Google Latitude – Big Brother ali pomoč?!

Danes zjutraj me je Google presenetil z novo storitvijo – Google Latitude. Storitev, ki bo združila socialno mreženje in zemljevide.
Storitev deluje v Sloveniji – google.com/latitude, vendar ne deluje na iPhone telefonih.
Zamisel je preprosta. Prijaviš se v storitev, obvestiš prijatelje, ki te dodajo in potem te lahko na zemljevidu (od mobilnika, ali računalnika) spremljajo, kje se resnično nahajaš v danem trenutku. Big brother?!
In sedaj začenjajo skeptiki skakati v zrak in se spraševati o zasebnosti in o nadzorovanju in vseh podobnih strahovih. Odločitev vsakega posameznika je, če bo storitev uporabljal, ali ne?!

Ampak grem po vrsti..

google-latitude


Ko se je pojavil Facebook, ki danes praznuje 5 let “obratovanja”, se ni nihče zavedal kakšno revolucijo bo naredil. Na začetku ni bilo vprašanj o zasebnosti in podatki so se kopičili.
Še vedno se kopičijo in pri 150mio uporabnikih je ta baza ogromna in ogromno osebnih podatkov imajo o nas, ki storitev uporabljamo. Če delaš po pameti, potem ima Facebook bolj malo osebnih podatkov, če mu preveč zaupaš, jih ima zelo veliko. Odločitev posameznika!

In precej podobna zgodba bo s storitvijo Google Latitude. Vsak se bo sam odločil ali bo to uporabljal ali ne. Definitivno vidim prednost, če bodo storitev uporabljali starši, ki bodo želeli vedeti, kje se nahaja njihov otrok. In če bo vse skupaj zaščiteno in bodo samo oni imeli dostop do teh podatkov, je to velika prednost.
V končni fazi, tudi sedaj se da vsakega uporabnika mobilnega telefona preko triangulacije pozicionirati, vendar na našo srečo mobilni operaterji teh podatkov ne izdajajo. Oz. jih ne smejo brez sodnega naloga.

Stvar bo delovala na pametnih telefonih in upam, da bi kmalu zaživela storitev tudi pri nas. Kajti nič več ne bo potrebno preko Twitterja obveščati kje poteka lovljenje medvedov (bear hunting), ampak bo to lahko vsak sam preveril. Če bo seveda imel dostop do teh podatkov, kar pa bo odvisno od nas samih.
In predstavljam si zanimive situacije pri moških, ki varajo svoja dekleta, žene…, ko bodo želele imeti takšen nadzor nad njimi.

Ja, big brother je povsod. Lahko živimo z njim, ali pa se borimo z njim. Kot z mlini na veter.

Dodatek, ker me je Matyyy opozoril da deluje tudi pri nas!
Na BlackBerryu Latitude deluje odlično. In tole spodaj je moja trenutna lokacija. Če se je še kdo drug igral in ima account, lahko testiramo?!

google-latitude1

 1. Kar kul zadevca. Bomo uporablal v krogu prijateljev. :)

  PS: Zadeva v Sloveniji deluje, sprobana danes zjutraj na Nokiah N95 ter E71 v Kranju. :)

 2. @matty: vzamem nazaj :) deluje :) iphone, ker ni podprt ni deloval.. blackberry pa deluje :) hahaha :)

  HVALA!!!

 3. Å e nimam možnosti testirat. Se da zadeva user friendly izklapljat?

 4. @cyb3r: mas moznost :) google.com/latitude tole vtipkaj v berrya, in sledi navodilom.. google account mas :) in cez par minut bos notri :)

  jeap.. obstaja moznost izklopa.. jaz pa iscem moznost live sledenja na karti :)

 5. V bistvu sem si naložil samo novejši Google Maps (3.0), ki ima očitno novo funkcijo znotraj aplikacije.

 6. Look. My wife just went from work. I will start preparing dinner.
  Look, my wife just stopped at neighbours house. I guess we ran out of salt. Look, my wife is still there.
  Look, dinner is getting cold …

  :)))

  Mimogrede, menda tudi za iphone google pripravlja tole aplikacijo. Skoda da se tega ne da vezati na garmin oregon. Se pa strinjam, tole je potencial za zlorabe. Kaj pa bolniska odsotnost preko gps?

