Očitno sem eden izmed srečnežev, ki vsake par minut dobi mail, ki me opozarja na to, da mi bo nekdo iz tujine preko mobilnega telefona naredil več stroškov kot je mojih prihodkov, bom poskusil laično razložiti par stvari.
1. Klic, ki ga prejmeš v domačem omrežju ni plačljiv!
2. Poznam precej številk, ki so plačljive (090,..) če jih kličeš, vendar ne poznam nobene, ki bi naredila 2000€ in več stroškov!
3. Če vračaš klic zgrešeni številki, si sam odgovoren za stroške ki nastanejo – klic v tuje omrežje se zaračunava po ceniku, na posebne številke prav tako!
4. Vsako zvezo, oz. vsak klic lahko prekineš kadarkoli!

Tole je vsebina maila, ki ste ga verjetno danes dobili ali pa že prebrali na kakšnem forumu:

Uporabnik mobilnega telefona dobi v nekem trenutku na mobilnem telefonu neodgovorjeni klic. Do tega lahko pride tako, da telefon dejansko zazvoni, lahko pa tudi da ne. V glavnem uporabnik dobi neogovorjeni klic. Ko uporabnik mobilnega telefona pogleda številko klicatelja se le ta začne z +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… in tako naprej. V dotičnem primeru, ki mi je zna je bila telefonska številka naslednja: +393193260045. V kolikor uporabnik ta neogovorjeni klic nemudoma izbriše, se je s tem dejanjem lepo zavaroval in storil pravilno stvar.

V kolikor pa uporabnik mobilnega telefona pokliče nazaj na številko neodgovorjenega klica pa lahko postane žrtev prebrisancev. Namreč za klic na navedeno številko je lahko uporabnik mobilnega telefona ob vsaj 2.000 EUR, oz tudi več. Določene številke iz zgoraj navedenega seznama lahko povzročijo tudi to, da uporabnik mobilnega telefona, vzpostavljenega klica ne more prekiniti in so tako stroški enormni.
Glede na dejstvo, da se število uporabnikov mobilnih telefonov, ki vračajo klice na številke kot so navedene zgoraj, iz dneva v dan veča, in da s tem uporabniki mobilnih telefonov spravijo sami sebe v finančne težve in tako postanejo žrtev nepridipravov, vas opozarjam, da na navedene številke ne odgovarjate, saj ste lahko v istem trenutku tudi sami žrtev že omenjenih nepridipravov oz. po domače povedano nategovalcev.

Prav tako pa vas naprošam, da z vsebino tega elektronskega sporočila seznanite tudi svoje znance, prijatelje, kolege, sodelavce….!

Torej: če kliče zgoraj omenjena številka, se oglasite, naredili ji boste stroške. Če imate zgrešen klic takšne številke, ne vračajte klica (tukaj pride moja praksa, da ne vračam klica na številke, ki jih nimam v imeniku zelo prav). Če ne morete prekiniti zveze, potem je vaš telefon “zaštekal” in je čas da si nabavite drugega. In če kdo najde številko, ki vam z enim klicem povzroči 2000€ stroškov, naj mi jo prosim zapiše. Da bom še sam obogatel na tuj račun!

18 Responses to Uporabniki mobilnih telefonov – POZOR !!!! Pomembno obvestilo

 1. Laura pravi:

  haha. tudi jaz sem ga pravkar dobila. :)
  in ja, povedal si precej bistveno. i agree. =)

 2. Marin pravi:

  Had, pa si siguren, da te ni kdo potegnil za nos?
  Vidim, da je že bilo nekaj govora o tej številko na internetu, ampak mislim, da je teh 2k € pa le malo pretirano :)

 3. PiPi pravi:

  ja, drugace se temu rece http://en.wikipedia.org/wiki/Wangiri

  .::PiPi::.

 4. Marin pravi:

  Ups, nisem prebral spodnjega odstavka, vzamem nazaj :) .

