veča, in da s tem uporabniki mobilnih telefonov spravijo sami sebe v finančne težve in tako postanejo žrtev nepridipravov, vas opozarjam, da na navedene številke ne odgovarjate, saj ste lahko v istem trenutku tudi sami žrtev že omenjenih nepridipravov oz. po domače povedano nategovalcev.

Prav tako pa vas naprošam, da z vsebino tega elektronskega sporočila seznanite tudi svoje znance, prijatelje, kolege, sodelavce….!

Torej: če kliče zgoraj omenjena številka, se oglasite, naredili ji boste stroške. Če imate zgrešen klic takšne številke, ne vračajte klica (tukaj pride moja praksa, da ne vračam klica na številke, ki jih nimam v imeniku zelo prav). Če ne morete prekiniti zveze, potem je vaš telefon “zaštekal” in je čas da si nabavite drugega. In če kdo najde številko, ki vam z enim klicem povzroči 2000€ stroškov, naj mi jo prosim zapiše. Da bom še sam obogatel na tuj račun!