had blog roni kordis had blog roni kordis

Godalni kvartet Quartissimo s pesmijo Love symphony gre na Evrovizijo

Bravo naši! Ups! A so res naši zmagali? Ali gredo res Slovenci na Evrovizijo? Se temu lahko reče naša zasedba?
Pevka z zanimivim oprsjem, kot sem ugotovil včeraj Martina Majerle prihaja iz Opatije, skladbo Love Symphony je napisal Andrej Babić in prihaja iz Reke. No, na srečo so vsaj člani godalnega kvarteta Quartissimo, Žiga Cerar, Matjaž Bogataj, Luka Dukarić in Samo Dervišič, domačini in člani Slovenske filharmonije.
Predstavljam si situacijo, ki bi nastala, sicer je povsem bizarna, da bi Quartissimo zmagal na Evroviziji. In potem bi pevka Martina dala intervju v katerem jeziku? Hrvaškem? Slovensko namreč ne govori!
Odlična promocija držve. Ali ni poanta tega tekmovanja ravno v promociji? A tokrat promoviramo sosednjo držvo?
Da ne bo pomote. Nič, ampak resnično nič nimam proti Hrvatom, ampak tale Ema je vsako leto večji drek!


Letos nisem razumel zakaj so nekateri tekmovali v predizboru, drugi pa so bili naročeni?
Zakaj je bil Dima Bilan poseben gost, ko pa ne zna povedat celega stavka v angleškem jeziku in je brez prevajalca govoril rusko? Verjetno je za ta nastop dobil plačilo?!
Zakaj vedno eni in isti obrazi na Emi?
Zakaj se morajo voditelji na silo truditi biti zabavni in poskušajo nasmejati nas gledalce?
Ali je bil finalni večer sestavljen iz posnetkov polfinala?

Ah, veliko vprašanj, odgovor pa bo bolj malo. Ampak sem si povsem sam kriv, ker gledam to na TV, ko pa bi lahko počel veliko bolj pomembne stvari! Je.ba.t.ga!

 1. He, he sej je prov, eden iz Opatije, eden iz Reke. Slovenija do Reke. Istra je valjda slovenska. Jst sem za. Sam Hrvati še ne zastopjo tega.

 2. Mislim, da res ni pomembno, kakšen jezik govori nastopajoči. Ali zastopajoči. Ali kako dobro ali slabo govori. Pomembno je, da svoje delo opravi dobro. Glasba ne pozna meja.

 3. @karmen: ocitno jaz napacno razumem pojem evrovizije.. do sedaj sem bil namrec preprican da je to namenjeno promociji drzave.. sedaj bom razmisljal v drugo smer.. da je to namenjeno trosenju denarja, nasega!

  @robert: se strinjam :) mogoce pa je to nov nacin sodelovanja.. mi njih na evrovizijo, oni nam reko :)

 4. Roni, saj ni nič narobe s tem, kako ti razumeš. Zame je bila Evrovizija vedno prepleten kolaž glasbe, showa, dogajanja in na koncu, pri glasovanju, še kuhinja medsosedskih glasbenih okusov. Nikoli pa ga nisem jemala kot tekmovanje med držvami ali promocijo neke držve.

  Nek no name glasbenik iz Ukrajine lahko upajoče vidi Eurosong kot morebitno možno odskočno desko v karieri, to je pa tudi vse. Folk ga bo gledal in poslušal zaradi drugih atributov, ne pa zaradi tega,iz katere držve prihaja.

  Saj tako je za nekaj mesecev tudi uspelo, če se še spomniš Danijela z Džuli. Danijel je bil takrat nekaj tednov velika “Bravo” zvezda. A sem prepričana, da večina njegovih nemških fenic sploh ni vedela, kje je Hrvaška, oz. takrat Jugoslavija. Tako kot, kljub spremljanju lanske Evrovizije, sama še danes ne ločim Litve od Latvije (mea culpa).