 5. Swizec pravi:

  Se vedno ne stekam kaksni bedaki klicejo nazaj na stevilke, ki jih ne poznajo. Ce te nekdo res nujno rabi bo ze se enkrat poklical tudi ce ga ti ne nazaj. Ce pa poznas stevilko pa tudi lahko presodis ali je treba cloveka poklicat nazaj ali bo pac lahko malo pocakal in te se enkrat poklical ko ga cez par ur pozabis poklicat nazaj :D

 6. Jeya pravi:

  Tudi jaz sem dobila pred tednom,klic iz neke neznane čudne številke. Seveda sem iz firbca poklicala nazaj, na drugi strani pa se je javlia neka ženska,ki je govorila nek čuden jezik-nekaj italjanskega je delovalo.Ker pa imam še telefon na mobi kartice,2000€ stroškov ni bilo :) le kak evro mi je pobralo.Lp,J.

 7. Andraž pravi:

  Telefon zaštekal in zaradi tega si ob 2k eurov? Baterije ne zna nihče več ven potegnit? :) To da ga oviješ v kovinsko folijo je itak verjetno prekomplicirano za večino, pa prepotratno, ker moraš še folijo vračunati v stroške. :D

 8. Matty pravi:

  hmmm… tole je zaokrozilo po sluzbi… :)

  sicer pa, o tem sedaj govorijo ze na http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=191820

 9. Mašon pravi:

  staro ;)

  http://www.snopes.com/fraud/telephone/809.asp
  (pač ista varianta samo za US)

 10. Jernej pravi:

  Zaenkrat je številka z začetkom 39 klicala samo na mamin telefon, včeraj popoldan. Izgleda da bo že nekaj držlo.

 11. John pravi:

  Tale cifra je mobilna stevilka x italjanskega mobilnega operaterja in je racun lahko max 0,27€ na minuto pogovora. Ce klices iz Telekom operaterja, za druge slovenske operaterje pa cene ne nihajo kaj dosti v plus ali minus. Pa da boste vedeli stevilke 0039 je italija ce je naslednja cifra 3 je to 100% mobilni telefon. Ja delam na Telekomu. ;)

 12. Vasija pravi:

  no mene so tudi klical – pa sem se vsakic oglasu in pustu da je laufal dokler ni klicatelj prekinu… pa se mobi imam – tko da – 2000€ prosim vas! wtf!

 13. markopigac pravi:

  tenx, had. preventiva in kurativa. klici iz italije pa naj kr pocakajo..

 14. PokerPro pravi:

  Kaj vse naujo pogruntal… tel. številke predvidevam, da kar na slepo cepajo not… a je se je kdo že pokazu za ogoljufanega al je to spet nek trač.

 15. B5 pravi:

  naj vas pomirim. Sam sem prejel točno tak klic pred več kot mesecem dni in ker imam stranke v Italiji, sem vrnil klic. Nisem opazil nobene posledice na mojem računu. Mislim, da gredo s taktitko cent na cent = 2000 EUR
  Skratka naj imajo tist moj cent.
  B5

 16. tanja pravi:

  “Cela reč” s tem mejlom me spominja na verižna pisma sreče (pošlji še desetim prijateljem, sicer..). Veliko hrupa za nič. Mogoče pa služijo sedaj namesto pošte mobilni operterji, ko nas obveščajo o prispeli pošti?? Å e dobro, da mi je na emailu.si ta storitev zatrokirala.. btw, in zdaj pa še emailov .si poštni predal že ? dni ni dostopen. A to je že drug problem.

 17. B5 pravi:

  danes sem preveril. Dejansko sem plačal tem nategnikom, a je bilo manj kot en evro, kar dejansko ni zanemarljivo, še posebej, če je tisti kompjuter milijonkrat zavrtel razne številke.

 18. Kamaki pravi:

  Nazaj kličemo vsi tisti, ki že itak dobimo veliko klicev iz tujine. Mene je ta kompjuter klical enkrat lani ob koncu leta ob dveh zjutraj in seveda prekinil klic preden sem se zbudil. Potem takoj kličem nazaj in se javi neka telefonska tajnica v jeziku, ki bi lahko bil madžrski… v glavnem na računu se ni poznalo in se ne more poznati, če pa bodo kdaj te svinje ujeli, jih grem zbrcat do krvi, ker so me zbudili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.