Mobi Vohun, Laser in podobno sranje

Mobi vohun – “zabavna” aplikacija, ki si jo naložite na vaš mobilni telefon, vas stane 3,49€. In kaj dobite za ta denar? Možnost da vtipkate telefonsko številko osebe, katere pozicijo želite v danem trenutku in le ta se vam bo izrisala na zemljevidu! Ja, če verjamete v Dedke Mraze in podobne zadeve in imate preveč denarja da ga lahko mečete stran.
Aplikacija Mobi Vohun ne deluje tako, kot si vi želite (no shit Sherlock??) in je samo animacija, ki vedno pokaže isto sranje! Če vas zanima kako to deluje, potem vam svetujem, da uporabite http://www.trackapartner.com/, ki vam bo dal podobne razultate, kot plačljiva aplikacija.
In včeraj sem videl da obstaja tudi Laser aplikacija za mobilni telefon, ki vam pokaže vaše kosti (rentgenska slika), tako kot naprave ki so vredne več K€. In človek ne more verjeti, kaj vse lahko naredi naš mobilni telefon, kajne? Če bi mi še skuhal kosilo in pogrel sendvič, bi bil nezamenljiv!

In kaj si mislim o ljudeh, ki resnično plačujejo za takšno in podobno sranje? Najprej upam, da jih ni veliko, oz. da ne nasedajo na to. Čeprav že bežen pogled na razne forume, kjer potekajo debate o Mobi Vohunu, pove da smo ljudje res vojerji in da radi vidimo, oz. radi vemo, kje se kdo nahaja in kaj kdo počne. In da smo za to pripravljeni celo plačati in potem kasneje trditi, da to celo ne deluje (no shit Sherlock). Aja, kaj si mislim? Bom zadržl zase, da se kdo ne najde v teh besedah!

Ker je Google pred dnevi lansiral storitev Google Latitude, se lahko za trenutek ustavim še ob tej zadevi in poskušam laično razložiti določene pojme.

latitude


Google Latitude dobiva pozicijo preko GPS-a, pri telefonih, ki ga imajo vgrajenega. Ko si naložiš nove Google Mapse, se ti pojavi tudi možnost Latitude, ki jo lahko uporabljaš, oz. če te je strah, da bo kdo videl kje se nahajaš, shranjeval, ali kakorkoli drugače obdeloval tvoje podatke, je pač ne vključiš. Odločitev vsakega posameznika!
In pri telefonih, ki nimajo vgrajenega GPS-a, pa gre za določanje lokacije preko triangulacije. Metoda je bolj zapletena in uporablja primarno funkcijo mobilnega telefona – oddajanje in sprejemanje signala od baznih postaj. Podjetje SkyHook ponuja te informacije, vendar so jih najprej morali dobiti. (hvala Tomazu za ta podatek)
Vsaka bazna postaja v omrežju, preko katere potekajo klici in ves mobilni promet, ima svoj ID in vsaka bazna postaja ima svoje GPS koordinate. In v SkyHooku so morali dobiti te podatke – tako da so se vozili okrog in lovili signale in beležili koordinate. V nekaterih primerih so jih dobili od operaterjev.

In kako potem to deluje vse skupaj?
Vsak telefon ki je v omrežju priključen komunicira z baznimi postajami tudi v trenutku, ko ne govorite. Razen, ko ga izklopite, da ne bo nepotrebnih strahov. Vedno se preverja ali je dovolj signala, oz. ali je kakšna druga bazna postaja že v bližini, itd.
In v idealnih razmerah bi bilo vsaj sedem baznih postaj v okolici. Vendar temu ni tako, kajti to bi pomenilo, da bi bila vsaka hiša polna GSM anten. In telefon ima v vsakem trenutku podatke na katere bazne postaje je priklopljen, oz. njihove ID-je.
Ker imajo natančne koordinate baznih postaj, s pomočjo obdelave podatkov – triangulacije lahko precej natančno določijo pozicijo mobilnega telefona. Če bi imeli še podatkov o časovnem zamiku sprejema signala med baznimi postajami, bi bilo vse skupaj še precej lažje. In lokacija bi bila lahko skoraj do metra natančna.

In to je ves larifari, oz. ves strah, da te nekdo nadzoruje. V vsakem trenutku lahko operater ve za natančno pozicijo, kjer se katera oseba nahaja s pomočjo te metode.

Torej, če vas zanima kje se vaša bližnja oseba nahaja ne uporabljajte Mobi Vohuna in če si poškodujete katerikoli del telesa se ne slikajte z aplikacijo Laser, ampak obiščite zdravnika, ki vas bo poslal na rentgensko slikanje in boste dobili točno diagnozo! Denar pa rajši zapravite za kakšnega “medveda”!

  1. Če se ne motim tudi GPS deluje z triangulacijo, samo da tam niso uporabljene bazne postaje ampak sateliti. V končni fazi gre torej za enako stvar, če imaš ali pa nimaš GPS telefona.

  2. Ja, pri aplikaciji za iPhone Amazing X-Ray je razločno navedeno, da gre za fejkanje, torej za zajebancijo…stane pa 0,79 ojra. No, sej nimam te aplikacije, ampak po screenih zgleda pa dober efekt.

  3. Danes bom trianguliral kam nas bo popeljala naša vlada. Mogoče pa stvar deluje v tej smeri :-)

    Lp, Aleš

Komentarji so zaprti.