 5. Poglej iz svetle plati (kot je v komentarju že nakazal Robert):
  Po Kozlerjevem zemljevidu slovenskih dežel iz leta 1958 sta Opatija in Reka itak slovenski. Tako da sta avtor pesmi in pevka pravzaprav Slovenca, samo malo jih naglasak jebe ;)

 6. Sicer pa… Celine Dion je tudi tekmovala za Svico, pa je iz Kanade… in mislim, da je bilo se nekaj podobnih primerov.

  Sej, vse skupaj niti ni toliko slabo… tudi ona ima dolocene atribute… zal pa glas ni eden izmed njih (vsaj za to pesem ne)… Ce ne drugega, bomo vsaj iz hrvaske dobili nekaj pik :))) Mogoce je pa to korak proti vecjemu slovensko-hrvaskem prijateljstvu…

 7. sej vseeno od kod so – to je bilo slisano in videno ze 100x – pa se tok beden cipi cip ritem polek – kot uni bobenčki iz otroškega sintiča – fuj fej….

  pa vse je še nekak cool dokler je una pička za zaveso – sam pol pa – wtf?! joške do koroške – sam še lepi dasa majnka, da jo šlata za rit med tem ko se ona dere love simfonyyyyyyyyyyyyyyyyy

 8. Bi bilo boljše če tista Hrvatica ne bi pela. Ima preveliko vlogo za nekoga brez glasu. Drugače pa sem bil presrečen, ko so zmagali Quartissimo, tako na ESC vsaj nismo poslali Lange. Eden od pevcev je namreč po koncu EME prekljinjal Slovence in žirijo, ter kakšna kuhinja je to… Kot komad mi je Love simphony všeč, kot pesem za evrovizijo, pa bi poslal Nuško Drašček, ki je imela spodobno pesem, ki bi solidno predstavljala Slovenijo v Moskvi.

 9. Ko je Celine Dion zastopala švico je znala francosko, tudi Tereza Kesovija je nastopala za Monako … in ta-da… zna lokalni jezik.

 10. @Rok: Kozler je poleg zemljevida izdal še marikakšno knjigo. V eni izmed njih je med drugim zapisal, da jezikovna meja med slovenci in hrvati poteka po reki Mirni.

 11. Roni, ocitno imas nekaj proti Hrvatom, vsaj tako zvenis, ko berem tvoj zapis. Vem, zelel si si le keywordse napolniti z gesli zmagovalcev in povecati obisk zaradi samega vnosa, zato si prispevek tudi hitro zakljucil.

  To, ce gre na Evrosong Hrvat, ki zastopa naso drzavo ni problem, ce ne pise v pravilniku drugace. Ocitno ne pise, saj drugace bi bili diskvalificirani.

  Evrosong je promocija drzave? Aja? Od kdaj? To je pac popevkarsko tekmovanje na katerem sodelujejo drzave Evrope in bliznjega vzhoda ter Azije. Pravilnik so spremenili ze do te mere, da lahko nastopajoci prepevajo v poljubnem jeziku. In ce lahko pojejo v poljubnem jeziku, lahko dajo tudi intervju v poljubnem jeziku. Sam sicer ne vem, ce bi kdo slovenscino razumel razen nas Slovencev, zato mislim, da je tvoj strah odvec. Pa cetudi govori v hrvascini ni nic narobe. Vazno je, da se sporazumejo.

  Zakaj je vedno tak problem, ce nase zastopajo “jugosi”? Kaj pa ko je za nas pela Nemka (Karmen Stavec)?

 12. @marko: keywordi ne pomagajo nic.. ker me google v zadnjem casu niti ne poindeksira, niti ne prinasa obiska.. v bistvu imam iz googla zadnje case manj obiska kot iz najdi.si, kar pomeni, da ga nimam nic :)
  torej seo je povsem nepomemben v tem primeru..

  proti nikomur nimam nic.. niti hrvatom, niti romom, kamoli komu drugemo.. edina stvar ki me moti, oz. boli je to, da smo vcasih znali slovenci delati odlicno glasbo, vendar je sedaj to povsem nepomembno.. edino kar steje je to, da se nekaj “skuha” in da potem tisto posljemo na eurosong..

  kot sem ze zgoraj napisal.. preprican sem bil, da je eurosong tekmovanje, kjer se predstavljajo drzave udelezenke.. motil sem se.. zakaj bi sploh potem imeli izbore in metali stran denar :)

Komentarji so zaprti.