 7. Hmmm. Naložil sem si Google Maps 3.0 na telefon (E90), pa ne dela. 3G povezava je vzpostavljena, vendar se pojavi error, češ, ni povezave. Aplikacijo imam na sumu, da ne prepozna SLO omrežja (Mobitelovega).

 8. Luštna zadevca k lahko kontroliraš kdaj te sledijo in kdaj ne. A je že kdo probu Mobi Vohun? Reklama se skoz vrti na TVju, da lohk izslediš kje se kdo nahaja brez njihovega zavedanja.

 9. @Poker Player Bull Shit. Drobni tisk: zabavna aplikacija.

 10. Aplikaciji mogoče res sam dovoliš, kdaj bo oddajala lokacijo in kdaj ne. Vseeno je mogoča zloraba.

  Primer: Ljubosumen moški želi vedeti, kje se vse nahaja njegova žena. V njen avtomobil skrije mobitel z vključeno aplikacijo Google Latitude, nastavi natančnost na najvišjo raven in na ta način spremlja njeno lokacijo.

 11. @ynos: strinjam se s tem.. ampak lahko dobis precej cenejso zadevo, ki jo namontiras v avto in spremljas avto, cloveka, psa, kot da bi kupoval pameten telefon :)
  in dobis veliko bolj natancne rezultate..

  http://www.telargo.com
  http://www.sledenje.com

  :)

  saj tudi to, da lahko preko ip-ja dobis lokacijo, kjer se kdo v danem trenutku nahaja je lahko zlorabljeno :)

 12. :) v kolikor se ne motim, registracija ni obvezna. Lahko sicer pride do zlorabe, a pri nas se nimamo kaj za bati, saj to deluje samo na njihovi strani luže :)

 13. “A je že kdo probu Mobi Vohun? Reklama se skoz vrti na TVju, da lohk izslediš kje se kdo nahaja brez njihovega zavedanja.” … to ne deluje dejansko, in kot vidim na TV, so tudi oglas preoblikovali in ti pove “namišljeno” lokacijo. :) Sicer pa so kar uspešno nekaj časa zavajali, veliko jih je pomislilo, da je to dejansko možno z njihovo storitvijo.

 14. khm

  ”Definitivno vidim prednost, če bodo storitev uporabljali starši, ki bodo želeli vedeti, kje se nahaja njihov otrok.”

  To se ti zdi pozitivno? Meni se zdi to znak nezaupanja v lasten narascaj. In kratenje tistega dela svobode, ki ga otroku dopuscas.

 15. @kai: otrok gre v solo.. ima s seboj mobilni telefon.. otrok se ne vrne iz sole..
  in ker ima telefon s to funkcijo, se ga da najti :)

  nisem imel v mislih nadzora in pa represije..

 16. Razumem, ja. Ampak kaj – je ugrabljen? Ugrabitelj pusti prižgan otrokov mobilni telefon?

 17. ugrabljen, izgubljen, samo odsel malce dlje iz poti.. nic vec ni treba sprozati iskalnih akcij, ampak samo pogledas in vidis kje je..

  kako je pri ugrabitvah ne vem.. ampak tudi takrat te lahko preko operaterja najdejo..

 18. Ja, samo to se mi zdi narobe. Da nadziraš gibanje svojega otroka.

 19. kako pa pogledaš potem na google maps? meni na igoogleu ne dela.

 20. Zgleda da sem slep… moj navadi igoogle se odpre :) Zemljevid pa piše da na moji lokaciji ne dela. Bom probal zamenjati lang, čeprav bo verjetno isto.

Komentarji so zaprti.