Danes zjutraj me je Google presenetil z novo storitvijo – Google Latitude. Storitev, ki bo združila socialno mreženje in zemljevide.
Storitev deluje v Sloveniji – google.com/latitude, vendar ne deluje na iPhone telefonih.
Zamisel je preprosta. Prijaviš se v storitev, obvestiš prijatelje, ki te dodajo in potem te lahko na zemljevidu (od mobilnika, ali računalnika) spremljajo, kje se resnično nahajaš v danem trenutku. Big brother?!
In sedaj začenjajo skeptiki skakati v zrak in se spraševati o zasebnosti in o nadzorovanju in vseh podobnih strahovih. Odločitev vsakega posameznika je, če bo storitev uporabljal, ali ne?!

Ampak grem po vrsti..

google-latitude


Ko se je pojavil Facebook, ki danes praznuje 5 let “obratovanja”, se ni nihče zavedal kakšno revolucijo bo naredil. Na začetku ni bilo vprašanj o zasebnosti in podatki so se kopičili.
Še vedno se kopičijo in pri 150mio uporabnikih je ta baza ogromna in ogromno osebnih podatkov imajo o nas, ki storitev uporabljamo. Če delaš po pameti, potem ima Facebook bolj malo osebnih podatkov, če mu preveč zaupaš, jih ima zelo veliko. Odločitev posameznika!

In precej podobna zgodba bo s storitvijo Google Latitude. Vsak se bo sam odločil ali bo to uporabljal ali ne. Definitivno vidim prednost, če bodo storitev uporabljali starši, ki bodo želeli vedeti, kje se nahaja njihov otrok. In če bo vse skupaj zaščiteno in bodo samo oni imeli dostop do teh podatkov, je to velika prednost.
V končni fazi, tudi sedaj se da vsakega uporabnika mobilnega telefona preko triangulacije pozicionirati, vendar na našo srečo mobilni operaterji teh podatkov ne izdajajo. Oz. jih ne smejo brez sodnega naloga.

Stvar bo delovala na pametnih telefonih in upam, da bi kmalu zaživela storitev tudi pri nas. Kajti nič več ne bo potrebno preko Twitterja obveščati kje poteka lovljenje medvedov (bear hunting), ampak bo to lahko vsak sam preveril. Če bo seveda imel dostop do teh podatkov, kar pa bo odvisno od nas samih.
In predstavljam si zanimive situacije pri moških, ki varajo svoja dekleta, žene…, ko bodo želele imeti takšen nadzor nad njimi.

Ja, big brother je povsod. Lahko živimo z njim, ali pa se borimo z njim. Kot z mlini na veter.

Dodatek, ker me je Matyyy opozoril da deluje tudi pri nas!
Na BlackBerryu Latitude deluje odlično. In tole spodaj je moja trenutna lokacija. Če se je še kdo drug igral in ima account, lahko testiramo?!

google-latitude1